![](https://vmn-vmt.imgix.net/uploads/2023/01/0431-food-sustainability-update-2022-550x150-1.png?auto=compress%2Cformat&q=50)
![](https://vmn-vmt.imgix.net/uploads/2023/01/0431-food-sustainability-update-2022-550x150-1.png?auto=compress%2Cformat&q=50)
Welke mogelijkheden zijn er voor een onderneming om circulair te produceren? De kansen zitten vooral in het opsporen van verspilling en in de mogelijkheden om met grondstoffen, materialen en producten waarde te creëren en te behouden. In dit artikel staan 5 praktijkcases op een rij: van zuivel tot verpakken. En met tips voor bedrijven die ook met dit onderwerp aan de slag willen.
De Food & Beverage industrie is continu in beweging om aan de veranderende marktvraag en wet- en regelgeving te voldoen. Bedrijven transformeren dankzij technologische vooruitgang en een groeiende focus op duurzaamheid. Digitalisering speelt een centrale rol in deze transformatie. Van boer tot bord transformeren digitale technologieën de manier waarop we voedsel produceren, distribueren en consumeren.
Elk foodbedrijf, groot of klein, moet ervoor zorgen dat de data over duurzaamheid in kaart zijn gebracht. In dit themanummer vind je methodes en praktijkcases over dit onderwerp.
Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen, productie, distributie, consumptie en tenslotte de afvalverwerking. Dit artikel laat zien welke stappen een foodbedrijf moet doorlopen voor een LCA en lees over de specifieke voordelen en uitdagingen ervan.
Een hot topic op de agenda van veel bedrijven: Duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven vindt dat zij al een aanzienlijke inspanning leveren om duurzamer te worden (2024 Trendrapport voor de Food & Beverage sector). Een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 40% aangaf dat duurzaamheid een prioriteit was. En dat is interessant. Met onder andere de introductie van de CSRD-wetgeving is er nog genoeg werk aan de winkel.
Mosa Meat organiseerde voor het eerst een formele proeverij in Nederland. Ze lieten onder andere Nederlandse veehouders de Mosa Burger proeven.
Overrijpe druiven belanden vaak in de vergister. "Dat is perfect voor ons", aldus Wouter Bijl, eigenaar van de Rotterdam Urban Winery. De startup...
VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel...
De NVWA-IOD onderzocht fraude in de roodvleesketen tussen 2010 en 2023. In het onderzoek constateert de NVWA-IOD verschillende vormen van fraude in...
Alle CBL-supermarkten gaan samen huismerk cashew-snacknoten duurzaam certificeren. Dat is nodig want de cashewketen is complex en er zijn genoeg...
Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...
VMT kreeg de mogelijkheid om met Ofi - een van grootste inkopers van grondstoffen zoals cacao - plantages te bezoeken en met boeren te praten over...
Mars en FrieslandCampina gaan samenwerken om de uitstoot van broeikasgas te reduceren. Het gaat daarbij om de uitstoot die vrijkomt bij de...