Plantaardige vleesvervangers: wat zijn de nieuwste inzichten?

Plantaardige vleesvervangers: wat zijn de nieuwste inzichten?

KENNISPARTNER - In Nederland zijn steeds meer mensen zich bewuster van de oorsprong van ons eten. We willen rekening houden met het milieu en duurzame voedingskeuzes maken. In de supermarkt zijn er steeds meer plantaardige vleesvervangers te vinden. Wat zijn de nieuwste inzichten voor de productie van plantaardige vleesvervangers?

“Het vergt kennis om te innoveren en nieuwe plantaardige producten te maken”, vertelt Jeroen van Soest, Business Innovation Manager bij Eurofins CCC. Het Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC) in Heerenveen ondersteunt producenten bij het maken van plantaardige vleesvervangers, in samenwerking met het Eurofins Vitamin Competence Centre en het Eurofins Amino Acid Competence Centre in Denemarken.

“Vaak zijn nieuwe labanalyses nodig of moeten deze worden aangepast. De analyseresultaten geven informatie over het productieproces. Het gaat om het vinden van de juiste balans.”

Productie: in balans voor de perfecte burger?

Vlees vervangen is niet eenvoudig. Vlees is een bron van eiwitten. Plantaardige alternatieven moeten daarom de eiwitten uit vlees vervangen. “Het type eiwit en het eiwitgehalte zijn belangrijk voor de voedingswaarde. Plantaardige eiwitten bevatten namelijk niet alle aminozuren, die eiwitten uit vlees wel bevatten”, legt Van Soest uit.

“Ook ijzer, mineralen en vitaminen zoals B1 en B12 haalt ons lichaam uit vlees en niet uit plantaardige producten. Producenten voegen deze stoffen soms toe aan plantaardige producten. Het is dan van belang om goed te meten wat dat doet met de balans van het totale product. Goede kwaliteitscontroles moeten de maximumgehaltes monitoren.”

Vlees vervangen: de basis

De sector heeft een aantal alternatieven voor ons traditionele vlees gevonden. We lichten hieronder kort toe welke.

  • Tofu: al langer bekend uit de Aziatische keuken. Van Soest: “Tofu heeft minder smaak en een minder prettig ‘mondgevoel’ voor veel mensen.”
  • Zuivel: het plantaardige alternatief van zuivel ligt al enkele jaren in de schappen.
  • Verwerkte soja: krijgt de textuur en structuur van vlees. “Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Dit lijkt een goed alternatief voor vleesliefhebbers”, vertelt Van Soest.
  • Algen en zeewier: zijn recent gekozen door producenten als nieuwe alternatieven voor vlees.
  • Insecten: zijn op dit moment in zekere mate toegelaten voor toepassing voor menselijke consumptie. Van Soest: “Veel ogen zijn gericht op het gebruik van insecten als alternatief voor vlees. We zien dat daar nu ook veel onderzoek naar wordt gedaan.”
  • Kweekvlees: staat nog in de kinderschoenen. “Dit is echt een mogelijkheid voor de langere termijn. Kweekvlees kan al wel in het lab worden gekweekt, maar het is nog de vraag hoe dat in fatsoenlijke hoeveelheden zou kunnen. En het moet natuurlijk veilig zijn voor de consument en het moet nog door de EFSA worden toegelaten op de markt, aan de hand van toxiciteitsstudies”, aldus Van Soest.

De koolhydraten uit zeewier en algen dienen ook als voedingsvezels en hydrocolloïden”

Plantaardige voordelen

De ‘nieuwe’ plantaardige ingrediënten hebben mooie voordelen. “De koolhydraten uit zeewier en algen dienen ook als voedingsvezels en hydrocolloïden, die functioneel zijn als verdikkingsmiddel. Sommige hebben zelfs een prebiotische werking. Koolhydraten uit zeewier en pectine uit appelschillen geven structuur en kunnen het mondgevoel aanpassen.”

Van Soest vervolgt: “Het aanpassen van de structuur komt wel heel precies. Producenten voegen 0,5 tot 2% van deze stoffen toe. We hebben daarvoor ingewikkelde testen, om de gehaltes uiterst precies vast te stellen. Een miniem verschil kan al een groot effect hebben op het product. We willen voorkomen dat het droog wordt of te stevig. Tijdens de productie kunnen we dat daarom secuur monitoren.”

Interessante insecten

Ook insecten zijn veelbelovend als vleesvervanger. Van Soest: “De insectenhuid bevat chitine, een voedingsvezel waar nu nog geen meetmethode voor bestaat. Op dit moment is ons team bezig met het uitwerken van een analysemethode. Als een van de weinige laboratoria hebben wij al wel een test voor de analyse van trehalose, een suiker uit insecten met unieke eigenschappen, zoals verhoogde vries-dooi stabiliteit.”

En zo hebben insecten nog meer bijzondere voedingswaarden, die misschien wel beter zijn dan die in plantaardige bronnen, legt Van Soest uit. “Zoals de mineralensamenstelling en de eiwitten met speciale aminozuren. Het gebruik van eiwitten uit insecten: dat kan voor het maken van de vleesvervangers – voor de niet-veganisten onder ons – weleens heel interessant zijn.”

Voorzichtig met zout, suiker en vet

Tegelijkertijd ziet hij in de praktijk dat sommige producten voor een goede smaak en structuur toch relatief veel zout, suiker en vet bevatten. “Vet zorgt voor structuur en maakt het smeuïger. En zout blijft nog steeds de goedkoopste smaakversterker. Het is een uitdaging om de juiste balans te vinden voor de smaak, structuur, voedingswaarde en calorische waarde”, vertelt Van Soest.

Stabiliteit en kwaliteit

Zeker bij plantaardige vleesvervangers zijn ook de stabiliteit en kwaliteit een issue. “Omdat producenten afhankelijk zijn van een seizoensafhankelijke grondstof – met elk seizoen nieuwe leveringen – kan dat effect hebben op de samenstelling van de vleesvervanger. Bijvoorbeeld op de waterbinding en de hoeveelheid verdikkingsmiddel. Daarom is het zaak om de grondstoffen ook goed te monitoren, zodat het product niet de ene keer smeuïg is, en de andere keer niet. Oók na het ontdooien en bakken”, tipt Van Soest.

Analyses voor vleesvervangers

Tijdens en na de productie komen veel analyses van pas, die belangrijke informatie geven. Welke analyses zijn relevant of noodzakelijk voor vleesvervangers?

  1. Eiwitten, voedingsvezels, vocht, suikergehalte, vetten, vetzuren, zout, mineralen en vitamines voor de noodzakelijke etiketinformatie.
  2. Contaminanten als zware metalen, pesticiden en mycotoxines zijn belangrijk voor plantaardige producten.
  3. Allergietesten sluiten uit dat bepaalde stoffen in het product voorkomen, die een allergische reactie of intolerantie kunnen veroorzaken, zoals (sporen van) noten of lactose (koemelksuiker). Ook claims als ‘diervrij’ kunnen producenten met zekerheid voeren na enkele tests.

Van Soest: “Veel producten zijn nieuw op de markt. En daar zijn analyses voor nodig. Soms bestaan die analyses nog niet, soms passen we de test aan. Bijvoorbeeld omdat een analyse nog niet geschikt is voor alle voedingsmiddelen. Daar zijn we druk mee, samen met de collega’s uit Denemarken van de expertisecentra voor vitaminen, aminozuren en eiwitten.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food, Feed, Water Benelux, kennispartner van VMT

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je...

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Na Lidl komt ook supermarkt Dirk met hybride vleesproducten

Supermarktketen Dirk volgt Lidl en introduceert half-om-half gehakt en runderhamburgers met 'plantaardige toevoeging'.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die...

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet...

Europese lidstaten mogen het niet zomaar verbieden om vleesbenamingen te gebruiken voor plantaardige producten, zolang de betekenis van de...

Blue Band Heerlijk Romig

Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band...

Flora Food Group (voorheen Upfield) verandert de naam van Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig. Dit doet de producent nadat een...