Deze waterbehandelingsinstallaties besparen op water én energie

Deze waterbehandelingsinstallaties besparen op water én energie

De noodzaak om bedrijfsprocessen te verduurzamen én de huidige energieprijzen maken het essentieel te investeren in besparende oplossingen. Een van die oplossingen is het terugdringen van water- en gasverbruik. De geavanceerde waterbehandelingsinstallaties van het van origine Duitse bedrijf Grünbeck maken dat mogelijk.

De levensmiddelenindustrie is volgens het Voedingscentrum verantwoordelijk voor 85% van al het water dat in Nederland wordt gebruikt. “Waterbesparing in deze branche is dus een uitgelezen kans de ecologische voetafdruk van onze voedselproductie te verkleinen”, zegt Nick Liebrand, directeur en partner bij Grünbeck Waterbehandeling B.V. “Met onze waterbehandelingsinstallaties kan dat.”

“Bovendien zorgt een goede waterbehandeling ervoor dat je minder gas verbruikt, machines minder snel kapot gaan en er minder chemische toevoegingen nodig zijn om water geschikt te maken voor diverse doeleinden”, voegt Gijsbert Peters daaraan toe. Hij is manager chemische waterbehandeling bij Grünbeck.

Water is geen water

Liebrand: “Elk bedrijf heeft water nodig, of het nu een ziekenhuis, datacentrum, brouwerij of koffiebrander is. Maar al die organisaties stellen verschillende eisen aan de kwaliteit van hun water.” Water is namelijk niet zomaar water, weet hij. “In water zitten veel zouten, ijzer en andere mineralen, die je niet wilt hebben in je proces- of drinkwater. Onze installaties zuiveren water met behulp van diverse technieken en naar verschillende waterkwaliteiten, al naar gelang de wensen van de opdrachtgever.”

De eerste stap die gezet kan worden in het verbeteren van de kwaliteit van water, is ontharding. In onthard water zit geen calcium of magnesium meer. “Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de gewone waterstromen in ziekenhuizen”, zegt Peters. “Met onthard water zal er minder kalkaanslag worden gevormd, waardoor apparatuur langer meegaat.”

Demi-water

De tweede stap is het zuiveren naar zogeheten demi-water, gedemineraliseerd water dat ontdaan is van zouten. Demi-water is uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld stoomketels. Liebrand: “Als water in stoomketels verdampt, blijft er een residu over dat voornamelijk uit zouten bestaat. Die zorgen voor de vorming van corrosie en ketelsteen."

Demi-water is uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld stoomketels”

Hij vervolgt: "Om dat te voorkomen, moet er regelmatig ‘gespuid’ worden: een deel van het water wordt afgevoerd naar het riool. Dat kan wel 10 tot 20% van de totale hoeveelheid water zijn die in de stoomketel wordt gebruikt. Door de ongewenste stoffen er al uit te halen voordat het water je systemen ingaat, hoeft er minder gespuid te worden en kunnen we die hoeveelheid afvalwater terugbrengen naar zo’n 2%. Daarmee bespaar je niet alleen water en vervangingskosten voor je machines. Je bespaart er ook direct energie mee. Het spuiwater is namelijk altijd al verwarmd naar de temperatuur die in de stoomketel nodig is en dat verwarmde water gooi je nu niet weg.”

Omgekeerde osmose

“Voor het maken van demi-water maken veel van onze installaties gebruik van de zogeheten omgekeerde osmose. Daarbij wordt water onder druk door een hydrofiel membraan geperst waar alleen H2O doorheen kan”, legt Liebrand uit. “Daar komt geen chemie aan te pas”, vult Peters aan. “Dat maakt deze methode heel duurzaam. Toch zal je nooit het gebruik van chemische toevoegingen kunnen uitsluiten bij de behandeling van water. Ze zijn bijvoorbeeld echt nodig om de groei van schadelijke bacteriën of filmvorming tegen te gaan.”

OsmoliQ, de omgekeerde osmose-installatie.
OsmoliQ, de omgekeerde osmose-installatie.

Ultrapuur

De laatste stap die gezet kan worden in de voorbehandeling van water is de vervaardiging van ultrapuur water. “Water wordt na zuivering met bijvoorbeeld omgekeerde osmose nog extra behandeld met elektro de-ionisatie (EDI), zodat er echt helemaal geen vervuiling meer inzit”, zegt Peters. “Je hebt het bijvoorbeeld nodig in hogedruk-stoomketels of als je waterstof wilt maken.”

Grünbeck

Wat Grünbeck ook bijzonder maakt als leverancier van waterbehandelingsinstallaties, is dat het een stichting is. Van de aandelen is 51% in bezit van de stichting, waardoor ook 51% van de winst daarin terugvloeit. “Met dat geld leiden we bijvoorbeeld personeel op en begeleiden we mensen met een handicap”, zegt Liebrand enthousiast.

We kunnen, anders dan andere bedrijven, heel veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling”

Peters: “Ook heel belangrijk: we kunnen daardoor, anders dan andere bedrijven, heel veel geld steken in onderzoek en ontwikkeling. Dat maakt dat wij veel patenten op onze naam hebben staan en altijd ver vooruitlopen op het gebied van technologische ontwikkelingen.”

Duurzaamheid

Liebrand besluit: “Die vooruitstrevende, technische kennis hebben we al met veel succes kunnen toepassen in unieke installaties voor opdrachtgevers. Bijvoorbeeld bij Van Geloven (locatie Mora Maastricht), waar we vier ontharders, elk voor 12m3/hr, voor hun proceswater en ketels hebben geleverd en bij Riedel, die een ontijzeringsinstallatie van ons heeft."

"En daarbij hebben we ons dus ook steeds gericht op duurzaamheid, in de vorm van vermindering van water-, gas-, elektra-, chemie- en zoutverbruik en de verlenging van de levensduur van bedrijfsmachines.”

Dit artikel is gesponsord door Grünbeck Waterbehandeling.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...