Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag
V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september Lonki Food Group, een konijnenslachthuis uit Temse, over. 'We willen meer volumes draaien om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen', zegt CEO Huseyin Teker. GEA Food Solutions is een belangrijke partner in het nieuwbouwproject.

Teker Group is een premium kipproducent, die hele kippen verwaardt tot kebab en vele andere kipproducten. Alles 100% halal. Klanten van naam en faam van deze grote Europese speler bevinden zich in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk en thuisland België. Met diverse eigen productlijnen wordt met behulp van distributeurs geleverd aan de foodservice en sinds 2017 ook het retailkanaal; zowel kleine als grote supermarkten. Het familiebedrijf wil meer volumes kunnen draaien, omdat de vraag toeneemt, en gaat dat in Charleroi vanaf eind oktober bewerkstelligen. Gea Food Solutions levert daarvoor een omvangrijk machinepark.

Toevallig in branche

Hoe anders was het in het begin toen de broers Teker - Huseyin is van origine boekhouder en Zeki automechanicus - in 1995 begonnen met de verkoop van gevogelte in een kleine slagerij in Brussel. ‘Een beetje toevallig ben ik in de branche terechtgekomen’, legt de CEO uit. ‘Ik zocht als jongeling een baantje en werd bediende in een poeliersbedrijf. Te voet leverde ik aan restaurants, leerde uitbenen en van het een kwam het ander’, schetst hij in vogelvlucht de start van een kleine speler die uitgroeide tot een multinational.

Dankzij de specialisatie in kipfilet werd de onderneming een succes en de bedrijfsactiviteiten werden rap uitgebreid. Inmiddels is de Teker Group, die onder meer levert aan grote retailers als Carrefour, Delhaize en Spar Express in België en Jumbo en Hanos in Nederland, de enige halalkipverwerker in Europa die het Beter Leven Keurmerk mag voeren.

Naamsbekendheid neemt toe

En de naamsbekendheid van het merk neemt de laatste jaren verder toe. Vooral tijdens de covid-jaren werd de retail, in tegenstelling tot de horeca die grotendeels gesloten was, veel bezocht en daar floreerden de verkopen van de Tekerproducten onder het eigen merk zoals Chicken Kebab, Supreme Nature Roti, Supreme Tenders en Supreme Burger Paprika en Krokandel.

Tot 2014 alleen kipfilet

Nog even terug de historie in. In 1998 verhuisde de firma naar een nieuw pand in Willebroek dat werd omgebouwd om industrieel te kunnen produceren. Tussen 1998 en 2010 ging de aandacht uit naar het verkrijgen van verschillende labels en in 2010 volgde nog een verhuizing om de groeiende vraag naar de kwaliteitsvolle kip-producten te kunnen garanderen. Vanaf 2014 werden naast kipfilet voor het eerst ook andere kipproducten aangeboden. Na een verwoestende brand op 26 juli 2022 zijn de bedrijfsactiviteiten van Teker voortgezet via een tijdelijke productielocatie in Genk. En begin september van dit jaar werd konijnenslachterij Lonki in Temse overgenomen, waar naast de slachtlijn voor konijnen, ook een extra slachtlijn voor kippen wordt gestart.

Test before you invest

Vanaf eind oktober komt daar de locatie in Charleroi dus bij. GEA Food Solutions levert het leeuwendeel van het machinepark. Het pand van 10.000 m2 op een grondgebied van 23.000 m2 is daarmee ook nog eens geschikt voor mogelijke uitbreiding. Het pand van Lonki in Temse blijft ook voor de Teker Group behouden. Na de samenvoeging is nu een bedrijf met om en nabij de 100 medewerkers ontstaan.

De nieuwe locatie in Charleroi waar GEA Food Solutions het leeuwendeel van het machinepark levert.
De nieuwe locatie in Charleroi waar GEA Food Solutions het leeuwendeel van het machinepark levert.

Teker en GEA hebben elkaar ongeveer 3,5 jaar geleden leren kennen. ‘Via via hebben we contact gekregen en de band is na verschillende intensieve gesprekken sterker geworden en heeft geleid tot resultaten’, blikt Huseyin Teker terug. ‘We hebben de machines veelvuldig getest in het testcentrum van GEA in Bakel, waarna besloten is tot aanschaf.’

Ludo Tuyaerts, Senior Sales Engineer bij GEA vult aan dat het belangrijk is om mee te denken met de klant. ‘We moeten weten wat de wensen zijn en kunnen daar dan op inspelen. Dat vergt een nauwe afstemming’, zegt Ludo. ‘We leggen uit dat wanneer bijvoorbeeld een spiraaloven of vormer gekocht wordt, opschalen mogelijk is tot een bepaalde maximumproductie. Dan weet de klant precies waar hij of zij aan toe is. Het geeft een meerwaarde en het is belangrijk om in ons testcentrum goed te testen alvorens zo’n flinke investering in machines te doen. Test before you invest’, zeg ik altijd.

Machines met elkaar verbonden

De intensieve samenwerking in het voortraject heeft geleid tot de levering van de volgende machines die in Charleroi komen te staan: MultiFormer (voor vormen van nuggets , mexicano , cordon bleu en buitendelen ), Cordon bleu-machine van de firma Kortlever die de twee delen op elkaar legt en de ham en kaas er tussen positioneert, OptiFlour en OptiAIr voor bebloemen van gepaneerde producten, BatterMixer en WetCoater voor aanmaken en verdelen van batter voor gepaneerde producten, CrumbMaster voor het aanbrengen van alle soorten paneermeel, MultiDrum ( voor aanbrengen van paneermeel, home style made), Profryer (friteuse voor flash fryen ), CookStar ( spiraaloven voor garen van de producten ) en een aantal transportbanden om de machines met elkaar te verbinden zodat een productielijn ontstaat.

We zijn nu in gesprek met 75 boeren in Nederland en België die volgens onze standaarden gaan werken”

De komende jaren moet de uitbreiding leiden tot nog meer afzetmarkten in binnen- en buitenland. Teker streeft er naar de hele keten in eigen beheer te hebben; van ei tot supermarkt bij wijze van spreken. ‘We zijn nu in gesprek met 75 boeren in Nederland en België die volgens onze standaarden gaan werken’, besluit Huseyin Teker.

Dit artikel is gesponsord door GEA Food Solutions.

Webinar: de stand van zaken rond AI en automatisering in de voedingssector

Webinar: de stand van zaken rond AI en automatisering in de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de...

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en...

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen...

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken?...

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een...

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie: 'verdienen meer waardering'

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie:...

De Nederlandse Vereniging van de Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) plaatst sinds donderdag in grote landelijke dagbladen advertenties waarin...

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...