EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

Rubisco-eiwit - eiwit uit waterlinzen - is veilig om te eten, zegt de EFSA na beoordeling van de novel food-aanvraag van ABC Kroos (nu Rubisco Foods) ingediend in 2018.

Het EFSA-panel beoordeelde de novel foods-aanvraag voor eiwitconcentraat gemaakt uit een mix van de waterlinzen Lemna gibba en Lemna minor. Het eiwitconcentraat wordt gescheiden van de vezels, vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het concentraat bestaat vooral uit eiwit, vezel, vet en mineralen.

Laag risico op allergische reacties

ABC Kroos wil het eiwitconcentraat in een verschillende voedingsmiddelen gebruiken bestemd voor een breed publiek. Het NDA-panel van de EFSA beoordeelde dat gezien de samenstelling het concentraat geen slechte voedingswaarde heeft.

Er zijn geen zorgen over genotoxiciteit. Ook beschouwt het panel het risico op allergische reacties laag. Daarom is het volgens de EFSA veilig voor consumptie.

Blij met goedkeuring

Rubisco Foods is blij met de goedkeuring. Het heeft 5 jaar geduurd voor deze beoordeling. Ook de implementatie van de wetgeving kan nog 7 maanden duren. Pas dan kan het vermarkt worden in Europa.

“Voor ons is deze positieve beoordeling van de EFSA, de bevestiging waar we op hoopten. Nu kunnen we verder gaan met onze plannen,” zegt Sjoerd Jansen, algemeen directeur van Rubisco Foods. “We produceren nu samples vanuit onze pilot plant. De komende maanden breiden we onze cultivatie-capaciteit uit om zo meer productie te draaien. Daarnaast willen we onze sales ontwikkelen.” Daarom is Rubisco Foods op zoek naar partners.

Eiwit uit waterlinzen

Waterlinzen bevatten een hoog gehalte aan essentiele aminozuren. Volgens Rubisco Foods is het aminozuurprofiel vergelijkbaar met die van wei en ei. Applicaties zijn bijvoorbeeld supplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

Beeld: Shutterstock

Vormt wetgeving een rem voor innovatie? 'Rol van transparante...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Een akker met soja (foto Shutterstock)

Memo Cargill: duizenden banen weg

Multinational Cargill wil duizenden banen schrappen om kosten te verlagen en de winstgevendheid te verbeteren. Dat meldt Cargill in een interne memo die is ingezien door persbureau Bloomberg.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon, onvermelde allergenen honing-mosterd dressing en dubbel etiket op verpakking gekarameliseerde heilbot.

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.