Grote verschuivingen in de top twintig van zuivelbedrijven

Grote verschuivingen in de top twintig van zuivelbedrijven
Veel zuivelbedrijven zagen de omzet ook groeien dankzij hun plantaardige zuivelalternatieven. Foto: Shutterstock

De zuivelmarkt heeft het tijdens corona zwaar gehad. Inmiddels is de omzetgroei weer fors ingezet. Met die groei is de ranglijst van de marktleiders in de zuivelindustrie er behoorlijk anders uit gaan zien. Onderzoekers van de Rabobank zetten de cijfers op een rijtje.

Met het herstel van de foodservicekanalen en de aanhoudende sterke positie van de retail, steeg de omzet (in euros’s) van de twintig grootste zuivelbedrijven samen met 5 procent. De uitblijvende productie in de voornaamste exportregio’s en een forse groei van de Chinese vraag, maakte daarbij dat de prijzen van zuivelproducten vorig jaar aanzienlijk stegen.

Nieuw in de lijst

De verschillen in omzetgroei en strategische manoeuvres als fusies en overnames maken dat er aanzienlijke verschuivingen hebben plaatsgevonden in de top twintig van grootste zuivelproducenten.

Bron: Rabobank 2022

Zo is ijsmaker Froneri nieuw in de ranglijst en verdwijnt Kraft Heinz uit beeld. Waar de wat lager geplaatste bedrijven hun omzetverschillen zien verkleinen, is het verschil in omzet tussen nummer 1 (Lactalis) en 2 (Nestlé) fors groter geworden: van 2,2 miljard dollar in 2020 naar 5,4 miljard dollar in het jaar daarop.

Ook Aziatische producenten doen het goed. Yili (op plaats 5) zag de omzet stijgen van 4,4 miljard dollar naar 18,2 miljard.

Plantaardige alternatieven

Veel bedrijven hebben hun omzet weten te verhogen door meer plantaardige alternatieven op de markt te brengen. Danone heroverde de derde plaats, mede dankzij het feit dat nu ook de omzet uit zuivelalternatieven is meegerekend.

Het Nederlandse Friesland Campina ging er een plaats op achteruit. Dit is onder meer een gevolg van het afstoten van dochterondernemingen die niet tot de kernactiviteiten behoren, zoals de poederfabriek in België en diervoederproducent Nutrifeed.

Klimaatdoelstellingen

Een gemeenschappelijke ontwikkeling die volgens de Rabo-onderzoekers in de toekomst een stijgende lijn zal gaan volgen, is het commitment van zuivelondernemingen aan de klimaatdoelstellingen. Een van die doelen is om in 2050 klimaatneutraal te produceren.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

Beeld: Plukon Food Group

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Plukon Food Group neemt Algas SP...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de...

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te...

De verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot denkt dit jaar voor het eerst geen verlies te draaien, dat vertelt oprichter Jouri Schoemaker. Pieter Pot...

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische en Nederlandse zeevissers vingen tot dusver vooral tong en schol. In België is daar nu verandering in gekomen. Inmiddels domineert de...

foto: shutterstock

EU pleit voor importheffing Russisch graan

De Europese Unie (EU) wil importheffing invoeren voor graan uit Rusland en zijn bondgenoot Belarus. Dat graan kan nu zonder noemenswaardige heffingen...

Beeld: Shutterstock

Herstructurering Unilever: ijstak afgesplitst en gevolgen voor 7500...

Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat zijn ijsjestak, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, afsplitsen. Ook wil het bedrijf bij zijn...

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO neemt de productiefaciliteit voor melkzuur over van Vika Nutrition. Deze aankoop moet ook de relatie met afnemer dsm-firmenich versterken.

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300 banen in België schrappen

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.