Coronavirus kan tot dagen overleven op oppervlakken

Coronavirus kan tot dagen overleven op oppervlakken

Het nieuwe coronavirus kan enkele uren tot enkele dagen blijven leven op oppervlakken zoals karton en plastic. Het virus blijft tot vier uur detecteerbaar op koper, 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrijstaal.


Dat schreven wetenschappers in The New England Journal of Medicine. Het virus blijft drie uur detecteerbaar in aerosolen. Dat zijn kleine stofdeeltjes of vloeistofdruppeltjes in een gas, bijvoorbeeld in onze adem. Het coronavirus blijft tot vier uur detecteerbaar op koper, 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrijstaal. De concentratie van het virus wordt wel minder naarmate tijd verstrijkt.

Dezelfde overlevingstijd als SARS

De wetenschappelijke naam voor het coronavirus of COVID-19 is SARS-CoV-2. Dit virus lijkt op SARS-CoV-1, dat in 2002 en 2003 een grote uitbraak veroorzaakte. De onderzoekers vergeleken de overlevingstijd van de twee virussen. Die blijkt nagenoeg hetzelfde te zijn.

Besmetting nog vóór eerste symptomen

De vraag blijft waarom het nieuwe coronavirus dan toch meer slachtoffers maakt dan SARS. Eén verklaring is dat mensen het virus kunnen dragen en anderen kunnen besmetten, terwijl ze zelf nog geen symptomen hebben. Daardoor zijn de maatregelen die destijds tegen SARS genomen werden, nu minder effectief. Verder is het opvallend dat coronabesmettingen vaker plaatsvinden in de gewone leefomgeving, terwijl SARS voornamelijk binnen de gezondheidszorg zelf verspreid werd.

Voorwerpen reinigen

De onderzoekers benadrukken in dit nieuwe onderzoek hoe belangrijk het is om voorwerpen regelmatig schoon te maken. Dit geldt ook voor voedingsmiddelenbedrijven. Hierbij zijn vooral voorwerpen die vaak worden aangeraakt belangrijk, zoals deurklinken. Als plastic handschoenen worden gebruikt, is het belangrijk om regelmatig nieuwe handschoenen aan te trekken. Het virus kan immers volgens dit onderzoek twee tot drie dagen blijven leven op plastic.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt per direct blauwe bessen van het huismerk uit de schappen. Het diepvriesproduct is mogelijk besmet met hepatitis A.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update...

Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.