Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

Een geheel of gedeeltelijk plantaardig eetpatroon wordt steeds populairder, zeker in West-Europa. Hoe zit het met andere landen? Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 1 komt Christopher Kong aan het woord. Hij is mede-oprichter van Better Nature, een Britse startup die producten met tempeh maakt.

Mede-oprichter Chris Kong

Sinds begin van dit jaar liggen de producten van Better Nature in 200 supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De basis is tempeh. Chris Kong vertelt in de podcast over het ontstaan van Better Nature: 'Amadeus is gepromoveerd op de fermentatie van tempeh. Tijdens een biotech-conferentie deden we samen aan een startuppitch mee. We wonnen deze wedstrijd met een soort van Nespressomachine voor het maken van tempeh thuis.'

Dezachine hebben ze gepatenteerd. Ze kwamen er echter achter dat de consument nog niet zoveel van tempeh weet. Ze startten daarom met de ontwikkeling van vleesvervangers om zo een markt te creëren voor hun machine.

Clean label en afwisselend

Volgens Kong vullen de tempeh-vleesvervangers een gat in de markt. 'Er zijn vleesvervangers, die erg goed smaken maar flink zijn geprocessed. Aan de andere kant zijn er linzen en tofu die clean label zijn, maar niet echt spannend. Onze vleesvervangers zijn clean label en afwisselend.'

Door de wetenschappelijke achtergrond van de oprichters kunnen ze de tempeh-fermentatie verbeteren. Kong: 'Het is een geweldig product, het bestaat al 300 jaar in Indonesië, maar in die periode is het fermentatieproces weinig veranderd. Er is veel ruimte voor innovatie.' Better Nature kijkt hoe ze de starterculture kunnen aanpassen waardoor de smaak, textuur en voedingswaarde van tempeh verbetert.

'We hebben bijvoorbeeld een culture geselecteerd die rijk is aan proteases. Dit geeft ons tempeh met meer umamismaak. We hebben ook een gist aan een starterculture toegevoegd waardoor we tempeh met een hoger gehalte aan vitamine B12 kunnen produceren.'

Kong vertelt over de markt in het Verenigd Koninkrijk en of ze hun producten ook in Indonesie willen verkopen.

Luister hier naar de podcast.

Meer weten over vleesvervangers?

VMT organiseert van 16 tot en met 20 november De Week van VMT. In deze week wordt op meerdere dagen aandacht besteed aan plantaardige eiwitten. Op woensdag 18 november kunt u luisteren naar de podcast waarin Albrecht Wolfmeyer van Proveg trends in verschillende categorieen wereldwijd doorneemt. Hij vertelt ook over de ontwikkelingen in kweekvlees.

Op dezelfde dag is er een live debat met productontwikkelaars van Ojah, Diviande en KFC. Zij vertellen waar ze allemaal rekening mee houden bij de ontwikkeling van vleesvervangers.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en...

In Nederland is 39,7% van de eiwitten die de consument koopt in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Zo blijkt uit de eerste gezamenlijke...

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van maart: FreeBrew craft soda en Arla Jörd Haverdrink

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...