Leverancier bakkerijgrondstoffen Zeelandia leidt zelf operators op

Leverancier bakkerijgrondstoffen Zeelandia leidt zelf operators op

Zeelandia is gestart met een eigen bedrijfsschool. Nieuwe medewerkers doorlopen een werkplekopleiding die begint op dag één. Hiermee willen ze de slag winnen om goed personeel binnen te halen.

Wanneer de nieuwe medewerkers alle modules succesvol afronden, krijgen ze de kans om door te leren en hun mbo-diploma (niveau 3 of 4) te halen.

Leren belangrijk

“Leren vinden we belangrijk bij Zeelandia. Medewerkers kansen geven om zichzelf te ontwikkelen. Mensen laten groeien in hun rol, dat gebeurde al lang. Maar daarmee is het bedrijf nog geen lerende organisatie,” zegt Jantine Stins, HR Business Partner.

Eigen bedrijfsopleiding

Het bedrijf wil een lerende organisatie zijn waar iedereen - zowel formeel als van elkaar - leert. Om deze wens waar te maken, besloot de directie in 2016 dat het tijd werd voor een eigen bedrijfsopleiding. Paulusse bedrijfsopleidingen ontwikkelde voor iedere fabriek een eigen opleiding. Op het terrein van Zeelandia staan verschillende fabrieken met ieder een apart proces.

Direct toepassen

De gekozen methodiek werd werkplek opleiden (WPO). WPO is een methode waarbij medewerkers zelfstandig op hun werkplek leren. Iedere nieuwe medewerker kan vanaf dag 1 starten met leren op zijn werkplek. Wat hij leert, kan hij direct in de praktijk toepassen.

Experts

De input die hiervoor nodig is, werd bij de experts van Zeelandia opgehaald. Zo is de kennis van hen ook vastgelegd. De meest ervaren operators worden niet meer gevraagd om hetzelfde nog eens uit te leggen.

Een complete werkplekopleiding bij Zeelandia duurt een tot twee jaar, afhankelijk van de complexiteit van de werkplek. De eerste deelnemers hebben inmiddels hun opleiding succesvol afgerond.