Van Eco-score tot procestimator: tools om duurzaamheid in kaart te brengen

Van Eco-score tot procestimator: tools om duurzaamheid in kaart te brengen

Rekenen aan duurzaamheid is complex. Er zijn verschillende tools op de markt om onderdelen van duurzaamheid uit te rekenen. Eco-Score probeert meerdere aspecten in 1 keurmerk te vangen. Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools op de markt en het belang van data.

Keurmerken

Ook keurmerken helpen bij het in kaart brengen van duurzaamheid. Vooral Frankrijk maakt flinke stappen.

Data

Om de duurzaamheid van een product in kaart te brengen, zijn betrouwbare data en robuuste modellen nodig.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Handig overzicht: 5 praktijkcases over circulair produceren in food - van zuivel tot verpakken
  2. Verpakken 2030: Alleen nog plastic als het echt niet anders kan
  3. Albert Heijn wil van Beter voor Natuur & Boer een topkeurmerk maken
  4. Europa zet met nieuwe verpakkingsregels in op hergebruik, minder verpakkingen en meer recyclecapaciteit
  5. Meten en communiceren van duurzaamheid: hoe doen foodbedrijven dat?
  6. Waterlinzen of bierdraf duurzaam drogen? Met microgolven kan het efficiënt en CO2-neutraal
  7. Stappenplan: Zo breng je de CO2-uitstoot in kaart
  8. Producten ontwikkelen met ge-upcyclede ingrediënten? Dit zijn 5 tips van experts
  9. Dit doen Verstegen, Colzaco en Dutch Cuisine om  biodiversiteit te bevorderen
  10. Hoe pak je duurzaamheid praktisch aan? Foodbedrijf Vezet vertelt hoe ze met experts CO2-emissies in kaart bracht
  1. 5 supermarktketens doen wegwerpzakjes voor groente en fruit in de ban
  2. Blik buitenlandse sperziebonen of verse Nederlandse wortelen? Europees ecolabel moet consument helpen bij deze keuze
  3. Dit moeten foodbedrijven weten over duurzaamheidskeurmerken
  4. Nieuw collectief plan van Wageningen Universiteit moet eiwittransitie versnellen
  5. Ook Albert Heijn stopt met het invliegen van groente en fruit
  6. Sunt gaat van verspilde banaan naar duurzame puree: 'We zijn de eerste in Europa die deze bananenpuree produceert'
  7. Voedselonzekerheid grootste thema komende jaren: 3 zaken die foodindustrie moet regelen
  8. Zelfs taart kan in herbruikbare verpakking, denken winnende HAS-studenten
  9. Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen
  10. Reststroom van pastaproductie is rijk aan eiwit en vezel: 'De stroom wordt stabiel doordat we het snel ontvetten'