Voedselfraude: hoe krijg je als QA'er zicht op de risico's?

Voedselfraude: hoe krijg je als QA'er zicht op de risico's?

Als QA'er ben je verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid. Een echte voedselfraudeur zit de QA'er in de weg. Hoe kan je als QA'er fraude herkennen en voorkomen? Tijdens het Food Safety Event op 20 november geven drie experts een interactieve sessie over de drijfveren van fraudeurs.

Tijdens deze interactieve sessie over voedselfraude duiken we in de drijfveren achter voedselfraude en verkennen we welke maatregelen écht effectief zijn om fraude te voorkomen of tijdig te signaleren.

Voedselfraude verschilt wezenlijk van andere voedselveiligheidsrisico’s: er is altijd sprake van opzet, meestal gedreven door financieel gewin. Het kan zich overal in de keten voordoen en de kans op fraude hangt sterk af van de omstandigheden. Een hoge pakkans werkt bijvoorbeeld afschrikwekkend.

Sprekers

In deze sessie krijg je door drie experts inzicht in verschillende vormen van voedselfraude én handvatten om hier als QA-professional grip op te krijgen. Vanuit wetenschappelijke, praktische en technologische invalshoeken leer je hoe je fraude kunt herkennen, ontmoedigen en opsporen.

Drie experts begeleiden deze sessie: Prof. Saskia van Ruth (University College Dublin) – een absolute autoriteit op het gebied van voedselfraude en voedselintegriteit, Hans van der Moolen, specialist bij Eurofins op het gebied van chemische contaminanten en voedselfraude, Frank Cederhout van Deloitte, specialist op het gebied van economische voedselfraude.

Prof. Saskia van Ruth, Professor of Food Supply Chain Intergrity, University College Dublin
Hans van der Moolen, Manager Expertise Center & International Food Integrity Specialist, Eurofins
Frank Cederhout, Director | Forensic & Dispute Services, Deloitte

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVier doden na botulisme-uitbraken in Italië
  2. The Protein Brewery haalt miljoenen op voor uitbreiding productie mycoproteine
  3. Picnic, Crisp en Flink krijgen cruciale cao-dispensatie
  4. Neemt Rijkelt Beumer nu echt afscheid? Microbioloog met rechte rug en relativerende blik
  5. Voor abonnees5 conclusies uit onderzoek naar gezondheid vleesvervangers: van zoutgehalte tot gezondste merk
  6. Voor abonneesLidl stopt als eerste supermarkt met verkoop Atlantische makreel
  7. 'Focus op de lichtgroene consument, daar zijn nog veel kansen in food' (podcast)
  8. FNLI over voedselveiligheidswetgeving: 'Meerdere aspecten in de meldplicht zijn bovenwettelijk'
  9. ACM onderzoekt prijzen levensmiddelen in Nederlandse supermarkten - FNLI reageert
  10. Daar gaan we weer: plantaardige vleesbenamingen wéér ter discussie
  1. Naam 'Nero Champagne' geen geldig merk voor Champagne
  2. Voor abonneesOp de klaagbank: 'Over smaak valt niet te twisten' - 5 tips over gebruik van 'smaak'
  3. Reststroom Milcobel vormt grondstof NoPalm Ingredients: van weipermeaat naar alternatief voor palmolie
  4. Voor abonneesLeidt klimaatverandering tot stortvloed aan toxinen?
  5. Almaar kleinere en duurdere chocoladereepjes door klimaatellende
  6. Californië wil geen ultrabewerkte voeding in schoolmaaltijden
  7. Voor abonnees12 mensen met HUS bij STEC-cluster in Duitse deelstaat
  8. 01/02 - 04/02/2026 | ISM Ingredients 2026: Vakbeurs voor snoep- en snackingrediënten
  9. 19/3/2026 | VMT Food R&D Event
  10. Een barista-ervaring thuis? De Neo van Nescafé Dolce Gusto moet dat mogelijk maken (met composteerbare koffiepad)