Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

Opinie corona en voedselveiligheid: 'integriteit is het goede blijven doen, ook als niemand kijkt'

OPINIE - Nu de Covid-19 viruspandemie over de wereld raast, gaat het in het nieuws nergens anders meer over. Zeespiegelstijging? Stikstofproblemen? Brexit? Allemaal naar de achtergrond geschoven. Maar voedselveiligheid mag onder geen beding onder de coronacrisis lijden, betoogt Simone Hertzberger.

Wij, die werken met voedselveiligheid moeten op onze hoede zijn. Ook in de agribusiness proberen bedrijven het hoofd boven water te houden. Dit mag echter niet ten koste gaan van de veiligheid van ons eten.

On hold

Auditors van certificerende instellingen zijn even niet meer welkom, bijvoorbeeld uit angst voor besmetting of omdat het bedrijf nu echt te druk bezig is. De geldigheid van het voedselveiligheidscertificaat kan daardoor verlopen. In verklaringen van door GFSI erkende standaardeigenaren staat nu dat verlopen certificaten niet ingetrokken, maar zolang als nodig ‘on-hold’ worden gezet.

Veiligheidscultuur

Voedselveiligheid is gelukkig niet alleen geborgd door certificering. Er zijn drie andere belangrijke elementen:

  1. Het HACCP-systeem,
  2. monitoren door (laboratorium-)onderzoeken en
  3. monitoren van klachten.

Altijd blijft: een veiligheidscultuur. Als audits wegvallen, moet een bedrijf de andere drie elementen onverminderd blijven uitvoeren. Blijf strikt doen wat je altijd al als regel deed, geen compromissen. Als er veranderingen zijn, kijk dan nog eens extra naar het HACCP systeem, voer extra producttesten uit en houd klachten nog scherper in de gaten.

Een bedrijf blijft zelf verantwoordelijk voor maximale veiligheid. Stel je voor dat we bovenop de pandemie ook nog een uitbraak krijgen omdat we de teugels wat laten vieren….. Onacceptabel!

Auteur: Dr. Simone Hertzberger, hoofdredacteur VoedselVeiligheid|VMT.

Bron van het citaat in de kop: Parafrase Charles Marshall, 2003

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

De European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in hun rapport over het voorkomen van...

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten...

De hepatitis A-virusstam die in de Verenigde Staten bij een uitbraak in 2023 zorgde voor tien zieke mensen, is genetisch identiek aan de stam die in...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen (update)

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen...

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.