Blog Marianne van Keep : noodplan Mexicaanse griep afstoffen voor corona

Blog Marianne van Keep : noodplan Mexicaanse griep afstoffen voor corona

BLOG- Net als miljoenen andere Nederlanders werkt directeur duurzaamheid Marianne van Keep van Verstegen Spices & Sauces uit Rotterdam thuis. Hoe sleept haar bedrijf zich door deze coronacrisis? In dit blog bericht Van Keep regelmatig over haar persoonlijke ervaringen in tijden van corona.

Wie had gedacht toen we hier nog vrolijk op de Markt carnaval aan het vieren waren, dat er ook een virus aan het meefeesten was. Gelukkig gingen bij Verstegen Spices & Sauces al snel alle alarmbellen af. Toen de eerste berichten uit Italië kwamen werd de veiligheidscommissie bij elkaar geroepen. Het plan dat 11 jaar geleden gemaakt was, ten tijde van de Mexicaanse griep, werd uit de kast gehaald en afgestoft.

Handelsmissie Indonesië

Lang gedacht dat de moeite voor niets was geweest, nu met z’n allen blij dat we er snel mee aan de slag konden. Allereerst werden alle reizen, zoals mijn deelname aan de Handelsmissie naar Indonesië, geannuleerd. Daar heb ik niet lang om getreurd, mijn collega in indonesië kon de honneurs goed waarnemen en via televisie kon ik er toch een beetje van meegenieten. In Brabant èn bij Verstegen was het inmiddels duidelijk dat het een serieuze zaak was.

Veiligheidscommissie

Bij het nemen van maatregelen door de veiligheidsommissie staat de gezondheid van de Verstegen collega’s natuurlijk voorop. In allerijl is er desinfectiegel aangeschaft, alle afspraken afgezegd, interne vergaderingen beperkt. De volgende vraag is natuurlijk: hoe zorg je er voor dat de operatie draaiend blijft. Voor de grondstoffen zijn de risico’s en alternatieven in kaart gebracht.

Toeleveranciers

Mocht er veel personeel uitvallen dan worden de prioriteiten door het veiligheidsteam bepaald en op basis daarvan keuzes gemaakt in de productieplanning. Van onze toeleveranciers vragen wij besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten. We zien nog geen leveringsproblemen, we zijn immers gewend onze voorraden vooruit te plannen. Thuiswerken goldt in eerste instantie alleen voor diegene die in China of Italië waren geweest. Een week later waren ook de Brabanders aan de beurt, en ja daar werken er behoorlijk veel van bij Verstegen.

Eettafel

En daar zit ik dan alweer zeven werkdagen achter mijn eettafel. De eettafel is te hoog, twee kussens op de stoel helpen niet echt meer. Ergonomie is ver te zoeken en mijn schouders beginnen langzaam te verstijven. Maar ik klaag niet, zoveel respect voor iedereen die bij Verstegen alles draaiende houden. En nog meer voor de mensen in de gezondheidszorg die dag in en dag uit voor ons vechten.

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...