Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Ellis van Diermen en Marieke Lugt meer over wat er wel en niet mag op gebied van etikettering

Etikettering is een belangrijk onderdeel bij het produceren van levensmiddelen. Echter wat wel en niet is toegestaan bij etikettering kan onduidelijk zijn voor producenten. Wat komt er allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Hoe zorg je dat de front-of-pack informatie overeenkomt met de achterkant van je verpakking? Tijdens het Food Law Event op 6 juni geven Ellis van Diermen (Précon Consulting Group) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) een masterclass etikettering.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Aanpassen etikettering

Door eerdere crises zoals de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne moesten producenten adequaat optreden. Niet beschikbare ingrediënten moesten vervangen worden en etiketten moesten zo snel mogelijk aangepast worden. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Ellis van Diermen (consultant bij Précon Consulting Group) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) duiken tijdens deze sessie in het onderwerp etikettering.

Voorkant versus achterkant etikettering

Wat zijn bijvoorbeeld de meest gestelde vragen waar voedingsproducenten tegenaan lopen en hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je meertalige etiketten op orde zijn? Wat zijn de regels voor een booklet-etiket? En hoe zorg je dat je front-of-pack informatie overeenkomt met de informatie op de achterkant van de verpakking? Aan de hand van praktische voorbeelden leggen Ellis van Diermen en Marieke Lugt uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan en waar je op moet letten. 

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Ellis van Diermen, consultant bij Précon Consulting Group. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Ellis van Diermen.

De tweede spreker is Marieke Lugt, eigenaar van Lugt Food Law. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marieke Lugt.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel...

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest...

De NVWA-IOD onderzocht fraude in de roodvleesketen tussen 2010 en 2023. In het onderzoek constateert de NVWA-IOD verschillende vormen van fraude in...

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw...

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Rechter beslist: Roombeter van Upfield is misleidend en moet uit de...

Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de...

Ontbossingswetgeving einde jaar van kracht: COV uit zorgen over impact

Ontbossingswetgeving einde jaar van kracht: COV uit zorgen over impact

Dit jaar gaat op 30 december de nieuwe Europese Verordening voor ontbossingsvrije producten (EUDR) van kracht. Deze wetgeving moet ontbossing en de...

Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen

De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg...

De hele verpakkingsketen verduurzamen is niet makkelijk. Het probleem van verpakkingsafval is te groot en te complex. Verpakkingsspecialist Ariane...

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig: van spinazietekort tot   weerbarstige wetgeving

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig:...

Door het natte voorjaar en de verlate inzaai sorteert de Belgische groenteverwerker Ardo nu al voor op een tekort aan spinazie en erwten....

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans...