Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

Een geheel of gedeeltelijk plantaardig eetpatroon wordt steeds populairder, zeker in West-Europa. Hoe zit het met andere landen? Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 1 komt Christopher Kong aan het woord. Hij is mede-oprichter van Better Nature, een Britse startup die producten met tempeh maakt.

Mede-oprichter Chris Kong

Sinds begin van dit jaar liggen de producten van Better Nature in 200 supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De basis is tempeh. Chris Kong vertelt in de podcast over het ontstaan van Better Nature: 'Amadeus is gepromoveerd op de fermentatie van tempeh. Tijdens een biotech-conferentie deden we samen aan een startuppitch mee. We wonnen deze wedstrijd met een soort van Nespressomachine voor het maken van tempeh thuis.'

Dezachine hebben ze gepatenteerd. Ze kwamen er echter achter dat de consument nog niet zoveel van tempeh weet. Ze startten daarom met de ontwikkeling van vleesvervangers om zo een markt te creëren voor hun machine.

Clean label en afwisselend

Volgens Kong vullen de tempeh-vleesvervangers een gat in de markt. 'Er zijn vleesvervangers, die erg goed smaken maar flink zijn geprocessed. Aan de andere kant zijn er linzen en tofu die clean label zijn, maar niet echt spannend. Onze vleesvervangers zijn clean label en afwisselend.'

Door de wetenschappelijke achtergrond van de oprichters kunnen ze de tempeh-fermentatie verbeteren. Kong: 'Het is een geweldig product, het bestaat al 300 jaar in Indonesië, maar in die periode is het fermentatieproces weinig veranderd. Er is veel ruimte voor innovatie.' Better Nature kijkt hoe ze de starterculture kunnen aanpassen waardoor de smaak, textuur en voedingswaarde van tempeh verbetert.

'We hebben bijvoorbeeld een culture geselecteerd die rijk is aan proteases. Dit geeft ons tempeh met meer umamismaak. We hebben ook een gist aan een starterculture toegevoegd waardoor we tempeh met een hoger gehalte aan vitamine B12 kunnen produceren.'

Kong vertelt over de markt in het Verenigd Koninkrijk en of ze hun producten ook in Indonesie willen verkopen.

Luister hier naar de podcast.

Meer weten over vleesvervangers?

VMT organiseert van 16 tot en met 20 november De Week van VMT. In deze week wordt op meerdere dagen aandacht besteed aan plantaardige eiwitten. Op woensdag 18 november kunt u luisteren naar de podcast waarin Albrecht Wolfmeyer van Proveg trends in verschillende categorieen wereldwijd doorneemt. Hij vertelt ook over de ontwikkelingen in kweekvlees.

Op dezelfde dag is er een live debat met productontwikkelaars van Ojah, Diviande en KFC. Zij vertellen waar ze allemaal rekening mee houden bij de ontwikkeling van vleesvervangers.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...