Marktdata helpt productontwikkelaars Vivera met innovatie

Marktdata helpt productontwikkelaars Vivera met innovatie

Vier jaar geleden schudde Vivera de markt voor vleesvervangers op door de eerste plantaardige biefstuk te introduceren. In de tussentijd is de markt voor vleesvervangers enorm veranderd. Hoe blijft Vivera concurrerend in een drukke markt? Productontwikkelaars Kirsten Schellekens en Robin Haakmat leggen uit hoe ze dat doen tijdens het Food Future Event op 29 september.

“De markt is zeker flink veranderd. Er is zijn veel meer concurrenten bijgekomen. En consumenten eisen veel meer van de producten op de markt,” zien productontwikkelaars Kirsten Schellekens en Robin Haakmat van Vivera.  Ook het bedrijf zelf pakt productontwikkeling anders aan.

Data

“We gebruiken veel meer marktdata bij het begin van een project. Daarmee kunnen we een veel concretere briefing voor onze afdeling maken,” vertelt Haakmat. Een ander verschil met voorheen is volgens Schellekens de tastings. “Voorheen vergeleken we onze producten met andere vleesvervangers. Nu vergelijken we het met vlees. We willen echt de vleeseter over de streep trekken.”

Bereidheid bij consument

Het grootste verschil met een paar jaar geleden is de consument, zeggen de productontwikkelaars. “Zeker in Nederland staat de consument meer open voor nieuwe producten. Er is een grotere bereidheid om producten te proeven.” In Europa is vooral het Verenigd Koninkrijk op plek 1 wat vleesvervangers betreft. Daar is de plantaardige biefstuk van Vivera nog op de schappen. Daarna komt Nederland en Duitsland. “In andere Europese landen is nog veel te winnen.”

Textuur

Volgens Haakmat en Schellekens onderscheidt Vivera zich van de concurrenten op textuur. “We hebben veel verschillende processen om vleesvervangers te maken,” legt Haakmat uit. “Daarom hebben we veel knoppen om aan te draaien.”

Waar ze nu onder andere hard mee bezig zijn, is de uitbreiding van het plantaardig assortiment en onderzoek naar plantaardige spierstukken.

Food Future Event

Hoe Vivera van idee naar product zijn gegaan en alles wat ze onderweg zijn tegengekomen, vertellen ze op 29 september tijdens het Food Future Event.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van maart: FreeBrew craft soda en Arla Jörd Haverdrink

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...

The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit in Singapore

The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit...

Het Nederlandse bedrijf The Protein Brewery kreeg een novel foods goedkeuring in Singapore voor het schimmeleiwit Fermotein. Dit betekent dat het...