4 tips voor meer grip op voedselfrauderisico's

4 tips voor meer grip op voedselfrauderisico's

KENNISPARTNER - Waar geld in omgaat, zijn helaas vaak ook minder integere profiteurs actief. Ook als het om voeding gaat. Als trader, producent of retailer wil je graag grip op de keten en een eerlijk product van goede kwaliteit leveren. Maar weet je zeker dat geen van je leveranciers ooit een grondstof of product heeft verkocht met goedkopere ingrediënten dan was afgesproken? Voedselfraude-expert Hans van der Moolen van Eurofins deelt alles wat je moet weten om de frauderisico's te beheersen.

Als een leverancier je opzettelijk probeert te misleiden over de samenstelling van voeding met als doel er financieel beter van te worden, is er sprake van fraude. Manieren om inkopers en consumenten te misleiden zijn voorbeeld: vervanging van een ingrediënt door een goedkoper ingrediënt, verdunning van een vloeistof, het verbergen of namaken van een ingrediënt óf product of onjuiste informatie op het etiket.

Kortom: fraudeurs verkopen opzettelijk een ander of aangepast product, met vaak goedkopere ingrediënten om er financieel van te profiteren.

Risicoproducten

Er zijn bepaalde voedingsproducten met meer risico op fraude. Het gaan dan zoal om:

 • Zuivel
 • Vlees
 • Vis
 • Honing
 • Olijfolie
 • Plantaardige oliën
 • (Alcoholische) dranken
 • Fruit- en groentesappen
 • Kruiden en specerijen

Een risico uit onverwachte hoek

Fraude komt soms uit onverwachte hoek. Onlangs waren veel partijen sesamzaad uit India verontreinigd met ethyleenoxide. Een recall volgde. “Alle ogen waren gericht op het sesamzaad uit India”, vertelt Van der Moolen. “Daarmee was er minder toezicht op sesamzaad dat ergens anders vandaan kwam. Het financiële belang kan maken dat eigenaren van onverkoopbare sesamzaadpartijen het tóch via via proberen te verkopen. Óf hij verkoopt het aan een inkoper elders in de wereld en vanuit daar wordt het doorverkocht aan Europa, waarbij dan niet vermeld wordt dat het sesamzaad oorspronkelijk uit India komt.”

Hij vervolgt: “Er was ineens een extra frauderisico op sesamzaad uit de hele wereld en óók op alle producten waarin sesamzaad is verwerkt. Een mooi voorbeeld van een frauderisico dat je op het eerste oog niet als risico zou classificeren.”

Extra risico’s in coronatijd

Ook de coronatijd werkt fraude in de hand. “Minder inspecties betekent minder zicht op de praktijk. Bedrijven leefden de coronamaatregelen na en ontvingen zo min mogelijk mensen over de vloer. En bedrijven – inclusief de QA-afdeling - hadden hun handen vol aan het beheersen van de risico’s rond COVID-19. Begrijpelijk, maar als we met z’n allen één kant op kijken kan er via de achterdeur van alles gebeuren.”

“Veel bedrijven moesten ook switchen van leverancier, omdat de vaste leverancier tijdelijk niet kon leveren. Of omdat de vaste leverancier in financiële nood kwam en de grenzen opzoekt van de integriteit. Heb je het in de gaten als een leverancier goedkopere grondstoffen inkoopt of iets minder kwaliteitscontroles uitvoert? Als je het de leverancier vraagt, zal hij altijd zeggen dat het goed zit”, vertelt Van der Moolen. “En het kan zeker ook zo zijn dat de leverancier het niet doorheeft als er eerder in de keten iets is gebeurd.”

Voedselfraudepreventie: 4 tips

Het lijkt dus verstandig om kritisch te zijn en extra aandacht te besteden aan voedselfraudepreventie. Wat kunnen producenten en retailers doen om gesjoemel met de herkomst of kwaliteit van grondstoffen en producten te voorkomen? Van der Moolen deelt 4 tips.

 1. Vergroot je kennis over voedselfraude. “Daarmee vergroot je het bewustzijn van wat er kan gebeuren en hoe fraudeurs te werk gaan, bijvoorbeeld via online webinars, nieuwsbrieven of trainingen.”
 2. Voer een vulnerability assessment uit. Tijdens zo’n risicoanalyse neem je jouw grondstoffen onder de loep, en beoordeel je of er nieuwe risico’s zijn ontstaan. “Wat weet je van het land van herkomst? Wat doe je als een grondstof niet meer voorradig blijkt te zijn? Als je switcht van leverancier moeten er mogelijk ook andere beheersmaatregelen genomen worden. En vergeet niet om de beheersmaatregelen die je uitvoert, vast te leggen.”
 3. Staaf de kwaliteit en herkomst die de leverancier belooft met audits en testen. “Waar haalt de leverancier zijn grondstoffen vandaan? Wat weet de leverancier van de keten: kent hij het hele ketenproces, of heeft hij alléén informatie van zijn directe leverancier? Welke beheersmaatregelen heeft hij uitgevoerd? Hoe langer de keten, hoe moeilijker vaak te traceren is bij welke boer de grondstof vandaan komt. Dan is ook het risico op fraude groter. Je kunt bij risicoproducten daarom ook analyses laten uitvoeren om de geografische origine van een product te laten vaststellen. Zo kan je controleren of het land van origine overeenkomt met het land dat in de documenten staat van de leverancier.”
 4. Risico’s opnieuw beoordelen. De frauderisico’s zijn tijdens en na de coronatijd dus hoger. “Ik adviseer daarom om in bijzondere situaties als deze opnieuw te beoordelen waar in de huidige situatie de risico’s liggen. Dat kan anders zijn dan voorheen. Bijvoorbeeld als je producten inkoopt uit een land dat de grenzen had gesloten. Hoe kan het dat de leverancier nog aan deze producten komt?”, vertelt Van der Moolen.

Origine en eigenschappen toetsen

Het is zelfs mogelijk om vast te stellen van welke individuele koe biefstuk komt.”

Veel soorten fraude laten zich dus opsporen aan de hand van analyses in het lab. Zo is het mogelijk om paardenvlees te detecteren of zelfs – aan de hand van een DNA-database – vast te stellen van welke individuele koe een biefstuk komt. Van der Moolen: “Ook van plantaardige producten, zoals specerijen en basmatirijst, kunnen wij beoordelen of deze zuiver zijn.”

“Verder testen we vaak de kwaliteit van koffie, de herkomst van extra vergine olijfolie of de authenticiteit van vruchtensap. We analyseren dan of er geen zonnebloemolie met een kleurtje door de olijfolie is gemengd, of er geen chemisch citroenzuur is toegevoegd aan vruchtensap terwijl er natuurlijk citroenzuur is beloofd en welke vruchten zijn gebruikt. We kunnen ook herleiden of kruiden daadwerkelijk uit Vietnam komen. Waanzinnig wat er allemaal mogelijk is!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te...

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for...

Bron: Pixabay

Medewerker melkveehouderij door koe besmet met H5N1-vogelgriep in...

Gezondheidsfunctionarissen in Texas in de Verenigde Staten meldden begin april dat een persoon die in contact was geweest met koeien, de...

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren...

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact van de voedselproductie op de planeet, speelt FSSC 22000 een cruciale rol door...

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

WUR-onderzoeker Jacco van Haveren ziet dat er ondanks het mogelijke verbod op PFAS nauwelijks nog alternatieven zijn. Hij pleit voor een grootschalig...

Bron: Pixabay

Experts: "Risico op campylobacter in pluimveevlees beheersen met...

Het is een voortdurend gevecht om pluimveevlees veilig te houden voor consumptie. Helemaal weg krijg je campylobacter niet. Een groep wetenschappers...

Foto: Shutterstock

Nestlé scherpt kwaliteitscontroles bronwater aan na waarschuwing...

Nestlé heeft de kwaliteitscontroles voor mineraalwater aangescherpt na waarschuwingen van de Franse toezichthouder voor voedselveiligheid (ANSES). De...