Keurmerken
Ook keurmerken helpen bij het in kaart brengen van duurzaamheid. Vooral Frankrijk maakt flinke stappen.

Data
Om de duurzaamheid van een product in kaart te brengen, zijn betrouwbare data en robuuste modellen nodig.
Rekenen aan duurzaamheid is complex. Er zijn verschillende tools op de markt om onderdelen van duurzaamheid uit te rekenen. Eco-Score probeert meerdere aspecten in 1 keurmerk te vangen. Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools op de markt en het belang van data.
Ook keurmerken helpen bij het in kaart brengen van duurzaamheid. Vooral Frankrijk maakt flinke stappen.
Om de duurzaamheid van een product in kaart te brengen, zijn betrouwbare data en robuuste modellen nodig.
FreshRecruitment
FreshRecruitment
FreshRecruitment
Vitals Voedingssupplementen BV
Cornelis Vrolijk Seafood
Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.
Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.
Lidl meldt een hybride gehaktmix met 60% rundvlees en 40% erwteneiwit te hebben ontwikkeld. Volgens de supermarktketen smaakt de hybride gehaktmix hetzelfde als gehakt dat volledig uit rundvlees bestaat, maar het is wel goedkoper.
GoodMills Innovation heeft een nieuwe productietoren in Hamburg in gebruik genomen. Met een miljoeneninvestering in de zogeheten 'Tower III' wil het bedrijf zich verder toespitsen op de texturisatie van plantaardige eiwitten.
Nestlé en ofi willen ongeveer 25.000 boeren in Brazilië, Ivoorkust en Nigeria trainen en ondersteunen om hun boerderijen om te schakelen naar agroforestry en het beheer van gewasresten te implementeren. Ze willen ze trainen in de volgende praktijken.
Brood dat anders zou worden weggegooid, krijgt een tweede leven als gin en vodka. The Good Sh*t Company zet voedselverspilling om in een kans en maakt er een premiumproduct van. Oprichter Joris Leferink vertelt over de uitdagingen, innovaties en ambities van het bedrijf.
Met Vision AI kan de voedingsmiddelenindustrie veel winst boeken, Bram de Vrught, managing director van QING Food Automation. Artificial Intelligence zorgt zowel voor het behoud van kennis als voor een nauwkeurige kwaliteitscontrole, waarbij voedselverspilling wordt tegengegaan. Hij deelt zijn inzichten en geeft praktische tips.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt deelnemers voor een proeftuin om de uitvoering van het voorgestelde proces voor een notificatieplicht voor laboratoria levensmiddelen te testen.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.
Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving, zoals de PPWR? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat doe je als je wel BPA of MOAH in je materiaal vindt? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) en Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) meer over dit actuele onderwerp.
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag 3 april ingestemd met uitstel van de rapportageverplichting voor duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen.
Those Vegan Cowboys ontwikkelt niet-dierlijke caseïne die toepasbaar is in plantaardige kazen én die de functionaliteit van traditionele dierlijke kaas verbetert. Dit jaar zijn er belangrijke mijlpalen: de eerste proeverijen in Nederland, verdere opschaling en toetreding tot de Amerikaanse markt.