Allergenenbeheer: ‘Voedingsbedrijven stoppen hun energie in verkeerde onderwerpen’

Allergenenbeheer is in veel bedrijven nog een onderbelicht onderwerp. Wat gaat er veranderen door de Hygiëneverordening? Welke inspanningsverplichtingen heb je als voedingsmiddelenbedrijf? Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy gaat hier op in tijdens de Food Safety Update. “Een waarschuwing is nog geen garantie. Bedrijven moeten zelf veel meer doen.”

Er zijn teveel recalls in Nederland die makkelijk te voorkomen zijn, vindt Marjan van Ravenhorst. “Bedrijven vergeten energie te stoppen in bepaalde bedrijfsprocessen. Het probleem zit vaak niet in kruisbesmetting maar in datasystemen”, weet Van Ravenhorst. “Dat de informatie van een product niet overeen komt met wat er verpakt is, wordt niet gezien als allergenenrisico. Bijvoorbeeld als de receptuur is aangepast of het verkeerde etiket erop geplakt wordt.”

Allergenenbeheer

Hier moet volgens Van Ravenhorst veel meer over worden nagedacht. “Je moet de hygiënebril afzetten. Het gaat niet alleen over dat de apparatuur schoon is. Alle afdelingen hebben een rol in allergenenbeheer. Van planning tot etiketontwerp tot R&D en receptuurbeheer.”

Je moet de hygiënebril afzetten. Het gaat niet alleen over dat de apparatuur schoon is.

Schoonmaken tussen verschillende producties, om kruisbesmetting te voorkomen, is wel een nieuwe inspanningsverplichting vanuit de aangepaste Hygiëneverordening. Dit geldt zowel voor de primaire sector als verwerkende bedrijven. “In de primaire sector staat allergenenbeheer echt nog in de kinderschoenen”, zegt Van Ravenhorst. “Allergenen worden niet altijd herkend. Gekiemde mosterd waarvan de bladeren als sla worden geconsumeerd, wordt verkocht onder de naam Mizuna zonder vermelding van het allergeen mosterd. Of worden huis-tuin-en-keukenmiddelen als melk als gewasbeschermingsmiddel gebruikt. Deze middelen komen op deze manier in een product terecht, zonder dat ze als allergeen op het etiket staan.”

Allergenenrisico in de teelt

Samen met Heidi Vercraeye, adviseur bij Termont & Thomaes Peulvruchten duidt Van Ravenhorst de noodzaak van goed allergenenbeheer tijdens de sessie ‘Internationale allergenenwetgeving: de impact op de voedingsindustrie’ tijdens de Food Safety Update op 5 oktober. Vercraeye geeft inzicht over de allergenenrisico’s in de teelt en het schonen van gewassen. “Dit is voor veel bedrijven een onderbelicht deel van hun inkoopketen. Vooral in de primaire sector zijn er nog veel stappen te zetten. Denk bijvoorbeeld aan linzen. Dit is een gewas wat bij de groei ondersteund wordt door een ander gewas. Als hiervoor tarwe wordt gebruikt dan kunnen tarwekorrels tijdens het oogsten tussen de linzen belanden.”

De verwerkende industrie zal ook een stapje extra moeten zetten

Allergenenbeheer bij de verwerkende industrie is over het algemeen wat verder ontwikkeld dan in de primaire sector. “Toch zullen ook zij nog een stapje extra moeten zetten”, vindt Van Ravenhorst. “De voedingsmiddelenindustrie neemt kruisbesmetting nog teveel voor waarheid aan. Er wordt te makkelijk een etiket met een allergenenwaarschuwing op een product geplakt. Vaak blijkt dat kruisbesmetting toch te verminderen of zelfs te voorkomen is. Ook zijn er situaties waarbij, zelfs als kruisbesmetting optreedt, dit geen risico vormt voor de allergische consument.”

Kruisbesmettingen in de keten

Van Ravenhorst en Vercraeye geven tijdens hun presentatie eye openers waarmee bedrijven samen met hun leveranciers aan de slag kunnen gaan. “Als je vlees of granen inkoopt, kun je te maken krijgen met kruisbesmettingen eerder in de keten. Hoe je met kruisbesmetting omgaat en hoe je daarvoor eventueel voor waarschuwt, daarover vertellen we op 5 oktober meer. Ook internationale ontwikkelingen binnen Codex Alimentarius over referentiewaarden en allergenenwaarschuwingen worden toegelicht”, besluit Van Ravenhorst.

Dit vind je misschien ook interessant