Eiwitfabriek Enough in Zeeland is klaar voor megaproductie: 'iedere twee minuten één koe aan eiwit'

Eiwitfabriek Enough in Zeeland is klaar voor megaproductie: 'iedere twee minuten één koe aan eiwit'
De fabriek in Sas van Gent moet om te beginnen 10.000 ton eiwit per jaar gaan produceren.

In Sas van Gent, op het terrein van Cargill, is op vrijdag 16 september de nieuwe eiwitfabriek van Enough geopend.

Het Schotse bedrijf Enough Food start in de nieuwe fabriek binnenkort met de productie van eiwitrijke grondstoffen voor vleesvervangers op basis van schimmels. De bedoeling is om nog voor het einde van dit jaar volledig in productie te zijn.

Miljoenen subsidie

Met de bouw van de fabriek, die precies een jaar geleden werd aangekondigd, is een investering van 50 miljoen euro gemoeid. Daarvan komt 17 miljoen euro uit Europese steunfondsen voor innovaties.

Het produceren van grote hoeveelheden heerlijke, voedzame en duurzame eiwitten is een van de meest urgente wereldwijde prioriteiten, zo vindt het bedrijf. De fabriek heeft een initiële productiecapaciteit van 10.000 ton (22 miljoen pond) per jaar vanaf het vierde kwartaal van 2022.

Grootste mycoproteïne fabriek ter wereld

Enough werkt samen met Cargill. De fabriek van 15.000 vierkante meter groot, naar eigen zeggen de grootste mycoproteïne fabriek ter wereld, staat naast de Cargill-fabriek in het Nederlandse Sas van Gent. 'De locatie en samenwerking met Cargill zorgt voor de meest efficiënte voerbron en ondersteunt de zero-waste voordelen van Enough's product, ABUNDA® mycoproteïne.'

Iedere twee minuten 'één koe aan eiwit'

Er liggen plannen om uit te breiden naar een capaciteit van 60.000 ton tegen 2027. Elke twee minuten kan er dan zodanig veel eiwit worden geproduceerd wat gelijk staat aan eiwit afkomstig uit één koe.

Enough werkt ernaartoe om in 2032 in totaal 1 miljoen ton duurzaam eiwit per jaar te produceren.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema's Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.