8 VMT Summerclasses QA: praktische hulp bij recalls en uitbraken tot het beheersen van Listeria

8 VMT Summerclasses QA: praktische hulp bij recalls en uitbraken tot het beheersen van Listeria

Kennis opdoen en daar niet teveel tijd mee kwijt zijn. Dat biedt de serie VMT Summerclasses. In acht gedegen video's voor de QA-manager komen nieuwe informatie en praktijkinzichten van collega's uit het vak voorbij. Of het nu om het beheersen van Listeria gaat of eerste hulp bij recalls en uitbraken. Leer er meer over in deze serie Summerclasses QA.

Recalls, meldplichten, verzekeraar inschakelen. Er komt nogal wat op een bedrijf af als er een voedselkwaliteit recall of incident is. Welke aspecten komen aan bod bij het goed managen van een recall of incident? En hoe kun je de impact minimaliseren of het zelfs voorkomen. Bekijk de VMT Summerclass QA met Joyce de Stoppelaar (NVWA), Silvia Gawronski (Van Traa) en Michelle de Lepper (interim QA manager).

Allergenenbeheer

Hoe zet je een goed en gedegen allergenenbeheer op in je bedrijf? Wat is er veranderd in de Hygiëneverordening en welke invloed heeft dat? Welke inspanningsverplichtingen heb je als voedingsmiddelenbedrijf allemaal? Bekijk deze VMT Summerclass QA met Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy), Heidi Vercraeye (Termong & Thomaes Peulvruchten) en Carmen van Dulkenraad (Normec).

Listeria beheersen

Veel QA-ers hebben sterk de behoefte aan echte pro-tips en gedegen handvatten bij de beheersing van Listeria monocytogenes in de productie. Deze VMT Summerclass QA heeft maar één doel: Listeria monocytogenes beheersing praktisch behapbaar en tastbaar maken voor de industrie. Met Max van Leeuwen en Sandra Roesink-Smale (Eurofins).

Risicomanagement van pathogenen

Hoe maak je risicoanalyse en risicomanagement van pathogenen minder ‘intuïtief’ en kun je het management van je bedrijf hier deelgenoot van maken? “Je moet in scenario’s denken, het risico is namelijk nooit nul.” Leer dit en meer in deze editie van de VMT Summerclass QA.

NVWA tips bij uitbraak

Wat kun je als producent zelf doen als er sprake is van een uitbraak waar je (mogelijk) de bron van bent? Wat doet de NVWA dan precies en hoe wordt Whole Genome Sequencing ingezet? Coen van der Weijden, senior inspecteur bij de NVWA legt het uit in deze VMT Summerclass QA.

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA met Koen de Reu (ILVO) en Liesbeth Jacxsens (Universiteit Gent).

Virussen in voedsel

Voedselinfecties door virussen komen vaker voor dan men denkt. Alleen al in Nederland worden jaarlijks honderdduizenden mensen ziek van norovirussen. Maar ook Hepatitis A en E en rotavirussen zijn bekende voedselpathogenen. Hoe houd je voedsel virusvrij? Leer het in deze VMT Summerclass van Wieke van der Vossen (Voedingscentrum).

Reiniging en desinfectie

Een gebrekkige reiniging en desinfectie kan zorgen voor een uitbraak van Listeria monocytogenes. Dat is het laatste wat je wilt als producent van voeding. De kwaliteitsmanagers en schoonmaker van het Urker Zalmhuys delen in deze VMT Summerclass QA de fijne kneepjes om de productie brandschoon te houden.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema’s Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.