VMT
VMT
5 initiatieven ter ondersteuning van de horeca en voedingsindustrie in coronatijden (video)

5 initiatieven ter ondersteuning van de horeca en voedingsindustrie in coronatijden (video)

De overheid nam op zondag 15 maart extra maatregelen in Nederland om de horeca te sluiten. Sinds die tijd duiken er steeds meer initiatieven op om de horeca in deze tijden uit de brand te helpen. Ook voedingsmiddelenbedrijven helpen elkaar en worden geholpen door deze initiatieven.

5 initiatieven ter ondersteuning van de horeca en voedingsindustrie in coronatijden (video)

De horeca in Nederland zit in een volledige lock down. Dit leidt tot problemen, bij zowel de horecabedrijven als de leveranciers vanuit de voedingsindustrie. Sommige horecabedrijven proberen toch nog draaiende te blijven door over te gaan op afhalen en/of bezorgen van gerechten. Omdat vele Nederlanders niet willen dat hun favoriete horecagelegenheden definitief de deuren sluiten, zijn er verschillende initiatieven in het leven geroepen. VMT zet er vijf op een rij.

1.PNGHelp de Horeca

Ondanks dat de horeca haar deuren heeft moeten sluiten, lopen de vaste lasten op dit moment uiteraard gewoon door. Zonder inkomsten zijn deze kosten lastig te betalen. Om die reden heeft Koninklijke Horeca Nederland het initiatief ‘Help de Horeca’ in het leven geroepen.

Op de website van Help de Horeca kunnen horecaondernemingen zich aanmelden en inschrijven. Consumenten kunnen vervolgens een cadeaubon kopen voor hun favoriete horecaonderneming. Deze bon is feitelijk een vooruitbetaalde reservering. Inmiddels hebben al meer dan 3600 horecaondernemingen zich aangemeld.

Partners voedingsindustrie

Op die manier kunnen de horecaondernemingen de vaste lasten blijven betalen, en kunnen consumenten lekker uit eten als de lock down van de horeca wordt opgeheven. De kosten voor het platform en de waardebonnen worden vergoed door de partners van Help de Horeca. Vele voedingsmiddelenbedrijven zijn hierbij aangesloten: Heineken, Vrumona, Grolsch, Bavaria, Royal Swinkels, FrieslandCampina, Van Geloven, AB InBev, Coca Cola, Unilever, Brouwerij ’t IJ, Pepsico, Nestlé en vele anderen.

Heineken

Heineken is één van de partners van het initiatief. Op de vraag waarom zij hieraan deelnemen, vertelt een woordvoerder van de brouwerij aan VMT: ‘We proberen op allerlei manieren de horeca momenteel te ondersteunen. Alle partners van het initiatief #helpdehoreca zetten de kracht in van hun communicatiekanalen om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. We staan dagelijks in contact met onze klanten en helpen waar het kan.’

‘We staan dagelijks in contact met onze klanten en helpen waar het kan.’

Woordvoerder Heineken

Brouwerij ’t IJ

Ook brouwerij ’t IJ is een partner van het initiatief. ‘Bij het ontstaan van het initiatief hebben wij direct onze medewerking toegezegd’, vertelt brand manager Louis Croonen aan VMT. ‘De horeca is natuurlijk een enorm belangrijk deel van onze afzet. Onze contacten daar zijn met veel emotie gevuld. Het virus heeft ook op ons een grote impact. Dus we verdelen onze energie tussen hulp aan anderen en hulp aan onszelf. Overal duiken initiatieven op, bij een omvangrijke situatie zoals deze overleeft het eigenbelang niet. Hier zullen we gezamenlijk doorheen komen. En het bier? Dat drinken we voor nu zelf maar op.’

2.PNGEten Over

Het initiatief voor www.etenover.nl kwam vanuit de leden van Foodservice Network Nederland. Vanuit het netwerk kwamen veel geluiden van voedingsmiddelenbedrijven waar de productie is stilgevallen en productieruimten volledig leeg zijn. Door het wegvallen van de horecaleveringen hebben veel voedingsbedrijven voorraden die ze niet kunnen afzetten. De organisatie van Food Inspiration ontving zoveel van deze geluiden dat zij besloten www.etenover.nl op te zetten.

Platform

Eten over is een online platform waarbij alle voedingsbedrijven hun overgebleven voorraden kunnen aanbieden. Dit om te voorkomen dat grote hoeveelheden voedsel in de vuilnisbak verdwijnen. Iedereen kan de producten op het platform aanschaffen, het is vooral bedoeld voor consumenten. Het platform is eigenlijk een soort marktplaats voor voedingsmiddelen die op dit moment vanuit de voedingsindustrie overblijven door sluiting van de horeca.

‘Er is heel veel interesse vanuit bedrijven. Vele moeten echter nog even kijken hoe ze het in de dagelijkse bezigheden kunnen inpassen.’

Hans Steenbergen – Food Inspiration

Grote interesse

Het platform ging donderdag 19 maart online, en werd op de eerste dag meer dan 50.000 keer bezocht. Inmiddels hebben 79.000 consumenten de site bezocht. ‘Er is heel veel interesse vanuit bedrijven. Vele moeten echter nog even kijken hoe ze het in de dagelijkse bezigheden kunnen inpassen’, vertelt Hans Steenbergen aan VMT. ‘Henri biedt bijvoorbeeld grootverpakkingen van maaltijden aan, a 1,5 kilo. Wellicht te veel voor één persoon, maar ook prima in te vriezen.’

Afhalen

‘Op dit moment hebben 25 bedrijven producten geüpload, en hebben 70 partijen zich geregistreerd, genoeg bedrijven in de startblokken dus’, vertelt Steenbergen. Consumenten kunnen nu de aangeschafte producten een dag later afhalen bij de voedingsbedrijven. Sommige bedrijven hebben al een voorkeur voor bezorgen uitgesproken, maar die optie is er (nog) niet, aldus Steenbergen. De mogelijkheden worden bekeken, en tot die tijd creëren sommige bedrijven ook drive-thru’s.

3.PNGHoreca Samen Sterk

Horeca Samen Sterk is een initiatief van horecagroothandel BidFood en betaalplatform Intersolve. Dit platform heeft hetzelfde doel als het eerste initiatief Help de Horeca. Op deze website kunnen consumenten een cadeaubon kopen om te besteden in hun favoriete horecagelegenheid. Consumenten kunnen cadeaubonnen van €5 tot €250 aanschaffen. 100% van het betaalde bedrag wordt binnen een week overgemaakt naar de betreffende horecagelegenheid.

‘Help ons nu, dan verwennen wij u straks.’

Cindy Borger en Jargo Eggen van restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst

Open armen

Vanuit de horeca wordt het initiatief met open armen ontvangen. Horecaondernemingen zijn al te blij met de initiatieven. ‘Help ons nu, dan verwennen wij u straks’, zeggen Cindy Borger en Jargo Eggen van restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. ‘Be innovative – stay innovative is ons motto en dit is een mooie innovatieve manier om je favoriete restaurant te steunen’, aldus Mike Cornelissen van restaurant Rijnzicht in Doornenburg.

4.PNGSupport Your Locals

Support Your Locals is een initiatief dat heel Nederland oproept om lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. Volgens de initiatiefnemers zijn lokale producenten veelal afhankelijk van horecaondernemingen. Zij lijden nu ook aan de sluiting van alle horecagelegenheden. Support Your Locals was al actief in Amsterdam voor de uitbraak van het coronavirus, maar heeft het initiatief na sluiting van de horeca in Nederland verbreed naar heel Nederland.

Initiatiefnemers

#supportyourlocalsNL is opgezet door:

  • Bakkerij Mama, een bakkerij uit Zwanenburg
  • Moma, producent van zuivelproducten in Amsterdam
  • Instock, initiatief dat voedselverspilling op de kaart zet door onder andere restaurants
  • De Lindenhoff, bezorger van producten direct van de boerderij, tuinder en teler
  • Brandt & Levie, worstenmakerij uit Amsterdam
  • E-Bakkie, levert in Amsterdam milieuvriendelijke oplossingen voor transport en logistiek
  • TringTring, regelt vervoer per bakfiets

Deelnemen

Iedereen kan deelnemen aan #supportyourlocalsNL. Inmiddels hebben zo’n 60 bedrijven uit heel Nederland interesse getoond om hun producten in de boxen te leveren of zelf boxen aan te gaan bieden in hun omgeving.

5.PNGHoreca Tegoed

Horeca Tegoed is een initiatief van ondernemers, voor ondernemers. Het platform is opgezet door ondernemers die al eens een faillissement hebben meegemaakt in de horeca, en ondernemers die gezamenlijk dit platform hebben opgezet vanuit verschillende expertises. Horeca Tegoed werkt enigszins hetzelfde als Help de Horeca en Horeca Samen Sterk.

Voucher

Via Horeca Tegoed kun je ook een voucher kopen voor de deelnemende horecavestigingen. De waarde kan de consument volledig zelf bepalen. De waarde van de vouchers gaat ook hier voor 100% naar de betreffende horecaondernemer. Op deze manier kunnen horecaondernemingen op dit moment liquiditeiten blijven genereren en vaste lasten blijven bekostigen. Op de website van Horeca Tegoed staan op dit moment 25 deelnemende horecaondernemingen.