Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Wetgeving is duidelijk, maar een productontwikkelaar/marketeer kan het op verschillende manieren uitleggen. En al voldoe je met een nieuw product aan de wetgeving, kan de consument er anders over denken. Voor je het weet zegt Foodwatch er wat van of hangt de Keuringsdienst van Waarde aan de telefoon.

Wetgeving lijkt vooral voor experts in een foodbedrijf maar ook productontwikkelaars hebben ermee te maken. Claims zoals zoutarm of zonder toegevoegde suikers zijn wettelijk bepaald maar de interpretatie is soms lastig. 

Om deze reden is er op het Food Future Event op 3 oktober aanstaande een kennissessie over dit onderwerp.

In deze sessie vertelt Piet Haasen van Riedel aan de hand van een aantal voorbeelden hoe zijn bedrijf met deze materie omgaat. Wetgevingsexpert Frans van der Sman schetst bij deze voorbeelden het wetgevingskader. 

Voedingsclaims

Van der Sman schreef voor VMT al eerder een artikel over de zeer verschillende verantwoordelijkheden van regelgeving en marketing in voedingsbedrijven bij de introductie van producten in de markt.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Foto: Carmen Groeneveld

Ministerie VWS lanceert platform om productverbetering versnellen

Tijdens het VMT Food Future Event heeft Maud Theelen, netwerkregisseur van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), de lancering aangekondigd...

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor ontbossingswetgeving

Europese Commissie wil 12 maanden extra invoeringstijd voor...

Veel verschillende partijen maakten recent bezwaar tegen de snelle invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR). Na de verschillende bezwaren wil de...

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van september: pistache- en kardamom buns,...

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met...

Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten...

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich...