Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec Groen Agro Control heeft accreditatie gekregen voor het uitvoeren van PFAS-analyses in voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het mogelijk in bijvoorbeeld vis, schaaldieren, eieren, vlees en AGF schadelijke PFAS-stoffen onder accreditatie te analyseren.

Voedselproducenten moeten sinds januari producten als vis, vlees en eieren verplicht controleren op PFAS. De PFAS-richtlijnen van de Europese Commissie betreft vier soorten PFAS. Dat zijn de beruchte PFOS, PFOA maar ook de PFNA en PFHxS. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Mogelijk gaat er vanaf 2025 een verbod in op de productie, het gebruik en de verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen.

PFAS-analyses accreditatie

Voedselproducenten zijn zelf verantwoordelijk om de eventuele aanwezigheid van PFAS te analyseren bij laboratoria. Laboratoria kunnen PFAS-stoffen nauwkeurig meten, zelfs in lage gehaltes. Normec Groen Agro Control doet dat dus vanaf nu geaccrediteerd.

Naast PFAS-analyses in voedingsmiddelen heeft Normec Groen Agro Control ook de accreditatie gekregen voor het analyseren van PFAS in grond en water. Daarmee is het ook mogelijk om onder andere in verpakkingsmateriaal en diervoer de aanwezigheid van de chemische stoffen te onderzoeken.

‘Verbod nodig’

Eerder liet Staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten het eens te zijn met het PFAS-verbod. “Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren, en zelfs in ons lichaam. Terwijl we weten dat het slecht voor ons kan zijn.” Ze benadrukt dat de vervuiling alleen kan stoppen door het in heel Europa ‘in één klap’ te verbieden.

Onderdeel van de collectie

PFAS

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico's van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en wat kan de voedingsindustrie ermee?

Beeld: HAS Green Academy

09-12-2024 | Cursus Packaging Projectmanager

HAS Bedrijfsopleidingen organiseert de cursus Packaging Projectmanager.

Beeld: HAS Green Academy

04-06-2024 | Workshop Succesvolle food innovatie met de...

HAS Bedrijfsopleidingen organiseert een ééndaagse workshop Succesvolle food innovatie met de Verleidingstoolbox.

28-05-2024 | Training risicobeoordeling allergenen (online)

28-05-2024 | Training risicobeoordeling allergenen (online)

Met de training VITAL risicobeoordeling allergenen wordt geoefend met het toepassen en berekenen van drempelwaarden en ga je er zelfstandig mee aan...

24-06-2024 | Cursus CIP en Innovatieve reinigingstechnieken

24-06-2024 | Cursus CIP en Innovatieve reinigingstechnieken

Tweedaagse cursus Cleaning in Place t.b.v. de producenten en machinebouwers in Food, Feed en Pharma. Hierin komen alle nieuwe automatische...

07-06-2024 | Cursus Hygiënisch engineering - Droge processen

07-06-2024 | Cursus Hygiënisch engineering - Droge processen

In deze eendaagse cursus worden de basisprincipes behandeld voor voedselveilig produceren. U krijgt in korte tijd een totaaloverzicht van de...

NVWA-IOD: 'Drie arrestaties wegens fraude slachthuizen'

NVWA-IOD: 'Drie arrestaties wegens fraude slachthuizen'

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft drie verdachten aangehouden bij een onderzoek naar fraude in een...

Verpakkingsplan Afvalfonds moet ook voedingsindustrie helpen

Verpakkingsplan Afvalfonds moet ook voedingsindustrie helpen

Het Afvalfonds Verpakkingen presenteert begin volgend jaar een collectieve aanpak voor herbruikbare verpakkingen. Die moet ook de voedingsindustrie...

Drankensector behaalt doel Nationaal Preventieakkoord: 'Er zit 34% minder suiker in frisdranken'  

Drankensector behaalt doel Nationaal Preventieakkoord: 'Er zit 34%...

De drankensector heeft binnen het Nationaal Preventieakkoord het doel gesteld om uiterlijk in 2025 het suikergehalte in dranken terug te dringen met...