EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

Rubisco-eiwit - eiwit uit waterlinzen - is veilig om te eten, zegt de EFSA na beoordeling van de novel food-aanvraag van ABC Kroos (nu Rubisco Foods) ingediend in 2018.

Het EFSA-panel beoordeelde de novel foods-aanvraag voor eiwitconcentraat gemaakt uit een mix van de waterlinzen Lemna gibba en Lemna minor. Het eiwitconcentraat wordt gescheiden van de vezels, vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het concentraat bestaat vooral uit eiwit, vezel, vet en mineralen.

Laag risico op allergische reacties

ABC Kroos wil het eiwitconcentraat in een verschillende voedingsmiddelen gebruiken bestemd voor een breed publiek. Het NDA-panel van de EFSA beoordeelde dat gezien de samenstelling het concentraat geen slechte voedingswaarde heeft.

Er zijn geen zorgen over genotoxiciteit. Ook beschouwt het panel het risico op allergische reacties laag. Daarom is het volgens de EFSA veilig voor consumptie.

Blij met goedkeuring

Rubisco Foods is blij met de goedkeuring. Het heeft 5 jaar geduurd voor deze beoordeling. Ook de implementatie van de wetgeving kan nog 7 maanden duren. Pas dan kan het vermarkt worden in Europa.

“Voor ons is deze positieve beoordeling van de EFSA, de bevestiging waar we op hoopten. Nu kunnen we verder gaan met onze plannen,” zegt Sjoerd Jansen, algemeen directeur van Rubisco Foods. “We produceren nu samples vanuit onze pilot plant. De komende maanden breiden we onze cultivatie-capaciteit uit om zo meer productie te draaien. Daarnaast willen we onze sales ontwikkelen.” Daarom is Rubisco Foods op zoek naar partners.

Eiwit uit waterlinzen

Waterlinzen bevatten een hoog gehalte aan essentiele aminozuren. Volgens Rubisco Foods is het aminozuurprofiel vergelijkbaar met die van wei en ei. Applicaties zijn bijvoorbeeld supplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Startups in kweekvlees moeten na wetgevingssucces nog andere drempels overwinnen
  2. 'Nederlands kweekvlees voorlopig niet verkrijgbaar voor consument'
  3. Is 'geur' de nieuwe suikervervanger? Zo zet deze startup geur om in smaak
  4. Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse amandelschillen
  5. Productinnovaties april: high protein koffie en thee, Cocktails Kuyper en Lowlander leftover bieren
  6. Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: 'Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak'
  7. Startup wil 'populairste eiwit' vervangen: 'Smaak en geur maken of breken het product'
  8. On Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  9. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  10. 'Waarom moeten budgetproducten lelijk zijn?' Zo gooide Picnic de visie op private label op de schop
  1. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  2. Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'
  3. Effectief opschalen -van grondstof tot eindproduct- is noodzakelijk voor groei plantaardig
  4. Startup strijdt met visvervanger tegen 'gesjoemel' in de keten: 'Alternatieven voor vis moeten beter worden'
  5. Productinnovaties maart: Jack Daniel's en Coca-Cola cocktail en Nizza koekje Verkade
  6. Stappenplan: zo bereik je de mainstream consument met vleesvervangers
  7. Vetemulsie moet smaak vleesvervangers verbeteren, Cargill en Cubiq Foods schalen technologie op
  8. Precisiefermentatie in Europa op de kaart zetten, dat is het doel van nieuwe alliantie
  9. AMfish: 'Fruit- en kruidenextract beschermt visproducten tegen Listeria'
  10. Biodiversiteit bevorderen met zuivel? Scale-up maakt boter met lokale 'on'kruiden