Grote verschuivingen in de top twintig van zuivelbedrijven

Grote verschuivingen in de top twintig van zuivelbedrijven
Veel zuivelbedrijven zagen de omzet ook groeien dankzij hun plantaardige zuivelalternatieven. Foto: Shutterstock

De zuivelmarkt heeft het tijdens corona zwaar gehad. Inmiddels is de omzetgroei weer fors ingezet. Met die groei is de ranglijst van de marktleiders in de zuivelindustrie er behoorlijk anders uit gaan zien. Onderzoekers van de Rabobank zetten de cijfers op een rijtje.

Met het herstel van de foodservicekanalen en de aanhoudende sterke positie van de retail, steeg de omzet (in euros’s) van de twintig grootste zuivelbedrijven samen met 5 procent. De uitblijvende productie in de voornaamste exportregio’s en een forse groei van de Chinese vraag, maakte daarbij dat de prijzen van zuivelproducten vorig jaar aanzienlijk stegen.

Nieuw in de lijst

De verschillen in omzetgroei en strategische manoeuvres als fusies en overnames maken dat er aanzienlijke verschuivingen hebben plaatsgevonden in de top twintig van grootste zuivelproducenten.

Bron: Rabobank 2022

Zo is ijsmaker Froneri nieuw in de ranglijst en verdwijnt Kraft Heinz uit beeld. Waar de wat lager geplaatste bedrijven hun omzetverschillen zien verkleinen, is het verschil in omzet tussen nummer 1 (Lactalis) en 2 (Nestlé) fors groter geworden: van 2,2 miljard dollar in 2020 naar 5,4 miljard dollar in het jaar daarop.

Ook Aziatische producenten doen het goed. Yili (op plaats 5) zag de omzet stijgen van 4,4 miljard dollar naar 18,2 miljard.

Plantaardige alternatieven

Veel bedrijven hebben hun omzet weten te verhogen door meer plantaardige alternatieven op de markt te brengen. Danone heroverde de derde plaats, mede dankzij het feit dat nu ook de omzet uit zuivelalternatieven is meegerekend.

Het Nederlandse Friesland Campina ging er een plaats op achteruit. Dit is onder meer een gevolg van het afstoten van dochterondernemingen die niet tot de kernactiviteiten behoren, zoals de poederfabriek in België en diervoederproducent Nutrifeed.

Klimaatdoelstellingen

Een gemeenschappelijke ontwikkeling die volgens de Rabo-onderzoekers in de toekomst een stijgende lijn zal gaan volgen, is het commitment van zuivelondernemingen aan de klimaatdoelstellingen. Een van die doelen is om in 2050 klimaatneutraal te produceren.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO neemt de productiefaciliteit voor melkzuur over van Vika Nutrition. Deze aankoop moet ook de relatie met afnemer dsm-firmenich versterken.

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300 banen in België schrappen

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en buitenproportioneel'

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en...

Het personeel van aardappelverwerker Aviko in het Gelderse Steenderen ging woensdagavond in staking, vertelt FNV. Vorig weekend werd er al gestaakt...

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

(Update) Paaseitjes en andere chocoladeproducten die nu in de schappen liggen, zijn duurder geworden. Economen van ABN Amro, RaboResearch en ING...

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Freasy neemt Good Chef over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Freasy neemt Good Chef over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Foto: Unilever

Boycot om Gaza-oorlog raakt Unilever

Unilever ziet dat mensen merken boycotten uit onvrede over de steun van westerse landen voor Israël. Volgens het levensmiddelenconcern is dit vooral...

Reorganisatie Zeelandia leidt tot 33 gedwongen ontslagen

Reorganisatie Zeelandia leidt tot 33 gedwongen ontslagen

Bij Zeelandia, leverancier van ingrediënten aan brood- en banketbakkerijen, verdwijnen 89 van de 454 banen in Nederland, meldt het bedrijf. Er vallen...

Bierbrouwer en zoetwarenfabrikant maken samen plantaardige melkalternatieven

Bierbrouwer en zoetwarenfabrikant maken samen plantaardige...

De Duitse bierbrouwerijgroep Bitburger start met jam- en zoetwarenfabrikant Zentis een nieuwe joint venture V-Comp Pro. Met dit bedrijf willen ze...