Dat blijkt uit de nieuwste burgerenquête van de European Food Safety Authority (EFSA). Deze bevindingen en tal van andere resultaten over voedselkeuzes van de Europese consument, zijn beschikbaar in de nieuwe “2025 Eurobarometer-enquête over voedselveiligheid in de EU”. EFSA voert deze enquête elke 3 jaar uit; dit jaar deden 27 EU-lidstaten en 7 kandidaat-lidstaten mee.
Europese consument vertrouwt op voedselveiligheid
De meeste Europeanen zijn dus goed op de hoogte als het aankomt op voedselveiligheid. Maar bij de ondervraagden die dat niet zijn, is de meest voorkomende reden om dat men ervan uitgaat dat het verkochte voedsel gewoon veilig is. 41% van de Europeanen gaat daar blind vanuit, gevolgd door een groep van 30% die zegt al voldoende te weten om voedselrisico’s te vermijden of beperken. Zeven op de tien mensen geeft aan geïnteresseerd te zijn in voedselveiligheid.
“Het is positief dat zoveel mensen in de EU vertrouwen hebben in de veiligheid van hun voedsel", zegt Barbara Gallani, hoofd communicatie bij EFSA.
Belangrijkste voedselveiligheidskwesties
Europeanen zijn ook steeds bekender met specifieke voedselveiligheidsonderwerpen, zo blijkt uit het onderzoek. De bekendste onderwerpen blijven voedseladditieven (71%) en pesticiden (67%), dit is volgens EFSA in lijn met eerder onderzoek. Er waren opmerkelijke stijgingen in bekendheid van onderwerpen rondom dierziekten (een stijging van 5%, tot 65%), microplastics (stijging van 8%, tot 63%) en voedselvergiftiging (een stijging van 5%, tot 62%). Consumenten maken zich de meeste zorgen over pesticiden (39%), antibiotica/hormonen/steroïden in vlees (36%) en voedseladditieven (35%).
Kennis over voedselveiligheid
Acht op de tien EU-burgers zijn het ermee eens dat er regelgeving is om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze eten veilig is. 76% is het ermee eens dat de EU afhankelijk is van wetenschappers voor deskundig advies. 68% is het ermee eens dat de EU een aparte instelling heeft die wetenschappelijk advies geeft. 71% vindt het goed dat de EU en nationale autoriteiten samenwerken.
Gezonde voeding en veiligheid
Vier op de tien zegt ongeveer evenveel aandacht te besteden aan een gezond dieet als aan voedselrisico's. 34% is meer gericht op een gezond dieet, terwijl ongeveer twee op de tien zich meer zorgen maken over voedselrisico's.
Dier- en plantgezondheid
Net als in 2022 denkt de meerderheid van de EU-burgers dat dierenwelzijn (53%) en milieuproblemen (51%) een sterke impact hebben op de menselijke gezondheid, maar voor milieu- en plantproblemen is er een verschuiving van sterke naar matige impact.
Betrouwbare bronnen
Negen op de tien EU-burgers vertrouwen huisartsen en specialisten als bron van informatie over voedselrisico's. Wetenschappers, consumentenorganisaties, boeren, voedselproducenten en door de overheid gefinancierde onderzoeksorganisaties scoren ook hoog in vertrouwen – gemiddeld acht op tien Europeanen hebben hier vertrouwen in. Het vertrouwen in nationale autoriteiten en EU-instellingen is sinds 2022 licht gestegen (respectievelijk met 4 en 3 procentpunten) tot zeven op tien.
Informatiebronnen
Meer dan de helft (55%) geeft de televisie aan als een van hun belangrijkste informatiebronnen over voedselrisico's, nog steeds het hoogste van alle kanalen, maar 6 procentpunten lager dan in 2022. Uitwisselingen met familie, vrienden, buren of collega's (42%) en internetzoekmachines (38%) staan op de tweede en derde plaats. 25% maakt gebruik van online sociale netwerken en blogs, een stijging van 4 procentpunten ten opzichte van de laatste enquête.
Factoren die voedselkeuzes beïnvloeden
Ongeveer zeven op de tien Europeanen zeggen persoonlijk geïnteresseerd te zijn in voedselveiligheid. Na prijs en smaak komt voedselveiligheid komt op de derde plaats als factor die hun voedselkeuzes beïnvloedt.
Het belang van prijs is sinds 2022 met 6 procentpunten gestegen en was de belangrijkste factor in 20 EU-lidstaten.

















