
FreshRecruitment
Welke mogelijkheden zijn er voor een onderneming om circulair te produceren? De kansen zitten vooral in het opsporen van verspilling en in de mogelijkheden om met grondstoffen, materialen en producten waarde te creëren en te behouden. In dit artikel staan 5 praktijkcases op een rij: van zuivel tot verpakken. En met tips voor bedrijven die ook met dit onderwerp aan de slag willen.
FreshRecruitment
NIZO Food Research B.V.
Concorp
Concorp
Duurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.
Naast CO2-reductie is behoud van biodiversiteit belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Maar dat vereist flexibiliteit van de foodindustrie. Dit en meer in deze uitgave van VMT.
Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.
Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.
In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Ferrero staat op het punt om Kellogg's over te nemen, Westfalia Fruit neemt Nederlandse Greenpoint Trading B.V. over.
Een internationale groep dierenactivisten bezet twee slachterijen in Apeldoorn en Nieuwerkerk aan den IJssel, die allemaal eigendom zijn van vleesproducent VanDrie Group. De actiegroep claimt op sociale media ook twee slachthuizen in Frankrijk te hebben bezet.
Jaarlijks gaat wereldwijd bijna een vijfde van al het voedsel dat bestemd is voor consumptie verloren, goed voor meer dan een miljard ton, zo blijkt uit cijfers van het VN-Milieuprogramma. Uit het onlangs gepubliceerde internationale ViewPoint-onderzoek van DNV blijkt dat organisaties in de voedingsmiddelenindustrie het probleem wel herkennen, maar het lang niet altijd als topprioriteit behandelen.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Benoeming nieuwe President FrieslandCampina Ingredients, en Agrifirm verwelkomt Jan Kippers als Business Unit Director Ruminants.
In de regio Hauts-de-France is een 12-jarig meisje overleden aan de gevolgen van een ernstige voedselvergiftiging. Zeven andere kinderen zijn nog opgenomen in het ziekenhuis, waarvan vier met het zeldzame hemolytisch uremisch syndroom (HUS).
Kwaliteitscontroles in de voedingsindustrie, zoals bij zuivel en dranken, zijn vaak handmatig en tijdrovend. Het Eindhovense bedrijf Firefly Sensing speelt hierop in met een kleine optische sensor die live metingen binnen het productieproces mogelijk maakt. De innovatie is speciaal bedoeld voor kleinere vloeistofvolumes en geautomatiseerde systemen.
Bij voedselverlies in productieprocessen zijn met name snijverlies, kwaliteitsproblemen en menselijke fouten de belangrijkste oorzaken. Wereldwijd heeft slechts minder dan een kwart van de voedselproducenten voedselverspilling en -verlies hoog op de strategische agenda staan.
MaGie Creations verwaardt brouwgraan - een restproduct dat overblijft na het brouwen van bier - tot natuurlijke voedingsingrediënten. Ditmaal introduceert de startup een emulgator op basis van brouwgraan.