Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.   

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.   

Due diligence wetgeving

Op het gebied van duurzaamheidswetgeving is er al veel op ons afgekomen. Maar dit is slechts het begin. Dit jaar moeten beursgenoteerde ondernemingen over duurzaamheid rapporteren in het kader van de CSRD-richtlijn, komende jaren moeten kleinere bedrijven dit ook gaan doen. Maar ook de ontbossingswetgeving, die per december 2024 ingaat, heeft gevolgen voor producenten en importeurs. Tot slot staat ook CSDD-richtlijn in de steigers. Op basis van deze richtlijn moeten bedrijven de hele supply chain screenen op naleving door alle leveranciers (en ook hun leveranciers) van normen op het gebied van milieu en mensenrechten.  

Hoe zit het nu precies?

Hoe gaat deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten en importeurs? En hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Hoe kun je het beste omgaan met al deze rapportage en due diligence verplichtingen? En welke risico’s loop je als je dat niet (goed) doet? Wie is er nu verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet- en regelgeving binnen een voedingsmiddelenbedrijf? Marijn van Tuijl en Maurice Verhoeven van Ploum Advocaten laten duidelijk zien wat het palet aan duurzaamheidsregelgeving betekent voor voedingsproducenten. Vervolgens vertellen duurzaamheidsexperts Robin van der Velde en Willem Jan Laan vanuit de FNLI meer over hoe bedrijven hier in de praktijk mee om (kunnen) gaan. Wat zijn tips voor de industrie?     

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door vier verschillende sprekers. Allereerst Marijn van Tuijl, advocaat/partner bij Ploum. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marijn van Tuijl

De tweede spreker is Maurice Verhoeven, ook advocaat/partner bij Ploum. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Maurice Verhoeven

De derde spreker is Robin van der Velde, sustainability manager bij de FNLI. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Robin van der Velde.  

De laatste spreker is Willem Jan Laan, adviseur IMVO bij de FNLI.   

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?   

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe je dat  

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe...

Op gebied van verpakkingen komen er wetten als de SUP en PPWR op de voedingsindustrie af. Wat is de laatste stand van zaken? Hoe kunnen producenten hiermee omgaan en zich hierop voorbereiden? En hoe gaat producent Upfield om met het verduurzamen van voedselveilige verpakkingen? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Jasmin Buijs (Axon Advocaten) en Carlo Bulkmans (Upfield) meer over dit onderwerp.

Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA  

Goed voorbereiden op een inspectie? Dit zijn tips vanuit de NVWA

Waar moet je als kwaliteitsmanager op letten tijdens een inspectie? Welke rechten en plichten heb je als bedrijf? En hoe zorg je voor de beste voorbereiding van zo'n inspectie? Tijdens het Food Law Event op 4 juni geven Silvia Gawronski (Van Traa), Frans Henderikx (NVWA) en Willem Kortland (Do-It Organic) antwoord op deze en meer vragen.

Beeld: Shutterstock

Vormt wetgeving een rem voor innovatie? 'Rol van transparante...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer interesse van foodproducenten'

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl zorgt voor meer...

Is nu het momentum voor hybride foodproducten? Op de Food Ingredients Beurs FiEurope lijkt het onderwerp een nieuw leven beschoren onder druk van duurzaamheid. VMT sprak twee bedrijven die zien dat hybride groeit mede onder druk van de aankomende duurzaamheidswetgeving. Maar zegt een marketingexpert: 'Hybride is een industrie push, het voordeel voor de consument is niet duidelijk.'

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het achtste artikel in een serie.

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.