8 VMT Summerclasses QA: praktische hulp bij recalls en uitbraken tot het beheersen van Listeria

8 VMT Summerclasses QA: praktische hulp bij recalls en uitbraken tot het beheersen van Listeria

Kennis opdoen en daar niet teveel tijd mee kwijt zijn. Dat biedt de serie VMT Summerclasses. In acht gedegen video's voor de QA-manager komen nieuwe informatie en praktijkinzichten van collega's uit het vak voorbij. Of het nu om het beheersen van Listeria gaat of eerste hulp bij recalls en uitbraken. Leer er meer over in deze serie Summerclasses QA.

Recalls, meldplichten, verzekeraar inschakelen. Er komt nogal wat op een bedrijf af als er een voedselkwaliteit recall of incident is. Welke aspecten komen aan bod bij het goed managen van een recall of incident? En hoe kun je de impact minimaliseren of het zelfs voorkomen. Bekijk de VMT Summerclass QA met Joyce de Stoppelaar (NVWA), Silvia Gawronski (Van Traa) en Michelle de Lepper (interim QA manager).

Allergenenbeheer

Hoe zet je een goed en gedegen allergenenbeheer op in je bedrijf? Wat is er veranderd in de Hygiëneverordening en welke invloed heeft dat? Welke inspanningsverplichtingen heb je als voedingsmiddelenbedrijf allemaal? Bekijk deze VMT Summerclass QA met Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy), Heidi Vercraeye (Termong & Thomaes Peulvruchten) en Carmen van Dulkenraad (Normec).

Listeria beheersen

Veel QA-ers hebben sterk de behoefte aan echte pro-tips en gedegen handvatten bij de beheersing van Listeria monocytogenes in de productie. Deze VMT Summerclass QA heeft maar één doel: Listeria monocytogenes beheersing praktisch behapbaar en tastbaar maken voor de industrie. Met Max van Leeuwen en Sandra Roesink-Smale (Eurofins).

Risicomanagement van pathogenen

Hoe maak je risicoanalyse en risicomanagement van pathogenen minder ‘intuïtief’ en kun je het management van je bedrijf hier deelgenoot van maken? “Je moet in scenario’s denken, het risico is namelijk nooit nul.” Leer dit en meer in deze editie van de VMT Summerclass QA.

NVWA tips bij uitbraak

Wat kun je als producent zelf doen als er sprake is van een uitbraak waar je (mogelijk) de bron van bent? Wat doet de NVWA dan precies en hoe wordt Whole Genome Sequencing ingezet? Coen van der Weijden, senior inspecteur bij de NVWA legt het uit in deze VMT Summerclass QA.

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA met Koen de Reu (ILVO) en Liesbeth Jacxsens (Universiteit Gent).

Virussen in voedsel

Voedselinfecties door virussen komen vaker voor dan men denkt. Alleen al in Nederland worden jaarlijks honderdduizenden mensen ziek van norovirussen. Maar ook Hepatitis A en E en rotavirussen zijn bekende voedselpathogenen. Hoe houd je voedsel virusvrij? Leer het in deze VMT Summerclass van Wieke van der Vossen (Voedingscentrum).

Reiniging en desinfectie

Een gebrekkige reiniging en desinfectie kan zorgen voor een uitbraak van Listeria monocytogenes. Dat is het laatste wat je wilt als producent van voeding. De kwaliteitsmanagers en schoonmaker van het Urker Zalmhuys delen in deze VMT Summerclass QA de fijne kneepjes om de productie brandschoon te houden.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Tien zieken door microdosing snoepjes

Tien zieken door microdosing snoepjes

Flauwvallen, verwarring, misselijkheid en een verhoogde hartslag door microdosing snoepjes zet de FDA op scherp: eet ze niet.

Belgische recalls en waarschuwingen juni: verkeerd etiket hamburgers

Belgische recalls en waarschuwingen juni: verkeerd etiket hamburgers

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juni. De laatste wapenfeiten: haver in bier, metaaldeeltjes in tofu en...

foto: nvwa

NVWA: illegale slachterij op heterdaad betrapt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben zondag in Noord-Holland een illegale slachterij opgerold. Ze hebben er 35...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juni: onvermeld allergeen in vega paté, mogelijk melk in vegan pizza

Nederlandse recalls en waarschuwingen juni: onvermeld allergeen in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juni. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen in vega paté, melk...

Twee salmonella-uitbraken door verse komkommers zorgen voor honderden zieken

Twee salmonella-uitbraken door verse komkommers zorgen voor honderden...

In de Verenigde Staten zijn tot nu toe 381 mensen bevestigd als patiënt bij twee salmonella-uitbraken die verband houden met de consumptie van verse...

De renpaarden die niet meer winnen of te duur zijn om te verzorgen worden onder "erbarmelijke omstandigheden" naar Nederland en België vervoerd, om ze daar een nieuwe identiteit te geven, meldt House of Animals. De afbeelding komt uit een video die de organisatie plaatste op haar website.

Vlees van afgedankte racepaarden illegaal in snacks? NVWA: 'geen...

Afgedankte Ierse en Britse racepaarden komen met hulp van Nederlandse paardenhandelaren illegaal in de menselijke voedselketen terecht. Dat stelt het...

foto: shutterstock

NVWA kondigt strikt toezicht op slacht tijdens Offerfeest aan

Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houden ook dit jaar "strikt toezicht" op het slachten tijdens Eid Al-Adha ofwel...

Met een pubquiz over voedselveiligheid werd de Food Safety Week bij Tony's Chocolonely besloten.

Hoe Tony's Chocolonely het hele hoofdkantoor liet warmlopen voor...

Vrijdag 7 juni was het World Food Safety Day. "Daar moeten we iets mee", dacht het Quality & Food Safety-team van Tony's Chocolonely. Maar die dag...