Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu

Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu
Een groep van Animal Rebellion voert protest bij het hoofdkantoor van Mc Donalds in Amsterdam. De groep staat aan de Paasheuvelweg en wil dat Mc Donalds een plantaardig menu voor 2025 invoert. De politie staat ondertussen ook bij het kantoor en kijkt toe. ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN

De politie heeft woensdagochtend een actie van dierenrechtenactivisten bij het hoofdkantoor van McDonald's in Amsterdam beëindigd. De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025.

Dat meldt ANP. Vijf actievoerders zijn aangehouden voor baldadigheid, meldt de politie. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en worden later op woensdag waarschijnlijk weer vrijgelaten, aldus een woordvoerder.

Plantaardig menu

De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025, om zo "de desastreuze belasting van de planeet en de opwarming van de aarde tegen te gaan".

Eisen

De actievoerders blokkeerden naar eigen zeggen de voorkant van het hoofdkantoor, waardoor medewerkers niet naar binnen konden. Ze wilden de blokkade pas beëindigen als McDonald’s schriftelijk akkoord ging met hun eis. Volgens een woordvoerder van de actiegroep is McDonald's niet op het protest ingegaan. "Ze hebben alleen de politie gevraagd om ons te vorderen."

McDonald's als symbool

Animal Rebellion stelt overigens dat McDonald’s slechts een symbool is van het systeem dat de groep wil veranderen, "namelijk een voedselsysteem dat zowel onze planeet, als mensen en dieren uitbuit. Dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren hebben een disproportioneel grote ecologische voetafdruk, en de Nederlandse bio-industrie is mondiaal gezien een van de grootste spelers."

McDonald’s was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Een illustratie van blauwe wijting, gegenereerd door AI.

'Noorse kweekzalm in gevaar door overbevissing blauwe wijting'

De North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA) heeft de Noorse regering dringend opgeroepen om in gesprek te gaan met visvoerproducenten om hun...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...