Voor abonnees
Voor abonnees
Recall buitenland

Voor abonnees Rat veroorzaakt recall van brood in Japan

Een Japans bedrijf heeft een terugroepactie voor brood uitgevaardigd na de ontdekking van resten van een rat in twee pakken brood.

Foto: Bakker AmmerlaanVoor abonnees
Voor abonnees
Acrylamide

Voor abonnees Bakker Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'

Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?

Foto: InterSicop
Ingredient

Puratos voorspelt nieuwe golf aan plantaardige en technologische...

De brood- en banketbakkerij en chocolade-producenten gaan een revolutionaire ommekeer tegemoet. Puratos ziet een steeds belangrijkere opkomst van veganistische en natuurlijke producten, het gebruik van lokale ingrediënten en geavanceerde technologie (AI).

Beeld: Shutterstock
Voedselproductie

Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons,...

De voedingsindustrie heeft door onder andere de coronapandemie, energie- en grondstoffencrisis en inflatie turbulente jaren gehad. Nu deze crisissen meer naar de achtergrond schuiven, krijgen producenten weer te maken met eerdere uitdagingen zoals arbeidstekorten, verduurzamen en grondstoffen. In dit artikel voor 5 branches de uitdagingen op een rij.

Brood

Directeur NVB: 'Brood speelt belangrijke rol in eiwittransitie'

De crompouce, vegan gebak, de eiwittransitie, suiker- en zoutverlaging en voedselveiligheidsissues. De bakkersindustrie is de laatste maanden veel in het nieuws. VMT sprak over deze en meer onderwerpen met Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en Edith van Peij, kennisspecialist voeding en levensmiddelenwetgeving bij NBC Foodbase en werkzaam voor de NVB.

peulvruchten

Peulvruchtencake? Flanders Food onderzoekt potentie van peulvruchten...

Kunnen peulvruchten in de bakkerijsector een belangrijke grondstof zijn voor glutenvrije en plantaardige producten? Flanders Food zocht het uit in het project PulseBake. Dit zijn 3 conclusies uit het onderzoek.

  1. NBC onderzoekt volkorenbrood: 'Niet alleen gezond, maar ook lekker'
  2. Bakkerij van Keulen weer open: besmettingsbron aanvoermagazijn aangepakt
  3. Voor abonneesAlternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit bakkerijproducten'
  4. Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg voor producenten
  5. Industriële bakkerijsector en zoetwarenindustrie bereiken beiden cao-akkoord
  6. Vacuüm koelen: nieuwe energiebesparende techniek bij bereiden van brood
  7. Pally Biscuits slaat alarm: klimaatplannen kabinet niet haalbaar
  8. 'Big in Japan': voeding en drank uit België
  9. Foodbeurs SIAL 2022: een recap van VMT
  10. Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat
  11. Leverancier bakkerijgrondstoffen Zeelandia leidt zelf operators op
  12. Bakery-trends spotten op foodbeurs SIAL: een overzicht
  1. Bakkers helemaal niet blij met uitgelekte regeling energiekosten
  2. Lallemand neemt bakkerij-enzymenlijn Nutrilife over van BASF
  3. Vandemoortele steekt €25 miljoen in nieuwe fabriek voor viennoiserie
  4. Zo bak je brood door te koelen: een vacuüm gekoeld product zakt niet meer weg
  5. Ovens in bakkerij verwarmen met eigen gas uit biovergister - zo werkt dat
  6. Cargill laat 40 ingenieurs werken aan chocola van de toekomst in House of Chocolate
  7. La Confiance ontvangt HiB label voor modern en ambachtelijk bakken
  8. Jan-Willem Grievink: 'Bakkerij en meelfabrikant moeten loskomen van kilo-denken'
  9. ING: bakkerij industrie moet kostenstijging doorbelasten aan supermarkt en consument
  10. Oorlog in Oekraïne zet tarwemarkt onder druk - Nederlandse leveranciers hebben aanvoer op orde
  11. Trendrapport bakkerijsector 2022: gerichte aanpak arbeidskrapte nodig
  12. Bakkersgrondstof wil verwerking oud brood naar nieuw desembrood opschalen naar wekelijks 30 ton