Keurmerken
Ook keurmerken helpen bij het in kaart brengen van duurzaamheid. Vooral Frankrijk maakt flinke stappen.

Data
Om de duurzaamheid van een product in kaart te brengen, zijn betrouwbare data en robuuste modellen nodig.

Rekenen aan duurzaamheid is complex. Er zijn verschillende tools op de markt om onderdelen van duurzaamheid uit te rekenen. Eco-Score probeert meerdere aspecten in 1 keurmerk te vangen. Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools op de markt en het belang van data.
Ook keurmerken helpen bij het in kaart brengen van duurzaamheid. Vooral Frankrijk maakt flinke stappen.

Om de duurzaamheid van een product in kaart te brengen, zijn betrouwbare data en robuuste modellen nodig.

Lidl neemt in de Superlijst Groen verder afstand van Albert Heijn. Ook wordt uit de duurzame lijst duidelijk dat de uitstoot van broeikasgassen door supermarktketens niet is afgenomen.

Wat betekent duurzaamheid in een land waar voedselproductie grootschalig is, afstanden immens zijn en de politieke koers overnacht kan veranderen? VMT zocht naar antwoorden en reisde langs voedselproducenten in Maine en Massachusetts in de VS. De eerste repo in de serie 'Voedsel uit VS': Allagash Brewing Company die het maken van Belgische craftbieren maatschappelijk verantwoord invult.

Waterschaarste is een van de belangrijkste beperkende factoren voor voedingsmiddelenbedrijven de komende jaren. De vraag naar drinkwater stijgt, maar de beschikbaarheid van oppervlaktewater daalt. Zuinigere machines en watermeters alleen zijn niet genoeg.

Droogte, mislukte oogsten en ziektes in cacaoplantages drijven de prijs van chocolade naar recordhoogte. Consumenten zien de repen in het schap steeds duurder en kleiner worden. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: een prijsdaling wordt verwacht.
GesponsordKunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich snel, ook in de voedingsmiddelenindustrie. Van het verwerken van duurzaamheidsdata tot het vertalen en uitleggen van complexe wetgeving: de technologie biedt grote kansen, maar brengt ook risico's mee. Wie AI verantwoord wil inzetten, moet weten waar de mogelijkheden liggen én waar de valkuilen schuilgaan.
Voor abonneesDoor een overvol stroomnet kan groene waterstof (waterstof) een alternatief zijn om productieprocessen te verduurzamen. Het is zaak daarbij een goed plan te hebben, de juiste partners te zoeken en klein te beginnen. En: neem iedereen mee in die omschakeling, zo zegt Jeroen de Jager van UCC Coffee Benelux.

Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving, zoals de PPWR? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat doe je als je wel BPA of MOAH in je materiaal vindt? Tijdens dit (voor abonnees gratis) webinar op woensdag 3 december vertellen Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) en Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) meer over dit actuele onderwerp.

Zalmboerderij Maashorst is gevestigd in een voormalig varkenshouderij. In grote 'vijvers' zwemmen de zoetwaterzalmen rond; 99,5% van het water wordt hergebruikt binnen een volledig gesloten systeem. En dat alles zonder antibiotica of chemicaliën.
Voor abonneesMet de huidige toenemende klimaatproblemen en duurzaamheidswetgeving, zet Fairtrade Original een volgende stap naar duurzaamheid. Het merk introduceert biobased koffiecups van hernieuwbare plantaardige grondstoffen. Hoe pakte het merk dit aan? VMT sprak met Lena Knoerzer, Product en Sourcing Manager Koffie.
Voor abonneesDuurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Yigit Ispir (Projectleider Duurzaamheid), Phong Le (QESH Manager) en Martijn Koenders (Directeur) van Pally Biscuits. "Het voelt als een doolhof waar je niet uitkomt." Dit is het achtste artikel in een serie.

Consumenten met twijfels over de houdbaarheid van voedsel staren zich vaak blind op de THT-datum, met voedselverspilling tot gevolg. De Coalitie Houdbaarheid wil dit tegengaan met onder andere een speciaal icoon op de verpakking. Nieuwe deelnemer GranFood vertelt hoe zij voedselverspilling terugdringen.

Thai Union gaat de inkoop van makreel diversifiëren. Het moederbedrijf van onder meer blikgigant John West hoopt zo de druk op overbeviste Atlantische makreel te verlichten.
