Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec Groen Agro Control heeft accreditatie gekregen voor het uitvoeren van PFAS-analyses in voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het mogelijk in bijvoorbeeld vis, schaaldieren, eieren, vlees en AGF schadelijke PFAS-stoffen onder accreditatie te analyseren.

Voedselproducenten moeten sinds januari producten als vis, vlees en eieren verplicht controleren op PFAS. De PFAS-richtlijnen van de Europese Commissie betreft vier soorten PFAS. Dat zijn de beruchte PFOS, PFOA maar ook de PFNA en PFHxS. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Mogelijk gaat er vanaf 2025 een verbod in op de productie, het gebruik en de verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen.

PFAS-analyses accreditatie

Voedselproducenten zijn zelf verantwoordelijk om de eventuele aanwezigheid van PFAS te analyseren bij laboratoria. Laboratoria kunnen PFAS-stoffen nauwkeurig meten, zelfs in lage gehaltes. Normec Groen Agro Control doet dat dus vanaf nu geaccrediteerd.

Naast PFAS-analyses in voedingsmiddelen heeft Normec Groen Agro Control ook de accreditatie gekregen voor het analyseren van PFAS in grond en water. Daarmee is het ook mogelijk om onder andere in verpakkingsmateriaal en diervoer de aanwezigheid van de chemische stoffen te onderzoeken.

‘Verbod nodig’

Eerder liet Staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten het eens te zijn met het PFAS-verbod. “Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn.” Ze benadrukt dat de vervuiling alleen kan stoppen door het in heel Europa ‘in één klap’ te verbieden.

Onderdeel van de collectie

PFAS

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico's van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en wat kan de voedingsindustrie ermee?

7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS

7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS

In de online nieuwsbrief van Food Safety Tech van maart 2023 gaf een van de experts van het bedrijf SCIEX, een bedrijf dat gespecialiseerd is in massaspectometrie, inzicht in het effect van het voorgenomen besluit van de EU op een verbod op poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS).

Nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën: 'PFAS's zijn schadelijker dan werd gedacht'

Nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën: 'PFAS's zijn...

Drinkwater, vis, eieren, vlees maar ook groentes. Allemaal zaken die we op min of meer dagelijkse basis tot ons nemen, maar die ook een bron kunnen zijn van PFAS's. Het effect van PFAS's op de gezondheid is misschien wel groter dan gedacht. Per 1 januari komen er nieuwe normen voor voedsel om de risico's in te dammen, maar hoe groot de gezondheidsrisico's nu echt zijn, blijft onduidelijk. Het zekere voor het onzekere nemen lijkt het devies.

PFAS-gehalte schelpdieren uit Oosterschelde onder 'nieuwe' Europese grenswaarde, maar is dat genoeg?

PFAS-gehalte schelpdieren uit Oosterschelde onder 'nieuwe' Europese...

De NVWA heeft dit jaar voor het eerst in hun jaarlijkse onderzoek naar chemische contaminanten in productiegebieden voor tweekleppige weekdieren naar PFAS gekeken. De meetwaarden in mosselen en oesters uit de Oosterschelde liggen ruim onder de nog niet officieel vast gestelde maximale limiet van de Europese Commissie. Wat zegt dit over de voedselveiligheid? En is daarmee het gevaar van teveel blootstelling aan PFAS geweken?

RIVM: Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater

RIVM: Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en...

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in salade mango curry

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in salade mango curry, mogelijk salmonella in raw cakes en mogelijk stukjes metaal in fruitbiscuits.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Foto: Pixabay

Nieuwe waarschuwing: verhoogde loodwaarden in kaneel blijven een zorg

De FDA heeft in de Verenigde Staten een nieuwe waarschuwing afgegeven voor kaneel, omdat is vastgesteld dat deze een verhoogd loodgehalte bevat.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Foto: Pixabay

Is vaccinatie van dieren de oplossing om campylobacter-infecties bij...

Vaccinatie is door de jaren heen met succes toegepast om veel ernstige ziekten uit te roeien. Hoe zit het echter met menselijke, door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals campylobacter?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.