
FreshRecruitment

Welke mogelijkheden zijn er voor een onderneming om circulair te produceren? De kansen zitten vooral in het opsporen van verspilling en in de mogelijkheden om met grondstoffen, materialen en producten waarde te creëren en te behouden. In dit artikel staan 5 praktijkcases op een rij: van zuivel tot verpakken. En met tips voor bedrijven die ook met dit onderwerp aan de slag willen.


Waterschaarste is een van de belangrijkste beperkende factoren voor voedingsmiddelenbedrijven de komende jaren. De vraag naar drinkwater stijgt, maar de beschikbaarheid van oppervlaktewater daalt. Zuinigere machines en watermeters alleen zijn niet genoeg.

Droogte, mislukte oogsten en ziektes in cacaoplantages drijven de prijs van chocolade naar recordhoogte. Consumenten zien de repen in het schap steeds duurder en kleiner worden. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: een prijsdaling wordt verwacht.
Voor abonneesHak is naar eigen zeggen wél een groot merk, maar geen groot bedrijf. Zustervakblad Distrifood spreekt met directeur Nicole Freid over haar bezoek aan de Tweede Kamer, de enorme uitdagingen rond de transities rond biologisch en plantaardige eiwitten, de verhoudingen met supermarkten en hoe het Hak lukt om zich te onderscheiden van private label. "Niet achter ieder A-merk gaat een multinational schuil."
GesponsordDuurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.
Voor abonneesIn de Verenigde Staten zijn in oktober miljoenen kilo's kip en varkensvleesproducten uit de handel gehaald vanwege metaalfragmenten in het vlees. Twee grote producenten moesten hun producten terugroepen nadat defecte transportbanden de voedselveiligheid in gevaar brachten.

Hamburgers, worsten, vleeswaren, melk. Hybride vlees en zuivel is bezig aan een stille opmars. Twee derde van de hamburgers en worsten bij Jumbo is bijvoorbeeld al hybride. Maar, zo luidt het advies, schreeuw het niet van de daken, want dan laten consumenten het misschien juist links liggen. "Termen als vegan schrikken mensen af."

Het houden van varkens met lange staarten is een ambitie binnen de sector, maar in de praktijk niet altijd even eenvoudig. Met het project 'AI voor een gezonde krulstaart' wil Vion staartbijten in de varkensketen voorkomen.
Voor abonneesSinds begin juni 2025 kampt de Franse regio Hauts-de-France met een ernstige uitbraak van voedselvergiftigingen door Shigatoxine producerende E. coli (STEC). Vooral jonge kinderen in en rond Saint-Quentin werden getroffen, met tientallen ziekenhuisopnames en één dodelijk slachtoffer. De zoektocht naar de bron onthult niet alleen de complexiteit van voedselveiligheidsonderzoek, maar ook hoe kwetsbaar de vleesketen kan zijn wanneer meerdere schakels besmet raken.

Het Australische Nourish Ingredients opent een Europees innovatiecentrum voor vet-ingrediënten geproduceerd via precisiefermentatie. Ondanks de trage Europese wetgeving voor dit soort ingrediënten, strijkt het bedrijf in Leiden neer: 'Hier zitten onze klanten', vertelt CTO en mede-oprichter Anna El Tahchy aan VMT.

Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving, zoals de PPWR? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat doe je als je wel BPA of MOAH in je materiaal vindt? Tijdens dit (voor abonnees gratis) webinar op woensdag 3 december vertellen Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) en Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) meer over dit actuele onderwerp.

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Roberto Oberegger nieuwe voorzitter van Gemaksvoeding Nederland, en Nomad Foods benoemd Dominic Brisby tot nieuwe CEO.
Voor abonneesDuurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Roland van Loon, Chief Sustainability Officer bij Van Loon Group. "Je moet appels met appels vergelijken." Dit is het negende artikel in een serie.
