Food Law Update 2021: van claims en additieven tot en met houdbaarheidsdatum en fruitpictorials

Wat zijn de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid voor het ministerie van VWS? Wat zijn de belangrijkste punten uit het NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims? Hoe zit het ook alweer met herkomstverwijzingen en wat mag wel en niet qua pictorials op verpakkingen? Wat zijn de hete hangijzers rondom additieven? Leer meer tijdens de online Food Law Update op 8 juni.

Ook dit jaar organiseert VMT de online Food Law Update op 8 juni. In de live seminar wordt in 3,5 uur een update gegeven over onderwerpen zoals additieven, herkomstetikettering, handboek Voedings- en Gezondheidsclaims van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de onderwerpen die leven bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

banner Food Law Update

Programma

ana viloriaVWS over ontwikkelingen in etikettering, voedselveiligheid en houdbaarheid

Wat zijn de belangrijkste topics op dit moment op het gebied van etikettering en voedselveiligheid? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Wat komt er op ons af op het gebied van novel foods en houdbaarheidsaanduiding (THT & TGT)? Waar kunnen bedrijven zich op voorbereiden en hoe kunnen zij dat doen? Tijdens deze Q&A met Ana Viloria, senior policy officer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving besproken. Dit is ook de plek om vragen aan het ministerie te stellen.

NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims

Marieke LugtHet Handboek Voedings- en gezondheidsclaims wordt toegelicht door Marieke Lugt van Lugt Food Law en Martin Kooijman van de NVWA. Voedings- en gezondheidsclaims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie, die moet voldoen aan de specifieke regels op basis van de EU Claimsverordening (EG) Nr. 1924/2006. Dit geldt ook voor voedings- en gezondheidsclaims op websites.

martin kooijmanVragen die onder andere tijdens de sessie worden behandeld zijn; welke uitingen zijn een voedings- of gezondheidsclaim en welke zijn algemene informatie? Onder welke voorwaarden zijn verwijzingen naar algemene, niet-specifieke voordelen van een voedingsstof of een levensmiddel voor de algemene gezondheid toegestaan? Welke stappen moet je doorlopen voor het maken van een claim? Welke tips heeft de NVWA voor je?

Update pictorials en herkomstverwijzingen

Ebba Hoogenraad

Wanneer mag je fruit afbeelden? Is een smaak-disclaimer nodig? Hoe zit het ook al weer met de herkomst-regels? Actuele interpretatieregels van de NVWA komen aan bod, met concrete voorbeelden. En de grijze gebieden nu de COOL-regels al weer ruim een jaar van kracht zijn. Dit en meer tijdens de sessie over pictorials en marloes kneppersherkomstverwijzingen van Ebba Hoogenraad (advocaat Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (manager consument & informatie FNLI).

Hete hangijzers rondom additieven

JoycedeStoppelaarEen dossier dat de industrie momenteel flink bezighoudt, is de vermelding van additieven en het juiste gebruik van onder meer plantenextracten. Want de term ‘clean label’ klinkt wel mooi, maar in de praktijk blijkt iedere producent weer anders om te gaan met de invulling hiervan. Er is regelgeving, maar veel vraagstukken zijn ook afhankelijk van eigen interpretatie, vragen uit de markt en van de speerpunten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kiest in het toezicht. We zetten de ‘hete barbara mutsaershangijzers’ op een rij in deze sessie met Joyce de Stoppelaar (coördinerend specialistisch inspecteur NVWA) en Barbara Mutsaers (Advocaat AKD Benelux Lawyers).

Meer weten over de Food Law Update of aanmelden? Bekijk het programma.