Experts NVWA geven do’s en dont’s rondom het gebruik van claims

Welke uitingen zijn een voedings- of gezondheidsclaim en welke uitingen zijn algemene informatie? Welke stappen moet je doorlopen voor het maken van een claim op een voedingsmiddel? Welke tips heeft de NVWA? Tijdens de Food Law Update op dinsdag 8 juni beantwoorden Martin Kooijman en Marieke Lugt deze en meer vragen over het NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims.

Claims kunnen voorkomen op etiketten van levensmiddelen, maar ook in folders, op websites en in (sociale) media. Claims, inclusief voedings- en gezondheidsclaims, zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie. Vrijwillige voedselinformatie mag nooit misleidend, verwarrend of dubbelzinnig zin. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde in maart het Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims om het bedrijfsleven te helpen om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, op basis van de EU Claimsverordening (EG) Nr. 1924/2006.

Food Law Update

Onder welke voorwaarden zijn verwijzingen naar algemene, niet-specifieke voordelen van een voedingsstof of een levensmiddel voor de algemene gezondheid toegestaan? Tijdens de Food Law Update op dinsdag 8 juni geven Martin Kooijmans (senior inspecteur NVWA) en Marieke Lugt (namens de NVWA, Lugt Food Law) een toelichting op het NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims waarin ze deze en meer vragen beantwoorden.

Marieke LugtMarieke Lugt

Oprichter van Lugt Food Law, samen met de NVWA auteur van enkele NVWA Handboeken, Regulatory Affairs advies

In de zomer van 2018 is Marieke Lugt gestart met Lugt Food Law, een adviesbureau op het terrein van Nederlandse en Europese levensmiddelenregelgeving. Samen met de NVWA heeft zij 4 NVWA Handboeken geschreven over: Etikettering van levensmiddelen, Regelgeving voor Voeding voor specifieke groepen, Nieuwe Voedingsmiddelen en Voedings- en gezondheidsclaims. Deze zijn gepubliceerd op de NVWA website. Daarnaast geeft  Marieke Regulatory Affairs advies aan diverse levensmiddelenbedrijven, o.a. op het terrein van kindervoeding, ingrediënten en bakkerij grondstoffen. Voor de start van Lugt Food Law heeft zij meer dan 25 jaar ervaring opgedaan op het terrein van levensmiddelenwetgeving als Regulatory Affairs Manager bij FrieslandCampina, bij de brancheverenigingen VBZ (bakkerij- en zoetwaren) en VNFKD (kinder- en dieetvoeding) en Schuttelaar & Partners. In 1999 heeft Marieke haar proefschrift verdedigd over de handhaving van Europese levensmiddelenregelgeving in Nederland.

martin kooijmanMartin Kooijman

Senior inspecteur | NVWA

Martin Kooijman is sinds 2001 in dienst bij de NVWA (dat toen nog Keuringsdienst van Waren heette). Vanaf het allereerste begin is hij betrokken geweest bij de interpretatie en handhaving van de claimsverordening. Verder is hij expert wet- en regelgeving over voeding voor specifieke groepen, voedingssupplementen, kruidenpreparaten en ‘grensvlakproducten’. Naast het Handboek voedings- en gezondheidsclaims is hij namens de NVWA ook verantwoordelijk voor de Handboeken Nieuwe Voedingsmiddelen en Handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen. Martin studeerde Moleculaire Wetenschappen in Wageningen en promoveerde bij de Vakgroep Biofysica van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna heeft hij een aantal jaren bij TNO Voeding en een farmaceutisch bedrijf gewerkt.

banner Food Law Update