
FreshRecruitment
Welke mogelijkheden zijn er voor een onderneming om circulair te produceren? De kansen zitten vooral in het opsporen van verspilling en in de mogelijkheden om met grondstoffen, materialen en producten waarde te creëren en te behouden. In dit artikel staan 5 praktijkcases op een rij: van zuivel tot verpakken. En met tips voor bedrijven die ook met dit onderwerp aan de slag willen.
Naast CO2-reductie is behoud van biodiversiteit belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Maar dat vereist flexibiliteit van de foodindustrie. Dit en meer in deze uitgave van VMT.
Duurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.
Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.
Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.
MaGie Creations verwaardt brouwgraan - een restproduct dat overblijft na het brouwen van bier - tot natuurlijke voedingsingrediënten. Ditmaal introduceert de startup een emulgator op basis van brouwgraan.
Jaarlijks gaat wereldwijd bijna een vijfde van al het voedsel dat bestemd is voor consumptie verloren, goed voor meer dan een miljard ton, zo blijkt uit cijfers van het VN-Milieuprogramma. Uit het onlangs gepubliceerde internationale ViewPoint-onderzoek van DNV blijkt dat organisaties in de voedingsmiddelenindustrie het probleem wel herkennen, maar het lang niet altijd als topprioriteit behandelen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben op vrijdag 6 juni ingegrepen bij een illegale slachterij op een boerderij in Noord-Limburg. Daar troffen de toezichthouders vier schapenkarkassen aan, terwijl acht levende schapen klaarstonden om geslacht te worden. Het vlees en het slachtafval zijn in beslag genomen.
Wereldwijd heeft minder dan een kwart van de organisaties in de voedingsmiddelenindustrie voedselverspilling hoog op de strategische agenda staan. En vier van de tien organisaties ziet verlies en verspilling van voedsel als belangrijk probleem.
De PPWR wetgeving ging recent in. Vanaf 2026 gaan de eisen in fasen gelden. Geen enkele producent ontkomt aan deze nieuwe verpakkingswetgeving, vertelt Taco Kingma, Manager circulaire economie bij FNLI. Door deze wetgeving wordt de verpakking een essentieel onderdeel van het R&D-proces voor voedselproducenten. VMT sprak met de expert over verpakkingswetgeving. "De PPWR gaat zeker niet soepeler worden."
In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Agrifirm Hongarije wordt onderdeel van UBM Group, Sligro Food Group neemt GEPU over, Dossche Mills breidt uit met overname Molens T'Kindt, en Unilever verkoopt Conimex.
Wells Enterprises heeft meer dan 60.000 liter ijs van de markt gehaald vanwege mogelijke plasticverontreiniging. Het gaat om producten geproduceerd in een fabriek in Iowa.
Hoe ziet de wereld van lobbyen eruit? Hoe ga je als producent om met wetgeving voor acrylamide? Hoe voorkom je greenwashing bij gebruik van Green Claims? Hoe kan AI helpen bij dataverzameling voor duurzaamheidswetgeving? En hoe ziet de handhaving eruit op gebied van allergenenwetgeving? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 10 juni in Utrecht.