
FreshRecruitment
Welke mogelijkheden zijn er voor een onderneming om circulair te produceren? De kansen zitten vooral in het opsporen van verspilling en in de mogelijkheden om met grondstoffen, materialen en producten waarde te creëren en te behouden. In dit artikel staan 5 praktijkcases op een rij: van zuivel tot verpakken. En met tips voor bedrijven die ook met dit onderwerp aan de slag willen.
Droogte, mislukte oogsten en ziektes in cacaoplantages drijven de prijs van chocolade naar recordhoogte. Consumenten zien de repen in het schap steeds duurder en kleiner worden. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: een prijsdaling wordt verwacht.
Hak is naar eigen zeggen wél een groot merk, maar geen groot bedrijf. Zustervakblad Distrifood spreekt met directeur Nicole Freid over haar bezoek aan de Tweede Kamer, de enorme uitdagingen rond de transities rond biologisch en plantaardige eiwitten, de verhoudingen met supermarkten en hoe het Hak lukt om zich te onderscheiden van private label. "Niet achter ieder A-merk gaat een multinational schuil."
Duurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.
Naast CO2-reductie is behoud van biodiversiteit belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Maar dat vereist flexibiliteit van de foodindustrie. Dit en meer in deze uitgave van VMT.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Jesper Højer is per 1 januari 2026 de nieuwe ceo van Jumbo. De Deen is daarmee de opvolger van interim-ceo Tom Heidman.
Moeten benamingen als 'steak', 'schnitzel', 'burger' en 'worst' alleen zijn voorbehouden aan echte vleesproducten of mogen plantaardige alternatieven er ook gebruik van maken? Eerdere voorstellen om vleesbenamingen voor plantaardig te verbieden sneuvelden. Maar er is een nieuw voorstel. Wat is er anders? VMT zet het op een rij.
Het weipermeaat van Milcobel wordt de grondstof voor de demonstratiefabriek van NoPalm Ingredients. Dit bedrijf zal er een alternatief voor palmolie van maken. Ze kondigen onlangs aan een demonstratiefaciliteit te openen in 2026.
De voedingsindustrie staat voor een dubbele uitdaging: water besparen én voedselveiligheid verhogen. Tijdens het Food Safety Event op 20 november staat dit onderwerp centraal in de breakoutsessie "Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling."
GEA heeft een nieuwe monitoringoplossing ontwikkeld voor de zuivel- en drankenindustrie die ongeplande stilstand moet helpen terugdringen. Het systeem verzamelt en analyseert continu data van kritische procesonderdelen, zodat slijtage of storingen vroegtijdig worden herkend.
China voert importheffingen in op varkensvlees uit de Europese Unie (EU). De heffingen gaan volgende week woensdag in en kunnen oplopen tot 62,4 procent. Vleesproducent Vion krijgt te maken met een voorlopig tarief van 32,7 procent; Westfort Vleesproducten heeft een heffing van 20 procent opgelegd gekregen.
Heeft het nu nog zin om de markt voor vleesvervangers te betreden? Volgens Plukon wel. Thomas Verswyver, Business Unit Director Alternative Proteins vertelt waarom het pluimveebedrijf nu deze markt betreedt: 'Waarom zijn er 5 soorten plantaardige kipstukjes in de schappen?'
In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Lantmännen Unibake neemt Boboli Benelux over, en Vivera en De Vegetarische Slager door onder 1 naam.