Trending in 2020: Weg met dat rokende frituurpannetje

Trending in 2020: Weg met dat rokende frituurpannetje

"Het rokende frituurpannetje in de schuur heeft zijn langste tijd gehad", zegt Paul Vos, directeur van De Korrel Beheer. "Consumenten kiezen steeds meer voor friet uit de oven of de airfryer. Dat is gezonder en daardoor hoeven ze die vieze frituurpan niet meer te gebruiken." De Korrel Beheer levert de coatings waarmee de friet in de oven en in de airfryer knapperig blijft.

Paul Vos zag de trend naar meer friet uit de oven jaren geleden al ontstaan in Amerika. “In Amerika wordt altijd al minder gefrituurd dan in Europa. Het viel me in 2011 op dat twee derde van de Amerikaanse friet voorzien is van een coating. Zo zijn we op het idee gekomen om ons erin te verdiepen en om de coatings naar Nederland te halen. In 2012 hadden we het geluk dat Philips met de airfryer op de markt kwam. Dat heeft de ontwikkeling van friet met een coating in een stroomversnelling gebracht.”

Koolhydraatarme friet

De coating zorgt ervoor dat de friet knapperig blijft, ook als hij in een oven of airfryer bereid wordt. Ook fastfoodrestaurants gebruiken gecoate friet. Dit zorgt ervoor dat de gefrituurde friet krokant blijft onder een warmhoudlamp. En in november bracht schrijver Leon de Winter de koolhydraatarme friet Leon & Leon op de markt. Ook deze is voorzien van een coating van De Korrel Beheer. Friet met weinig koolhydraten is namelijk niet te frituren. Met een coating is deze friet wel te bereiden in een airfryer. Vos vertelt dat een coating altijd is afgestemd op het aardappelras en op de wensen van de klant. “Het ene ras hecht beter dan het andere”, zegt Vos. “En ook de wensen van de klanten variëren. De een wil een dikke korst, de ander juist iets dunner. En soms wil een klant een glutenvrije coating of een coating met kruiden. Dus we kijken altijd naar de wensen van de klant en het aardappelsoort. Daar stemmen we de coating op af.”

‘De airfryer heeft de ontwikkeling van de gecoate friet in een stroomversnelling gebracht’

Paul Vos, directeur van De Korrel Beheer

Hoge luchtsnelheid

Als trend verwacht Vos dat er steeds vaker afscheid genomen wordt van de frituurpan, omdat ovens steeds beter worden. “Zo heeft Samsung een oven van slechts 795 euro op de markt gebracht met een hoge luchtsnelheid”, zegt Vos. “In zo’n oven wordt de friet nog knapperiger. Door de opkomst van dit soort ovens verwacht ik dat consumenten nog betere ervaringen krijgen met friet uit de oven en dat meer mensen afscheid nemen van de frituurpan.”

Annelies Taams - Postma

Annelies Taams - Postma

Freelance redacteur

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...