Doorzoeking in NVWA-onderzoek naar mogelijk verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

Doorzoeking in NVWA-onderzoek naar mogelijk verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vermoedt dat een bedrijf in Zuid-West Nederland bewust partijen zaden en peulvruchten in de handel heeft gebracht voor humane consumptie, terwijl ze daar niet geschikt voor waren door te hoge gehaltes aan onder meer aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen. Twee bedrijfslocaties zijn doorzocht.

Dat meldt de NVWA. Bij de doorzoeking is de administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. Om te verhullen dat de partijen peulvruchten en zaden te hoge gehaltes aflatoxine en gewasbeschermingsmiddelen bevatten, heeft het bedrijf vermoedelijk analysegegevens vervalst. Door dergelijke fraude ontstaat een risico voor de voedselveiligheid en volksgezondheid, zegt de toezichthouder. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In Europese regelgeving is voor veel stoffen vastgelegd hoeveel van die stoffen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Producten met een te hoog gehalte aan dit soort stoffen kunnen op de langere termijn een verhoogde kans geven op ernstige gezondheidseffecten.

Fraude

Bedrijven laten monsters van partijen zaden en peulvruchten die zij importeren meestal onderzoeken in een laboratorium. Zo weten zij zeker dat er geen wettelijke limieten voor schadelijke stoffen worden overschreden. Het doorzochte bedrijf wordt ervan verdacht vervalste analyseresultaten te verstrekken aan afnemers. Daardoor lijkt op papier alsof de producten geschikt zijn voor humane consumptie, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

De informatie die bij het bedrijf in beslag is genomen, wordt na de doorzoeking geanalyseerd. Als de NVWA-IOD zicht krijgt op verdachte partijen, dan wordt dat doorgegeven aan de Divisie Inspectie van de NVWA, zodat inspecteurs verder onderzoek kunnen doen. Indien nodig treft de NVWA maatregelen zoals een melding in het Europese waarschuwingssysteem RASFF, een terughaalactie of een publiekswaarschuwing.

Afpakken

De NVWA-IOD heeft zogeheten 'conservatoir beslag' gelegd op banktegoeden van het bedrijf. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt.

De Week van VMT: Coronacrisis werkt voedselfraude in de hand

De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten. Dat stelt Eurofins Food, Feed, Water Benelux. Er is immers veel aandacht uitgegaan naar het beheersen van COVID-19 en minder naar inspecties of audits naar de herkomst en kwaliteit van grondstoffen of producten. Hoe zit dat en wat is eraan te doen? Een zeer interessante en praktische workshop hierover wordt live uitgezonden op donderdag 19 november om 10:30 uur. De Week van VMT is hét online event over voedselveiligheid, levensmiddelentechnologie, productontwikkeling en -innovatie en duurt een week (16-20 nov). Bekijk het van De Week van VMT hier en meld je aan.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

De European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in hun rapport over het voorkomen van...

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten...

De hepatitis A-virusstam die in de Verenigde Staten bij een uitbraak in 2023 zorgde voor tien zieke mensen, is genetisch identiek aan de stam die in...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen (update)

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen...

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.