Fuite sluit bakkerij in Apeldoorn na overname Boni, gemeente neemt grond over
Na bijna een eeuw komt er een einde aan Bakkerij Fuite in Apeldoorn. De overname van supermarktketen Boni door branchegenoot Nettorama speelt hierin een cruciale rol.
Na bijna een eeuw komt er een einde aan Bakkerij Fuite in Apeldoorn. De overname van supermarktketen Boni door branchegenoot Nettorama speelt hierin een cruciale rol.
Nadat een verwoestende brand de bakkerij in Londerzeel 2015 in de as legde, besloot Lantmännen Unibake al snel tot de wederopbouw van een bakkerij met een grotere capaciteit. De greenfield gaf gelijk een kickstart aan duurzame productie. In vijf jaar tijd werd de CO2-uitstoot gehalveerd. Behalve technologie speelden en spelen ook de medewerkers een belangrijke rol.
Met Vision AI kan de voedingsmiddelenindustrie veel winst boeken, Bram de Vrught, managing director van QING Food Automation. Artificial Intelligence zorgt zowel voor het behoud van kennis als voor een nauwkeurige kwaliteitscontrole, waarbij voedselverspilling wordt tegengegaan. Hij deelt zijn inzichten en geeft praktische tips.
De Europese Commissie heeft half januari 2025 het gebruik van meelwormenmeel in onder meer brood, pasta en confiture uitgebreid. Het NBC in Wageningen verwacht niet dat bakkers daardoor meelwormmeel zullen toepassen. Hoe aantrekkelijk zijn eiwitten uit insecten voor de bakkerij? En wat zijn de haken en ogen?
VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het achtste artikel in een serie.
Bakers & Bananas is het nieuwe merk van het bedrijf. Naast glutenvrij bananenbrood, breiden zij hun arsenaal van bananenproducten uit met een bananenbroodreceptuur voor zoals ze zeggen: de 'bewuste massa'.
Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker wanneer berichten over vermeende 'gevaren van brood' weer oplaaien - gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in.
Revyve is vooral bekend van de eivervanger op basis van de reststroom brouwersgist. Deze bevat echter sporen van gluten. Foodbedrijven vroegen om een glutenvrije eivervanger.
Een Japans bedrijf heeft een terugroepactie voor brood uitgevaardigd na de ontdekking van resten van een rat in twee pakken brood.
Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?