Prijzen voor innovatieve machinebouwers

Prijzen voor innovatieve machinebouwers
V.l.n.r.: Jacco Kramer (winnaar award namens van Ommen) Teqram – Frans Tollenaar (winnaar award namens Teqram) Eveliene Langedijk (Jury voorzitter & programmamanagers Smart Industry bij FME) Anco Euser (winnaar award namens Widenhorn)

Teqram, Van Ommen en Widenhorn zijn de winnaars geworden van de TechniShow Innovation Awards 2022. Tijdens de Avond van de Maakindustrie in de Utrechtse Jaarbeurs ontvingen zij vanavond de felbegeerde prijzen uit handen van juryvoorzitter Eveliene Langedijk.

“Het is goed om te zien dat de maakindustrie in Nederland innovatiekracht heeft en diversiteit toont”, zegt juryvoorzitter Eveliene Langedijk. De programma-manager Smart Industry bij FME roemde tijdens de feestavond voorafgaand aan de TechniShow de kwaliteit van de inzendingen. Uiteindelijk gingen Teqram met hun EasyGrinder, Van Ommen met hun Phantom-frees en Widenhorn met hun Afraapmodule er met de prijzen vandoor.

De maakindustrie in Nederland toont innovatiekracht en diversiteit”

Robot hanteert gereedschappen

In de categorie Flexibel Produceren ziet de jury dat oplossingen steeds toegankelijker worden. De EasyGrinder van Teqram past in dat plaatje. “Deze oplossing automatiseert slijpwerk dat nu nog vaak handmatig met elektrisch handgereedschap moet worden gedaan. Nu hanteert een robot diezelfde gereedschappen. Opmerkelijk is vooral de toepassing van de zelf ontwikkelde Vision-techniek. Hierdoor herkent de robot waar de delen liggen, welke vorm ze hebben en wat er moet gebeuren. Dit vergroot de flexibiliteit van de industriële robots in autonome fabrieken radicaal. Door deze oplossing is er geen programmering meer nodig. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een pallet met producten naast de robot neer leggen en de rest gaat vanzelf. Een schoolvoorbeeld van flexibel produceren.”

Intelligentie vergroten

Bij de inzendingen voor Slim Produceren blijkt dat er verschillende benaderingen mogelijk zijn om slim te produceren. Je kunt een machine slimmer maken met sensoren, tasters et cetera, waardoor niet de operator, maar de machine zelf aangeeft dat iets niet goed gaat of een storing dreigt. Zo wordt niet-productieve tijd beperkt en uitval voorkomen. Deze systemen worden steeds geavanceerder, compacter en makkelijker te programmeren. Er zit veel intelligentie in. We zien hier de eerste stappen in het gebruik van data. Door data te verzamelen en te analyseren en de uitkomsten toe te passen wordt die intelligentie steeds groter.

Een andere benadering is via universele gereedschappen die verschillende bewerkingen kunnen uitvoeren. Dit resulteert in kortere bewerkingstijden. Weer een andere benadering, die we bij de inzendingen ook terugzien, is het geven van hulpmiddelen aan operators, waardoor ze hun werk beter en sneller kunnen uitvoeren.

Vernieuwing in behouden metaalindustrie

Van Ommen, winnaar in deze categorie met hun Phantom-frees, viel mede op omdat het eigenlijk een dubbele inzending leek volgens de jury: een frees en het gebruik van iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren. De frezer ziet dankzij de iconen in één opslag wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. De jury viel dan ook niet zo zeer voor de frees – er zijn meer fabrikanten met prima universele frezen – als wel voor de iconen. En vooral voor het loslaten van de traditionele DIN normen, waar de jonge generaties programmeurs, zeker HBO-geschoolden, minder vertrouwd mee zijn. “Het is mooi om te zien dat Van Ommen traditionele zaken los durft te laten om verder te komen. Dat is in de vaak behoudende metaalindustrie niet vanzelfsprekend.”

Digitale fabriek

Bij de digitale fabriek gaat het niet alleen om interne zaken in de fabriek zelf. Het gaat ook om de digitalisering van de hele keten. De inzendingen in deze categorie lieten mooie voorbeelden zien van beide aspecten. De indruk van de jury is dat de digital supply chain snel terrein wint. De software die hiervoor nodig is, wordt steeds beter en toegankelijker voor meer bedrijven. Het gaat echt mogelijk worden dat gegevens die op één plek worden ingevoerd, vervolgens door alle schakels in de keten kunnen worden gebruikt, waardoor administratieve rompslomp verdwijnt, heel veel tijd wordt gewonnen en fouten worden voorkomen. 

Intern ziet de jury steeds meer de koppeling en integratie van verschillende systemen, waardoor de samenwerking tussen de diverse afdelingen - van verkoop en werkvoorbereiding tot en met productie en het magazijn, steeds vloeiender verloopt. Belangrijke aspecten hierbij zijn ook de rust en het overzicht dat hierdoor in de fabrieken ontstaat.

Organisatorische rust door automatisering

De winnaar in de categorie Digitale Fabriek Widenhorn toont dat niet alleen de voorlopers de kansen van automatisering en digitalisering omarmen, maar dat ook het kleinere mkb hierin mee komt, meent de jury. “De Afraapmodule van Widenhorn is bij uitstek een oplossing die dit mogelijk maakt. Doordat de Afraapmodule kan worden geïntegreerd met CADCAM, Calculatie & Shopfloor software  én ERP wordt het mogelijk om te allen tijde de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen. Er wordt enorm veel tijd van medewerkers bespaard, omdat informatie op ieder moment beschikbaar is. Er hoeft niet meer gezocht naar producten, locaties of papieren. Zo zorgt de AfraapTool voor organisatorische rust.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...