Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen
Flexxomat FT: ‘Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging.’

Insleep van bacteriën is het worst-case scenario in een foodprocesomgeving. Eén besmetting kan desastreus zijn, met ernstige gevolgen voor consument én producent. Maaltijdbereider Huuskes zoekt daarom voortdurend naar manieren om besmettingsrisico's uit te sluiten. "We zochten een oplossing voor de potentiële insleep via materieel. Met behulp van de Flexxomat FT van Flexxolutions hebben we het potentiële risico op insleep van micro-organismen op de productievloer maximaal teruggebracht."

Edwin van der Wal, Manager Kwaliteit bij Huuskes is blij met het eindresultaat. “Na een periode van testen en doorontwikkelen hebben we een desinfectiemat die geheel is afgestemd op onze productieomgeving.” De eisen omtrent hygiëne liggen hoog bij Huuskes. Ze bereiden namelijk kant-en-klaarmaaltijden en rauwe producten voor de catering- en zorgsector met ouderen en kwetsbare mensen.

Van der Wal: “Insleep is een serieus risico voor onze hele voedingssector. Daarom ligt de Flexxomat FT er nu een jaar. Via de omgevingsmonitoring middels swabs en ATP-metingen zijn geen afwijkende resultaten op pathogene micro-organismen geconstateerd.”

Kwaliteitsbewaking en hygiëne

Huuskes is de laatste jaren uitgegroeid tot een gerenommeerde totaalleverancier. De hoogste prioriteit binnen dit moderne bedrijf heeft kwaliteitsbewaking in de productieruimtes, te weten AGF, vleeswaren en kaas, poelier, slagerij, sous-vide en convenience. In de convenience-afdeling worden daarnaast producten verwerkt tot maaltijden en maaltijdcomponenten.

We wilden bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen”

Van der Wal: “De convenience-afdeling is de laatste jaren pijlsnel gegroeid als gevolg van de ontkoppeling van keukens bij zorginstellingen. Na bereiding van het voedsel verplaatsen we maaltijden en componenten naar de portioneerafdeling. Daar wordt het koud geportioneerd en is het risico op nabesmetting aanwezig. Daarom wilden we bij deze afdeling de mogelijke insleep minimaliseren met goede preventieve maatregelen.

Insleepprobleem materieel

Hygiënesluizen, haarnetjes, desinfectiebaden, aantal
bewegingen naar buiten beperken en slimme (afgesloten) looproutes; het is er allemaal om micro-organismen buiten de deur te houden. De kwaliteit borgt Huuskes zelfs buiten de deur door klanten een goede opleiding te geven (HACCP). Maar een bevredigende oplossing voor insleep via (handbediend) materieel ontbrak volgens Van der Wal nog.

“Verpakkingsmateriaal moet naar binnen worden gereden en na portionering gaan de producten de afdeling uit. Dan loopt er steeds een werknemer achter een karretje of wagen. Belangrijk is dat banden, wieltjes en laarzen telkens goed ontsmet worden”, licht de Manager Kwaliteit toe.

Desinfectiemat maatwerk

Van der Wal ging enkele jaren geleden op onderzoek uit en kwam uit bij Flexxolutions. Een bedrijf dat zich bewezen heeft in het bedenken en produceren van onder andere maatwerkoplossingen rondom desinfectie van intern transport. “Na bijna drie jaar ontwikkeling was de Flexxomat FT een feit. Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging”, vertelt Van der Wal.

Dat had onder meer te maken met het zware materieel, waaronder palletwagens van 600 kilogram, dat over de mat gaat. Daardoor sleten de randen van de oudere Flexxomat-versies te snel. In de Flexxomat FT is dit door een ontwerpwijziging verholpen.

Arbo

Ook speelde het arbo-deel een rol bij de ontwikkeling. “Zo moet het karretje niet te veel afremmen op de mat, waardoor werknemers zich tot het uiterste moeten inspannen. De mat met vloeistof moet dus goed geleiden. Ook wilden we een mat net zo breed als de gang, zodat mensen geen mogelijkheid hadden om erlangs te lopen en dus hun schoeisel niet ontsmetten.”

Specifieke kenmerken

De Flexxomat FT wordt automatisch gevuld, met een quat (desinfectiemiddel op basis van quaternaire ammoniumverbindingen), dat bij druk op de mat in contact komt met zolen, banden en wieltjes. Via een externe slangtule is de mat aan te sluiten op een doseerpomp. Het roestvrij staal zorgt ervoor dat de mat in de gewenste positie blijft liggen, zonder fixatie.

De onderzijde heeft een anti-sliplaag en de bovenzijde met vloeistofgaatjes is zeer slijtvast. De gepatenteerde mat bestaat uit drie lagen en wordt volledig in eigen beheer van Flexxolutions geproduceerd. De Flexxomat is dé preventieve oplossing in de voedselindustrie, laboratoria, glastuinbouw en landbouw. De unieke Flexxomat FT is daarom speciaal geschikt voor intensief verkeer.

Soepele samenwerking

Drie jaar ontwikkelen betekent regelmatig samenwerken. Van der Wal is er uiterst tevreden over. De communicatie verliep soepel. Ze luisterden goed naar hun wensen. Bij gewenste verbeteringen of kritische opmerkingen schakelde Flexxolutions volgens Van der Wal snel bij. Dat resulteerde in een desinfectiemat volledig aangepast op de omstandigheden bij Huuskes.

Hoe luidt de conclusie na een jaar intensief gebruik? “Dit is de best mogelijke oplossing. Het bewijs ligt er. Daarom gaan we meer desinfectiematten van Flexxolutions aanschaffen. Op andere afdelingen in Enschede, maar ook in onze dieetkeuken in Oldenzaal. Kwaliteit is voor ons niet in geld uit te drukken. Een besmetting is pas écht duur en kan in één klap de toekomst van je bedrijf in gevaar brengen”, overtuigt Van der Wal.

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de...

Productinnovaties juni en juli: Macadamia olie, Wilhelmina's frisse producten en Chewy Oat Bars

Productinnovaties juni en juli: Macadamia olie, Wilhelmina's frisse...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van juni en juli: macadamia olie, Wilhelmina's frisse producten, Chewy...

Foto: Shutterstock

Mycotoxinen in voedsel: antwoorden op meestgestelde vragen

Het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) heeft veelgestelde vragen en antwoorden over schimmels en mycotoxinen in voedingsmiddelen...

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van microdosingproducten

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van...

Nu duidelijk is dat de stof muscimol de oorzaak is van de ziekten door het consumeren van producten van het bedrijf Diamond Shruumz, roept het...

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: mogelijk metaal in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: metaal in lolly's, Salmonella in kip,...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Een man die op een melkveebedrijf in het noordoosten van Colorado werkt, is de vierde mens in de Verenigde Staten die dit jaar positief test op...

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop...

Stel, een startup heeft een veelbelovend ingrediënt of een nieuwe leverancier zegt dat ene schaarse ingrediënt te kunnen leveren. Een...