Onrust op de grondstoffenmarkt – wat doet dat met ketens, voedselveiligheid en productontwikkeling?

Onrust op de grondstoffenmarkt – wat doet dat met ketens, voedselveiligheid en productontwikkeling?
Voedselproducenten zijn al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)

Het is niet alleen de oorlog in Oekraïne. Er is al veel langer spanning op de grondstoffenmarkt. Dwingen grondstoffentekorten of hoge grondstoffenprijzen de voedingsindustrie tot het maken van andere keuzes? Wat betekenen die keuzes voor de voedselveiligheid en productontwikkeling? En wat zijn de juridische consequenties als het toch mis gaat? De sessie van Van Traa Advocaten en het Comité van Graanhandelaren gaat hier duidelijkheid in geven op 3 november tijdens het Food Safety Event.

De impact van de mondiale politiek en de gebeurtenissen die daarmee samenhangen zijn groot op de grondstoffenmarkt. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de gasprijzen, de Corona-pandemie die nog niet zo lang achter ons ligt, maar ook de klimaatverandering.

Wat betekent een alternatieve grondstof of een andere aanvoerketen voor de voedselveiligheid van je product? Hoe ga je om met eventuele nieuwe voedselveiligheidsrisico’s en etiketteringsuitdagingen? Maar ook: wat als jouw leverancier tekort schiet? En hoe ga je om met je eigen leveringsverplichtingen? Biedt een ‘force majeure’-clausule in contracten uitkomst? De sessie 1B ‘De onrust op de grondstoffenmarkt en de mondiale handel: de gevaren voor de voedselveiligheid en handel’ gaat daar duidelijkheid in geven.

Grondstofprijzen

Donderdag 3 november wordt de sessie afgetrapt door Jan-Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren. Het Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen, bijvoorbeeld als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden hierover en neemt om de week deel aan het zogenoemde COCERAL-crisis overleg over Oekraïne. Baas zal tijdens de sessie antwoord geven op de vraag: Wat zien we de laatste drie jaar gebeuren en welke problemen veroorzaakt het? Hij legt daarbij de focus op de invloed op de grondstofprijzen. Hoe komen deze prijzen tot stand?

Risico’s? Zie het als kans

Welke gevolgen heeft deze ontwikkeling voor de voedselveiligheid en de productontwikkeling? Daar gaat advocaat Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten op in. Het tekort aan zonnebloemen dwong de voedingsindustrie tot andere keuzes, maar wat als het vervangende product een allergeen bevat, bijvoorbeeld soja? Is zorgen voor een waarschuwing voldoende of moet het etiket toch worden aangepast? Gawronski ziet dit soort uitdagingen in de praktijk veel bij cliënten. Vaak worden er specificaties afgesproken over producten die ineens niet meer haalbaar zijn. Er wordt uitgeweken naar grondstoffen van andere origine. Denk aan pinda’s afkomstig uit een andere gebied waar het gevaar van aflatoxine hoger ligt vanwege de omstandigheden daar. “Als je weet dat de risico’s groter zijn, moet je ernaar handelen. Maar durf jij het ook te zien als kans voor productontwikkeling?”. Gawronski daagt de deelnemer aan de sessie uit om hierover na te denken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal Gawronski niet alleen ingaan op de risico’s maar ook zeker op de kansen die er liggen.

Contractwijzigingen

Frank Salome zal tot slot ingaan op de contractuele aspecten. Kan je de huidige risico’s in een contract effectief adresseren? Biedt force majeure een uitkomst voor partijen? En ben je verplicht mee te werken aan een voorgestelde contractwijziging wegens stijgende energieprijzen? Salome geeft juridische tips & tricks.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

  1. Safe met Eef: Kwaliteitsstandaarden kennen én leidinggeven - zo combineer je dat
  2. NVWA haalt illegale sportvoeding van de markt
  3. Barry Callebaut produceert weer op volle capaciteit na Salmonellabesmetting
  4. Nederlandse recalls en waarschuwingen oktober: verkeerd etiket pepernoten, verpakkingsfout Oaties Naturel, en onvermeld allergeen in volkoren bollen
  5. EFSA rapport: Nederlanders vinden voedselveiligheid belangrijk en kijken vooral naar nutriënten en gezondheid
  6. De risico-en gevarenanalyse is klaar – heb je dan als QA-manager het huis op orde?
  7. Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?
  8. Young QA: ‘Hoe zorg je voor een duidelijke afbakening van kwaliteitstaken?’
  9. NVWA houdt verdachte van handel in gevaarlijke illegale afslankpillen aan
  10. Histamine maakte mensen in Europa ziek
  1. Weer Ferrero-chocolade uit het schap gehaald bij Jumbo om salmonella
  2. Safe met Eef: Voorbereiden voor BRC versie 9 - ben jij er al klaar voor?
  3. Glazen potten met eekhoorntjesbrood bevatten toxine
  4. Risicovolle oesters zorgen voor zieken en sterfgevallen door Vibrio
  5. Nieuwe CFSO van NVWA Bernadette Ossendorp is keynote op Food Safety Event: dit zijn de speerpunten binnen handhaving
  6. Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie
  7. Diepvriesfruit veroorzaakt hepatitis
  8. Italiaanse autoriteiten vinden de bron van een dodelijke uitbraak
  9. 'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan producentenkant voldoende afgedekt door warenwet en hygiënecodes'
  10. ‘Met nieuw register straks te zien van welke boom je appels komen’