Drie voedingstrends: dit vinden consumenten belangrijk
Van ketogeen tot laag in suikers: er zijn verschillende voedingstrends die het koopgedrag van consumenten beïnvloeden.
Van ketogeen tot laag in suikers: er zijn verschillende voedingstrends die het koopgedrag van consumenten beïnvloeden.
Wetgeving is duidelijk, maar een productontwikkelaar/marketeer kan het op verschillende manieren uitleggen. En al voldoe je met een nieuw product aan de wetgeving, kan de consument er anders over denken. Voor je het weet zegt Foodwatch er wat van of hangt de Keuringsdienst van Waarde aan de telefoon.
Welke wetgeving geldt er op het gebied van claims? Waar ligt de grens tussen 'verleiden' en 'misleiden'? Wat mag er wel en niet op het gebied van duurzaamheidsclaims? De nieuwe collectie van VMT over claims bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die claims wil maken op voedingsmiddelen.
Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.
Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens het Food Law Event op 4 juni zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.
Vorig jaar december deelde de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) de resultaten van het productonderzoek naar eiwitclaims op producten. Bij meer dan de helft van de producten was sprake van misleiding. In dit artikel de drie veelgemaakte fouten bij het maken van eiwitclaims op een rij.
ANALYSE - De NVWA gaf recent aandacht aan producten met eiwitclaims. Een actie waarbij officiële waarschuwingen en bestuurlijke boetes zijn opgelegd. Waar lette de NVWA op in dit onderzoek? En hoe zit het ook alweer met eiwitclaims? In dit artikel een analyse.
Bijna de helft van de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte eiwitrijke levensmiddelen voldoet niet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims. Onder andere Calvé, Hero, LiGA en Kellogg's werden door de toezichthouder aangesproken.
Op etiketten moet veel verplichte informatie vermeld worden. Het is dan ook niet gek dat het af en toe fout gaat. Soms worden gegevens op de verkeerde manier aangeduid op de verpakking. In dit artikel de 10 meest gemaakte fouten op gebied van etikettering op een rij.
In de huidige gezondheidsbewuste samenleving zijn consumenten steeds meer geïnteresseerd in de voedingswaarde van het voedsel dat ze eten. Als gevolg hiervan is voedseletikettering een sleutelfactor geworden in de aankoopbeslissingen van veel consumenten. Retailers hebben op deze vraag gereageerd door claims op voedseletiketten te gebruiken die de voedingswaarde van hun producten promoten. Misbruik van deze claims kan echter ernstige gevolgen hebben voor zowel de retailer als de consument.