Onrust op de grondstoffenmarkt - wat doet dat met ketens, voedselveiligheid en productontwikkeling?

Onrust op de grondstoffenmarkt - wat doet dat met ketens, voedselveiligheid en productontwikkeling?
Voedselproducenten zijn al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)

Het is niet alleen de oorlog in Oekraïne. Er is al veel langer spanning op de grondstoffenmarkt. Dwingen grondstoffentekorten of hoge grondstoffenprijzen de voedingsindustrie tot het maken van andere keuzes? Wat betekenen die keuzes voor de voedselveiligheid en productontwikkeling? En wat zijn de juridische consequenties als het toch mis gaat? De sessie van Van Traa Advocaten en het Comité van Graanhandelaren gaat hier duidelijkheid in geven op 3 november tijdens het Food Safety Event.

De impact van de mondiale politiek en de gebeurtenissen die daarmee samenhangen zijn groot op de grondstoffenmarkt. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de gasprijzen, de Corona-pandemie die nog niet zo lang achter ons ligt, maar ook de klimaatverandering.

Wat betekent een alternatieve grondstof of een andere aanvoerketen voor de voedselveiligheid van je product? Hoe ga je om met eventuele nieuwe voedselveiligheidsrisico’s en etiketteringsuitdagingen? Maar ook: wat als jouw leverancier tekort schiet? En hoe ga je om met je eigen leveringsverplichtingen? Biedt een ‘force majeure’-clausule in contracten uitkomst? De sessie 1B ‘De onrust op de grondstoffenmarkt en de mondiale handel: de gevaren voor de voedselveiligheid en handel’ gaat daar duidelijkheid in geven.

Grondstofprijzen

Donderdag 3 november wordt de sessie afgetrapt door Jan-Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren. Het Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen, bijvoorbeeld als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden hierover en neemt om de week deel aan het zogenoemde COCERAL-crisis overleg over Oekraïne. Baas zal tijdens de sessie antwoord geven op de vraag: Wat zien we de laatste drie jaar gebeuren en welke problemen veroorzaakt het? Hij legt daarbij de focus op de invloed op de grondstofprijzen. Hoe komen deze prijzen tot stand?

Risico’s? Zie het als kans

Welke gevolgen heeft deze ontwikkeling voor de voedselveiligheid en de productontwikkeling? Daar gaat advocaat Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten op in. Het tekort aan zonnebloemen dwong de voedingsindustrie tot andere keuzes, maar wat als het vervangende product een allergeen bevat, bijvoorbeeld soja? Is zorgen voor een waarschuwing voldoende of moet het etiket toch worden aangepast? Gawronski ziet dit soort uitdagingen in de praktijk veel bij cliënten. Vaak worden er specificaties afgesproken over producten die ineens niet meer haalbaar zijn. Er wordt uitgeweken naar grondstoffen van andere origine. Denk aan pinda’s afkomstig uit een andere gebied waar het gevaar van aflatoxine hoger ligt vanwege de omstandigheden daar. “Als je weet dat de risico’s groter zijn, moet je ernaar handelen. Maar durf jij het ook te zien als kans voor productontwikkeling?”. Gawronski daagt de deelnemer aan de sessie uit om hierover na te denken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal Gawronski niet alleen ingaan op de risico’s maar ook zeker op de kansen die er liggen.

Contractwijzigingen

Frank Salome zal tot slot ingaan op de contractuele aspecten. Kan je de huidige risico’s in een contract effectief adresseren? Biedt force majeure een uitkomst voor partijen? En ben je verplicht mee te werken aan een voorgestelde contractwijziging wegens stijgende energieprijzen? Salome geeft juridische tips & tricks.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Afbeelding: Pixabay

Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update...

Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.