Trending in 2020: Steeds meer datagedreven beslissingen mogelijk

Trending in 2020: Steeds meer datagedreven beslissingen mogelijk

Actemium komt als systeemintegrator bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en ziet dat er steeds meer kleine batches van producten geproduceerd worden. "De vraag uit de markt naar gepersonaliseerde producten of producten met speciale samenstellingen wordt steeds groter. Producenten moeten hun productieproces daarom steeds flexibeler inrichten om aan die vraag te kunnen blijven voldoen", zegt Stephan Verhofstadt.

Waar productielijnen voorheen ingesteld waren om zo lang mogelijk optimaal te draaien en de lijn bijvoorbeeld een keer per dag werd gereinigd en gedesinfecteerd, zien we nu dat op diezelfde lijn steeds meer productwisselingen plaatsvinden en dat er soms wel twee of drie keer per shift of dienst moet worden schoongemaakt, licht Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium, toe. “Door meer te automatiseren, kunnen deze omschakelingen geoptimaliseerd worden.” “Kleinere ordergroottes en specifieker samengestelde producten zoals bijvoorbeeld verse soeppakketten, voegen extra specificaties en recepturen toe aan het proces. In het geval van de soeppakketten komen er ook extra assemblagestappen bij. Meer data en extra processtappen kunnen op een gegeven moment alleen nog door automatisering geborgd worden.”

Inline metingen

Verhofstadt ziet ook de trend dat producenten vanuit de verschillende audits en overheidsinstanties steeds meer vragen krijgen over hoe processen en critical control points geborgd zijn. “Voedselveiligheid en transparantie worden steeds belangrijker. Door af te stappen van het papieren checklijstje dat door de operator aan de lopende band afgevinkt moet worden en meer inline te gaan meten, kunnen de verschillende processtappen en productcontroles beter geborgd worden. In de productie kan vervolgens bijvoorbeeld ook gewerkt gaan worden met dashboards waarop regellijnen, zoals bij statistische procescontrole (SPC) te zien zijn, zodat ingrijpen eerder mogelijk is wanneer een product tegen de kritische grenzen aan dreigt te lopen. Automatisering verkleint risico’s en maakt traceability eenvoudiger.”

Datagedreven beslissingen

Flexibelere productie en de toename van het aantal kwaliteitsmetingen hebben uiteraard tot gevolg dat er veel meer data beschikbaar komen. Verhofstadt: “Datacollectie gaat nog veel belangrijker worden. Niet alleen moet de datacollectie worden uitgebreid, maar ook de data-analyse gaat

‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’

Stephan Verhofstadt, Lead Consultant bij Actemium

een veel grotere rol spelen. Actemium kan bedrijven hierbij ondersteunen, kan ze helpen met het omzetten van data naar informatie, zodat bedrijven veel meer en beter datagedreven beslissingen kunnen nemen. Het inzetten van flexibele opslag- en rekencapaciteit is een belangrijk aspect.”

‘Care for the planet’

Een uitdaging bij flexibelere productie is duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld vraagtekens zetten bij het vaker moeten reinigen en desinfecteren van installaties na een productwissel. Hoe goed is dat voor het milieu? Verhofstadt legt uit dat daar altijd samen met fabrikanten naar gekeken wordt: “Duurzaamheid is een uitgangspunt dat we meenemen in al onze berekeningen en toepassingen. Neem het schoonmaakproces.
‘Extra processtappen kunnen alleen door automatisering geborgd worden’
Door dat te automatiseren en continu zuren en logen te meten in het spoelwater, zien we dat we een afvalwaterreductie kunnen bewerkstelligen en een lager verbruik van schoonmaakmiddelen. Efficiëntie, kostenverlaging en risicobeperking in combinatie met care for the planet. Dat is waar wij voor staan en waar Actemium graag haar steentje aan bijdraagt.”

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven die optimaliseren en digitaliseren met moderne software'

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de voedingsmiddelenindustrie. Wereldwijd werden er 450 zakelijke besluitvormers van productie- en distributiebedrijven in voeding en dranken ondervraagd, waarvan 110 specifiek gericht op de Benelux. "Hierdoor kunnen we met een wereldwijde blik lokaal inzoomen. Deze inzichten willen we delen met de markt", vertellen Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, VP EU Sales.

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten...

Beeld: Foppen Seafood

Ervaring QA'er: 'Artificial Intelligence kan wetgeving makkelijker en...

VISIE OP WETGEVING - Een kwaliteitsmanager kan zijn of haar werk niet doen als hij of zij niet van de hoed en de rand weet op gebied van wetgeving....

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is...

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert...

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de...

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)

Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat...

De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er...

Links: Ans van Bergen, Rechts: Mark de Langen

Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met...

Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit...