Nestlé legt Franse pizzafabriek tijdelijk stil na uitbraak

Nestlé legt Franse pizzafabriek tijdelijk stil na uitbraak

Vanwege 'commerciële redenen' legt Nestlé Frankrijk de productie van de pizzafabriek in Caudry tijdelijk stil. Het is dezelfde fabriek als waar de diepvriespizza's gemaakt worden van het merk Buitoni Fraîch'Up, waarvan begin vorig jaar Fransen ziek werden en twee kinderen aan overleden. Er zat E.coli in het meel.

Nestlé bevestigt desgevraagd tegenover VMT dat de productie in Caudry wordt stilgelegd. "Het gaat om een besluit van Nestle Frankrijk om de productie van de pizzafabriek in Caudry tijdelijk op te schorten. Dit is vanwege commerciële redenen. Het verslechteren van de ordervooruitzichten heeft ertoe geleid dat de markt genoodzaakt was hier op te acteren", zegt woordvoerder Florence Moorman.

De Franse autoriteiten troffen vorig jaar E. coli O26 met hetzelfde DNA-profiel als bij de zieken aan in het deeg van deze pizza’s. Meer dan veertig kinderen kregen als complicatie het Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) dat gepaard gaat met nierfalen. Twee kinderen overleden als gevolg hiervan.

In december kreeg de fabriek van Buitoni in Noord-Frankrijk toestemming de productie te hervatten, maar alleen voor productie met voorverhit deeg, niet voor pizza’s die met rauw deeg worden verkocht, meldde de Thema Update Voedselveiligheid van VMT eerder.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.