nieuws

Koolhydraatarme friet van schrijver Leon de Winter

Ingrediënt & Product

Samen met zijn neef, hartchirurg León Eijsman, introduceert schrijver Leon de Winter onder het merk ‘Leon & León’ zijn eerste voedselproduct: koolhydraatarme frietjes. Het idee ontstond zo’n acht jaar geleden en eind oktober werd het product geïntroduceerd.

Koolhydraatarme friet van schrijver Leon de Winter

Het idee ontstond, naar eigen zeggen, in 2012 toen de Winter te horen kreeg dat hij pre-diabetes type 2 had en koolhydraatarm moest gaan eten. Er ontstond een vraag: “Kun je mensen gezonder krijgen door ze fastfood te geven? Zou je friet en pizza kunnen maken met dezelfde smaak, maar zonder de calorieën en koolhydraten?”

Koolhydraatarme aardappelen

De Winter vertelt aan de Telegraaf over zijn zoektocht naar een aardappel voor zijn project. Ook vertelt hij hoe ze bij teler HZPC in Joure terecht kwamen en vroegen naar een koolhydraatarme aardappel. Volgens hem is een koolhydraatarme aardappel een ‘glasaardappel’, met een zeer hoog vochtgehalte waar je geen patat van kunt bakken. Tijdens het gesprek met HZPC bleek dat de teler net een ras geselecteerd had dat heel laag was aan koolhydraten. Hier wilde de neven graag mee experimenteren, zo meldt Telegraaf.

“HZPC wist eigenlijk niet wat ze met de aardappel aan moesten. In hun eigen testen was alles direct verbrand,” vertelt De Winter. Hij vertelt ook dat hij er van overtuigd was dat het hem en zijn neef wel zou lukken de aardappel te gebruiken om friet van te maken. De Winter zegt inmiddels elk soort vet, olie en bijbehorende verbrandingstemperatuur te kennen.

Coating

Een doorbraak ontstond toen de neven in gesprek raakten met de mensen van coatingfabriek ‘De Korrel’. Er werd door ‘De Korrel’ een coating ontwikkeld voor de friet die daardoor goudgeel wordt. De coating wordt gemaakt van aardappel. De friet gaat kort door de olie in een fabriek om de coating te laten hechten aan de friet. Thuis kan de consument de friet verder bakken in een airfryer.

Gert Jan Feddes van HZPC noemt de ontwikkeling een mijlpaal in de aardappelwereld. “Friet met minstens dertig procent minder koolhydraten, dat is echt groots. Hier hangt de vlag uit.”

Guilt-free

‘Minstens dertig procent minder calorie en koolhydraten’ mag Leon&León claimen.  Men kan het guilt-free frietjes noemen. Of Eijsman het zijn hartpatiënten zou aanraden? “Dat vind ik een moeilijke. Als je hier een kilo van eet, eet je ook te veel calorieën.”

Wereldwijd heeft Leon&León patenten aangevraagd op het product. De friet is in zeshonderdzestig  Albert Heijn winkels te verkrijgen.

Reageer op dit artikel