NIZO breidt pilot plant uit voor project duurzaam eiwit

NIZO breidt pilot plant uit voor project duurzaam eiwit

NIZO heeft zijn pilot plant uitgebreid met apparatuur nodig voor het project SPRINT. Dit Europese project helpt startups en andere bedrijven in Overijssel en Gelderland met de opschaling van duurzame eiwitten.

SPRINT staat voor Sustainable PRotein INnovation and Test centre. Dit project is mede-gesubsidieerd door de Europese Unie en de provincies Overijssel en Gelderland.

Uitbreiding pilot plant

De pilot plant van NIZO is uitgebreid om de verwerking van plantaardige eiwitten en microbiële eiwitten naast die van dierlijke nog meer te faciliteren. Veel bedrijven maakten al gebruik van de bestaande pilot plant.

Ben van der Deen, business development manager bij de researchorganisatie: “We zijn door wetenschap gedreven. We willen praktische en strategische problemen oplossen. Dit varieert van smaak en textuur verbeteren tot bijdragen aan de eiwittransitie.”

Startups

Startups en scale-ups en ook grote bedrijven kunnen in de uitgebreide faciliteit nieuwe ideeën testen, demonstraties uitvoeren en makkelijk producten maken.

Goede samples

Een van de startups die deelneemt aan het SPRINT-project is Time Travelling Milkman (TTM). Deze startup extraheert vetbolletjes uit zonnebloemzaden.

Oprichter Dimitris Karefyllakis: “We ontwikkelen dit romige ingrediënt voor producenten van plantaardige producten. Om toekomstige klanten te overtuigen van ons ingrediënten hebben we samples nodig van hoge kwaliteit. Dat kan in de pilot plant van NIZO mede vanwege hun focus op voedselveiligheid.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Scale-up Madaga wil eetomgeving veranderen: ‘Wij maken de nieuwe generatie kindervoeding’
  2. On Topic: Zo zorgen startups voor innovatie in de voedingsindustrie
  3. Aan de slag met Nutri-Score, waar moet je als productontwikkelaar op letten?
  4. Marktdata helpt productontwikkelaars Vivera met innovatie
  5. Wordt een microdosis truffel de nieuwe alcohol? Startup wil met thee stigma’s doorbreken
  6. Food Future Event 2022: van HAK en Verstegen tot NIZO en Rival Foods en nog veel meer
  7. Nestlé stapt in precisiefermentatie van melkeiwitten
  8. Consortium bekijkt of cellulaire melk potentie heeft
  9. Jonge R&D’ers over eerste baan: ‘Net als bij autorijden leer je het meeste door te doen'
  10. Young R&D: 'Welke invloed heeft de veranderende rol van gezondheid op jouw werk?'
  1. Nubel publiceert nieuwe editie voedingsmiddelentabel
  2. VMT Summerclass R&D 8: Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak?
  3. Productontwikkelaars in gesprek met elkaar tijdens Food Future Event: 'Meelopen met productie is heel waardevol'
  4. Lallemand neemt bakkerij-enzymenlijn Nutrilife over van BASF
  5. Startup Mayoneur groeit met plantaardige mayonaises: ‘Afwezigheid van ei verandert de smaak en structuur’ 
  6. Productinnovaties augustus: vegan KitKat met rijsteiwit
  7. Column: Tsunami aan trends, maar welke is belangrijk voor jouw R&D-project? 
  8. VMT Summerclass R&D 5: Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie Nederlander?
  9. Welk plantaardig eiwit is het best voor jouw toepassing? ‘De keuze voor vegan kaas is anders dan voor een vegetarisch worstje’
  10. Fonterra en DSM ontwikkelen eiwitten via fermentatie