Hoe duurzaam ben je als foodbedrijf? 'Je kunt er geen lat tegenaan leggen en zeggen: nu ben je duurzaam'

Hoe duurzaam ben je als foodbedrijf? 'Je kunt er geen lat tegenaan leggen en zeggen: nu ben je duurzaam'
Marc Herberigs

Ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie vinden het vooral belangrijk om hun CO2-reductie, circulariteit en klimaatneutraal produceren in kaart te brengen, aldus Marc Herberigs, sustainability-consultant bij Stichting Stimular. Hij raadt aan om niet te snel te roepen dat je klimaatneutraal bent en al helemaal niet om uitsluitend voor compensatie te kiezen. "Dan komt je geloofwaardigheid in gevaar."

Stimular helpt bedrijven om klimaatneutraal en circulair te ondernemen. Duurzaamheid is volgens Marc Herberigs een breed begrip.

Duurzaamheid is continu proces

“Je kunt er geen lat tegenaan leggen en zeggen: nu ben je duurzaam. Duurzaamheid is een continu proces en de koers is mede afhankelijk van de dialoog met de stakeholders. Waar hechten klanten en medewerkers de meeste waarde aan? Willen zij bijvoorbeeld CO2-reductie of biologische grondstoffen? Focus je dan daarop.”

Tool Milieubarometer

Om er achter te komen hoe duurzaam je als ondernemer bent, adviseert Herberigs om de Milieubarometer te gebruiken. “Dit is een handige tool om de milieugegevens van je bedrijf te monitoren. Wij houden ons ook bezig met benchmarking, waarbij we de uitkomsten van bedrijven vergelijken met soortgelijke ondernemingen uit de sector om zo gemiddelden te kunnen zien.”

Food Sustainability Update

Weten hoe de milieubarometer werkt? En wil je weten hoe voedingsmiddelenbedrijf Vezet deze heeft gebruikt? Meld je aan voor het digitaal eventFood Sustainability Update op 11 april.

Marc Herberigs zal een demo geven van de Milieubarometer. Els van Soest zal vertellen hoe zij de resultaten gebruikt bij Vezet.

Bekijk het hele programma

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.