Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is de laatste stand van zaken

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is de laatste stand van zaken
Beeld: Shutterstock

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. 

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving en een update vanuit het ministerie van VWS. 

Herkomstetikettering

Herkomstetikettering lijkt in de luwte te liggen. Maar het is daarom zeker niet minder belangrijk. De consequenties in de praktijk kunnen groot zijn. Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) nemen je mee in de laatste ontwikkelingen en (mogelijke) wijzigingen op dit gebied in bijvoorbeeld Verordening 1169/2011. Wat zijn belangrijke aandachtspunten? Waar ligt de grens van misleiding? Hoe moet je als bedrijf omgaan met nóg weer meer herkomstetiketten? En waar raakt herkomst de politiek? 

‘Alternatief voor...’

En ook: wat mag nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten. Is ‘alternatief voor’ de uitweg? Hoe zit het met andere producten? Wat zijn de maatschappelijke dilemma’s en moet het alternatief dezelfde voedingswaarde hebben? Ebba Hoogenraad geeft de laatste stand van zaken en tips voor de praktijk. Vervolgens licht Marloes Kneppers vanuit de FNLI toe hoe zij naar dit onderwerp kijken, en de balans tussen vrijheid voor bedrijven, duidelijkheid voor consument en bewaking van kwaliteitsstandaarden. 

Food Law Event

Dit onderwerp wordt uitgebreid behandeld door twee sprekers. Allereerst Ebba Hoogenraad, partner bij Hoogenraad & Haak. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Ebba Hoogenraad.

Vervolgens wordt zij aangevuld door Marloes Kneppers, Manager voedselveiligheid & regelgeving FNLI. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marloes Kneppers

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event? 

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Kan een suikertaks werken? Onderzoek laat zien van wel

Een belasting op snoep en andere producten met (veel) suiker, is 'zeer effectief' en kan de schatkist flink wat opleveren. Daarbij is de invulling...

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden....

Beeld: Shutterstock

NIS2 geldt ook voor voedingsproducenten: 'Onderschat deze...

De nieuwe Europese cybersecuritywetgeving NIS2 gaat tweede helft dit jaar in. Voedselproducenten vallen nu ook onder deze richtlijn en dit heeft...

Beeld: Shutterstock

Nieuwe Europese ontbossingswetgeving: 10 belangrijke vragen en...

Vanaf eind dit jaar geldt de Europese ontbossingswet (EUDR) voor grote bedrijven. Half 2025 geldt deze ook voor MKB-bedrijven. Maar wat houdt de...

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde...