Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu

Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu
Een groep van Animal Rebellion voert protest bij het hoofdkantoor van Mc Donalds in Amsterdam. De groep staat aan de Paasheuvelweg en wil dat Mc Donalds een plantaardig menu voor 2025 invoert. De politie staat ondertussen ook bij het kantoor en kijkt toe. ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN

De politie heeft woensdagochtend een actie van dierenrechtenactivisten bij het hoofdkantoor van McDonald's in Amsterdam beëindigd. De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025.

Dat meldt ANP. Vijf actievoerders zijn aangehouden voor baldadigheid, meldt de politie. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en worden later op woensdag waarschijnlijk weer vrijgelaten, aldus een woordvoerder.

Plantaardig menu

De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025, om zo "de desastreuze belasting van de planeet en de opwarming van de aarde tegen te gaan".

Eisen

De actievoerders blokkeerden naar eigen zeggen de voorkant van het hoofdkantoor, waardoor medewerkers niet naar binnen konden. Ze wilden de blokkade pas beëindigen als McDonald’s schriftelijk akkoord ging met hun eis. Volgens een woordvoerder van de actiegroep is McDonald's niet op het protest ingegaan. "Ze hebben alleen de politie gevraagd om ons te vorderen."

McDonald's als symbool

Animal Rebellion stelt overigens dat McDonald’s slechts een symbool is van het systeem dat de groep wil veranderen, "namelijk een voedselsysteem dat zowel onze planeet, als mensen en dieren uitbuit. Dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren hebben een disproportioneel grote ecologische voetafdruk, en de Nederlandse bio-industrie is mondiaal gezien een van de grootste spelers."

McDonald’s was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Plantaardig

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Foto: shutterstock
Duurzaamheidsclaims

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Visie op wetgeving

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Vlees

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

De Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wil de export van Brits rundvlees voor de Europese markt verder uitbreiden. Hiervoor kondigt de organisatie een samenwerking aan met Quality Meat from Britain.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.