Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec Groen Agro Control heeft accreditatie gekregen voor het uitvoeren van PFAS-analyses in voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het mogelijk in bijvoorbeeld vis, schaaldieren, eieren, vlees en AGF schadelijke PFAS-stoffen onder accreditatie te analyseren.

Voedselproducenten moeten sinds januari producten als vis, vlees en eieren verplicht controleren op PFAS. De PFAS-richtlijnen van de Europese Commissie betreft vier soorten PFAS. Dat zijn de beruchte PFOS, PFOA maar ook de PFNA en PFHxS. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Mogelijk gaat er vanaf 2025 een verbod in op de productie, het gebruik en de verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen.

PFAS-analyses accreditatie

Voedselproducenten zijn zelf verantwoordelijk om de eventuele aanwezigheid van PFAS te analyseren bij laboratoria. Laboratoria kunnen PFAS-stoffen nauwkeurig meten, zelfs in lage gehaltes. Normec Groen Agro Control doet dat dus vanaf nu geaccrediteerd.

Naast PFAS-analyses in voedingsmiddelen heeft Normec Groen Agro Control ook de accreditatie gekregen voor het analyseren van PFAS in grond en water. Daarmee is het ook mogelijk om onder andere in verpakkingsmateriaal en diervoer de aanwezigheid van de chemische stoffen te onderzoeken.

‘Verbod nodig’

Eerder liet Staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten het eens te zijn met het PFAS-verbod. “Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn.” Ze benadrukt dat de vervuiling alleen kan stoppen door het in heel Europa ‘in één klap’ te verbieden.

Onderdeel van de collectie

PFAS

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico's van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en wat kan de voedingsindustrie ermee?

PFAS

7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS

In de online nieuwsbrief van Food Safety Tech van maart 2023 gaf een van de experts van het bedrijf SCIEX, een bedrijf dat gespecialiseerd is in massaspectometrie, inzicht in het effect van het voorgenomen besluit van de EU op een verbod op poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS).

PFAS

Nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën: 'PFAS's zijn...

Drinkwater, vis, eieren, vlees maar ook groentes. Allemaal zaken die we op min of meer dagelijkse basis tot ons nemen, maar die ook een bron kunnen zijn van PFAS's. Het effect van PFAS's op de gezondheid is misschien wel groter dan gedacht. Per 1 januari komen er nieuwe normen voor voedsel om de risico's in te dammen, maar hoe groot de gezondheidsrisico's nu echt zijn, blijft onduidelijk. Het zekere voor het onzekere nemen lijkt het devies.

Voedselveiligheid

PFAS-gehalte schelpdieren uit Oosterschelde onder 'nieuwe' Europese...

De NVWA heeft dit jaar voor het eerst in hun jaarlijkse onderzoek naar chemische contaminanten in productiegebieden voor tweekleppige weekdieren naar PFAS gekeken. De meetwaarden in mosselen en oesters uit de Oosterschelde liggen ruim onder de nog niet officieel vast gestelde maximale limiet van de Europese Commissie. Wat zegt dit over de voedselveiligheid? En is daarmee het gevaar van teveel blootstelling aan PFAS geweken?

Voedselveiligheid

RIVM: Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en...

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM.

Onderzoekers Przemyslaw Strachowski en Mehdi Abdollahi van Chalmers University of Technology werken met proefmonsters in het lab.(foto: Hanna Magnusson)
Tonijn

'Kwikgehalte ingeblikte tonijn kan omlaag door verpakkingsinnovatie'

Het kwikgehalte van ingeblikte tonijn kan met 25 tot 35% omlaag worden gebracht door er een waterige oplossing aan toe te voegen met cysteïne (E920). Dit aminozuur bindt sterk aan kwik, ontdekten onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Minerale oliën

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Wederom brand: ditmaal in cacaofabriek Dutch Cacao in Amsterdam
  2. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding
  3. Voor abonneesBisfenol A (BPA) in voedsel slecht voor menselijk immuunsysteem: risico voor alle leeftijden
  4. EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed
  5. Monitor voedselverspilling: met huidige snelheid is halveringsdoel buiten bereik. WUR geeft 5 adviezen om te versnellen
  6. Voedingscentrum: consument verspilt minder brood en zuivel, maar meer groente en fruit
  7. Startups in kweekvlees moeten na wetgevingssucces nog andere drempels overwinnen
  8. Oatly bundelt al 'het gezeik' over zijn havermelk op website 'F*ck!Oatly'
  9. 'Nederlands kweekvlees voorlopig niet verkrijgbaar voor consument'
  10. Voor abonneesDe VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde wijzigingen in Verordening 1169
  1. GesponsordLaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'
  2. Is 'geur' de nieuwe suikervervanger? Zo zet deze startup geur om in smaak
  3. Verboden novel food op de markt: dit is waarom de RCC nú een 'alert' geeft
  4. Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  5. Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse amandelschillen
  6. Productinnovaties april: high protein koffie en thee, Cocktails Kuyper en Lowlander leftover bieren
  7. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  8. Verpakkingssector: 'Helemaal stoppen met eenmalige verpakkingen slechter voor milieu'
  9. Brouwerij Swinkels legt lokale productie Bavaria in Rusland stil
  10. Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: 'Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak'