Proveg: ‘Gevolgen ‘vegaburgerverbod’ proberen te vermijden’

Proveg: ‘Gevolgen ‘vegaburgerverbod’ proberen te vermijden’
Mondgevoel is belangrijk bij vleesvervangers.

Het Europees Parlement stemt in oktober over een wettelijk verbod op populaire productnamen zoals ‘veggieburger’ en ’vegan worst’. Volgens Proveg moet de industrie de gevolgen van het 'vegaburgerverbod' proberen te vermijden.

Dat meldt VMT’s zusterblad Vleesmagazine. Bij de stemming, voorlopig gepland in de week van 19 oktober, zouden ‘vegetarische hamburgers’ en ‘vegan worstjes’ worden omgedoopt tot ‘vegaschijven’ en ‘vegan buizen’ met het doel ‘verwarring te voorkomen’. Volgens Proveg zijn de gevolgen van een vegaburgerverbod groot.

‘Het belangrijkste argument dat wordt aangedragen door de parlementariërs die deze regelgeving willen, is dat de huidige benaming consumenten in verwarring brengt’, aldus de organisatie. ‘Plantaardige alternatieven zijn echter al minstens een eeuw op de markt in Europa en worden al lang bestempeld als ‘vegan worst’ en ‘veggieburger’, zonder dat dit tot problemen heeft geleid.’

Claims vegetarisch en vegan: wat houden ze in?

Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod tijdens de digitale Food Law Update op 29 september. Wat zijn de juridische regels voor vega/vegatarisch? Welke ontwikkelingen en trends zien we in de praktijk? Bekijk het programma hier en meld je aan!

In de afgelopen jaren heeft het groeiende publieke bewustzijn van de gezondheids- en milieurisico’s die samenhangen met vleesconsumptie geleid tot een ongekende omzetgroei van plantaardige vleesalternatieven. ‘Deze wereldwijd toegenomen vraag gedijt juist op de herkenning door consumenten van plantaardige vleesvervangers als duurzame en gezondere alternatieven voor vlees.’

‘Dure grap’

Het voorgestelde verbod kan een dure grap worden voor de voedingsindustrie in een tijd dat deze worstelt met de effecten van Covid-19, aldus Proveg. ‘Als de EU het verbod implementeert, dan zal dat schade brengen aan de verduurzaming van het voedselsysteem, met langdurige nadelige gevolgen voor zowel de steeds bewustere consumenten als voor levensmiddelenbedrijven in heel Europa.’

‘Het vegaburgerverbod kan ernstige gevolgen hebben voor fabrikanten, retailers en andere belanghebbenden in de voedingsindustrie’, zegt Verena Wiederkehr, hoofd foodindustry & retail bij ProVeg International.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Wendy Noordzij

Wendy Noordzij

Freelance redacteur VMT en Bakkerswereld