Handig overzicht: 5 praktijkcases over circulair produceren in food - van zuivel tot verpakken

Handig overzicht: 5 praktijkcases over circulair produceren in food - van zuivel tot verpakken

Welke mogelijkheden zijn er voor een onderneming om circulair te produceren? De kansen zitten vooral in het opsporen van verspilling en in de mogelijkheden om met grondstoffen, materialen en producten waarde te creëren en te behouden. In dit artikel staan 5 praktijkcases op een rij: van zuivel tot verpakken. En met tips voor bedrijven die ook met dit onderwerp aan de slag willen.

1 Circulaire vleesketen: Brandt & Levie

2 Circulair verpakken: Pieter Pot

3 Circulaire broodketen: Van de Weijer Drogerij

4 Circulair waterverbruik: Stella Artois

5 Circulaire zuivelketen: De Waddeneilanden

6 Tips om zelf aan de slag te gaan met circulair produceren

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Verpakken 2030: Alleen nog plastic als het echt niet anders kan
  2. Albert Heijn wil van Beter voor Natuur & Boer een topkeurmerk maken
  3. Europa zet met nieuwe verpakkingsregels in op hergebruik, minder verpakkingen en meer recyclecapaciteit
  4. Meten en communiceren van duurzaamheid: hoe doen foodbedrijven dat?
  5. Waterlinzen of bierdraf duurzaam drogen? Met microgolven kan het efficiënt en CO2-neutraal
  6. Stappenplan: Zo breng je de CO2-uitstoot in kaart
  7. Producten ontwikkelen met ge-upcyclede ingrediënten? Dit zijn 5 tips van experts
  8. Dit doen Verstegen, Colzaco en Dutch Cuisine om  biodiversiteit te bevorderen
  9. Hoe pak je duurzaamheid praktisch aan? Foodbedrijf Vezet vertelt hoe ze met experts CO2-emissies in kaart bracht
  10. 5 supermarktketens doen wegwerpzakjes voor groente en fruit in de ban
  1. Blik buitenlandse sperziebonen of verse Nederlandse wortelen? Europees ecolabel moet consument helpen bij deze keuze
  2. Dit moeten foodbedrijven weten over duurzaamheidskeurmerken
  3. Nieuw collectief plan van Wageningen Universiteit moet eiwittransitie versnellen
  4. Ook Albert Heijn stopt met het invliegen van groente en fruit
  5. Sunt gaat van verspilde banaan naar duurzame puree: 'We zijn de eerste in Europa die deze bananenpuree produceert'
  6. Voedselonzekerheid grootste thema komende jaren: 3 zaken die foodindustrie moet regelen
  7. Zelfs taart kan in herbruikbare verpakking, denken winnende HAS-studenten
  8. Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen
  9. Reststroom van pastaproductie is rijk aan eiwit en vezel: 'De stroom wordt stabiel doordat we het snel ontvetten'
  10. CO2 uit de lucht omzetten in verpakkingsmateriaal? Coca-Cola steunt onderzoeksproject Universiteit Twente