Uw product: langer houdbaar of minder conserveermiddelen?

Uw product: langer houdbaar of minder conserveermiddelen?

KENNISPARTNER - Wanneer u de productie van uw nieuw ontwikkelde gekoelde kant-en-klaar-product start, kunt u zich vasthouden aan bekende conserveermiddelen. Tegelijkertijd zou u graag zien dat uw product langer houdbaar is. U wilt immers een smakelijk en gezond product en voedselverspilling voorkomen.

Zekerheid vanaf de productontwikkelingsfase

Sommige klanten schakelen Eurofins in als het product klaar is. Zij hebben al een gewenste houdbaarheidsdatum vastgesteld. Alleen de laatste toetsing volgens Informatieblad 85 moet nog plaatsvinden.

En het komt weleens voor dat uit de modelberekening en challengetest blijkt dat de gewenste THT niet haalbaar is. Het product voldoet niet aan de wettelijke eisen. De producent is dan terug bij af en moet terug naar de ontwikkelingsfase en opnieuw smaaktesten en modelberekeningen en een challengetest laten uitvoeren.

Zonde, want een challengetest is een kostbaar onderzoek. Tijd en geld gaan verloren. Door tijdig advies in te schakelen vanaf de productontwikkelingsfase, bent u er tussendoor zeker van dat uw uitgangspunten kloppen met de werkelijkheid. Al tijdens de productontwikkeling kan er getoetst worden of een additief of natuurlijk conserveermiddel werkt. En dat scheelt tijd en geld.

Aan de slag met een driestappenplan

Wanneer u een langere houdbaarheid voor uw product wil of minder conserveermiddelen wil gebruiken, kunt u de volgende drie stappen volgen.

  1. Advies inwinnen over de receptuuropbouw en de werking van additieven en natuurlijke conserveermiddelen testen tijdens de productontwikkeling
  2. Berekenen en toetsen van de gewenste houdbaarheid aan de hand van voorspellende wiskundige modellen
  3. De houdbaarheid onderbouwen volgens de wetgeving, met een check: de challengetest

Stap 1. Advies over de receptuuropbouw en testen op de werking van additieven en natuurlijke conserveermiddelen tijdens de productontwikkeling

Receptuuradvies gericht op houdbaarheid

De hoogst haalbare houdbaarheidstermijn bereikt u met conserveermiddelen of met organische zuren. De conserverende zuren en de zouten van de zuren verlagen de pH/aw-waarde van uw product, waardoor bacteriegroei minder kans krijgt. Maar welk conserveermiddel past bij uw wensen en bij uw product? Daar denkt Eurofins graag in mee. Of het nu gaat om de klassieke zuren, zoals sorbinezuur en benzoëzuur, of om de meer moderne conserveringsmethodes.

Organische zuren zoals citroenzuur, azijnzuur en melkzuur zijn bijvoorbeeld ook heel effectief en geschikt voor toepassing in een gestandaardiseerd productieproces. De experts van Eurofins kunnen u ook adviseren over het voorkomen van afwijkingen in de productie, zoals contaminanten die er niet in thuishoren, verkleuring of verschrompeling.

(Tussentijdse) analyse van conserveermiddelen

Tijdens de ontwikkeling van uw product wilt u weten wat werkt en wat niet. Wat doet het conserveermiddel of het organische zuur voor uw product? Remt het inderdaad de groei van Listeria monocytogenes? En uiteraard wilt u de juiste waarden exact op uw etiket vermelden. Het analyseren van organische zuren is uitermate complex en de analysemethode verschilt per laboratorium.

In Heerenveen is de analyse-methode gebaseerd op HPLC en heeft Eurofins de laagste kwantificering en detectielimieten (LOQs/LODs). Met deze analyse kan het bedrijf de dertien organische zuren van elkaar scheiden, waardoor de concentratiebepaling een heel nauwkeurig resultaat geeft.

Stap 2. Berekenen en toetsen van de gewenste houdbaarheid aan de hand van voorspellende wiskundige modellen

Met behulp van gevalideerde wiskundige modellen, voorspelt Eurofins dagelijks de groeipotentie van Listeria monocytogenes of andere relevante pathogenen in diverse vlees- en visproducten. Zo kan ook voorspeld worden of uw product met een nieuwe receptuur inderdaad een langere houdbaarheidstermijn heeft. Dit is een van de verplichte studies die staan beschreven in Infoblad 85. Aan de hand van diezelfde modellen, kan ook ondersteuning worden verleend bij het verlengen van de ongekoelde presentatie van kant-en-klare voedingsmiddelen op buffetten. Dat voorkomt heel veel derving, met behoud van de voedselveiligheid.  Vooraf worden de specifieke risico’s voor een product bepaald, het beoogd gebruik, het proces en de verpakking.

Stap 3. De houdbaarheid onderbouwen volgens de wetgeving, met een check: de challengetest

Na de productontwikkeling en de voorspelling van de groeipotentie van Listeria monocytogenes of andere relevante pathogenen, start de onderbouwing van de voedselveiligheid conform Infoblad 85. Een challengetest is dan vaak onmisbaar. Tijdens een challengetest wordt onderzocht hoe het daadwerkelijk is gesteld met de uitgroei van Listeria monocytogenes of andere pathogenen in het product gedurende de gehele houdbaarheidstermijn.

Nazorg

Is het na deze drie stappen klaar? Nee zeker niet. Voor u als producent is het belangrijk om de voedselveiligheid continu te verifiëren met monitoring op grondstoffen en eindproducten. Kortom: kritische parameters analyseren om zo de kwaliteit te blijven borgen. Daarnaast probeert u nieuwe producten vaak in een bestaande categorie van de microbiologische risicobeoordeling te plaatsen, uit kostenoverwegingen.

Het ‘worst-case’-product uit een categorie is immers al getest en ook representatief voor alle andere producten in dezelfde categorie. Maar voor elk nieuw product beveelt Eurofins aan de eerste twee stappen uit de beslisboom van Infoblad 85 opnieuw te doorlopen. U onderbouwt daarmee dat het nieuwe product niet ineens de ‘worst-case’ is in die categorie. Dat maakt voldoen aan Infoblad 85 en de risicobeoordeling een continu proces, dat monitoring vraagt van de kwaliteitsafdeling.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins Food, Feed, Water Benelux, kennispartner van VMT

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Om de voedselveiligheid van de visserij te verbeteren is in mei 2023 de Hygiënecode voor de visdetailhandel ingevoerd. (foto: Shutterstock)

Visfederatie: 'Wij focussen op een goed functionerende NVWA'

De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid in de sector eens goed op een rij te zetten.

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Beeld: Van Delft

Van Delft zet met innovatie in op jaarrond en wereldwijd kruidnoten:...

Van Delft staat bekend om de vele smaken kruidnoten. Elk jaar komt de producent met verschillende nieuwe smaken. Van Delft wil de kruidnoot...

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar...

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de...

Productinnovaties oktober: chocoladereep met de smaak van gevulde speculaas

Productinnovaties oktober: chocoladereep met de smaak van gevulde...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: sint-chocoladereep melk spijs speculaas,...

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in...

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

foto: Pixabay

Strafrechtelijk onderzoek gestart naar dodelijke listeria-uitbraak...

Een listeria-uitbraak, gelinkt aan vleeswaren van Boar's Head, heeft in de Verenigde Staten al 10 doden en 59 ziekenhuisopnames veroorzaakt. Er is...