Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu

Dierenrechtenactivisten eisen van McDonald's alleen nog maar plantaardige burgers op menu
Een groep van Animal Rebellion voert protest bij het hoofdkantoor van Mc Donalds in Amsterdam. De groep staat aan de Paasheuvelweg en wil dat Mc Donalds een plantaardig menu voor 2025 invoert. De politie staat ondertussen ook bij het kantoor en kijkt toe. ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN

De politie heeft woensdagochtend een actie van dierenrechtenactivisten bij het hoofdkantoor van McDonald's in Amsterdam beëindigd. De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025.

Dat meldt ANP. Vijf actievoerders zijn aangehouden voor baldadigheid, meldt de politie. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en worden later op woensdag waarschijnlijk weer vrijgelaten, aldus een woordvoerder.

Plantaardig menu

De vijftien activisten van de groep Animal Rebellion eisten met hun actie dat de fastfoodketen overgaat naar een volledig plantaardig menu in 2025, om zo "de desastreuze belasting van de planeet en de opwarming van de aarde tegen te gaan".

Eisen

De actievoerders blokkeerden naar eigen zeggen de voorkant van het hoofdkantoor, waardoor medewerkers niet naar binnen konden. Ze wilden de blokkade pas beëindigen als McDonald’s schriftelijk akkoord ging met hun eis. Volgens een woordvoerder van de actiegroep is McDonald's niet op het protest ingegaan. "Ze hebben alleen de politie gevraagd om ons te vorderen."

McDonald's als symbool

Animal Rebellion stelt overigens dat McDonald’s slechts een symbool is van het systeem dat de groep wil veranderen, "namelijk een voedselsysteem dat zowel onze planeet, als mensen en dieren uitbuit. Dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren hebben een disproportioneel grote ecologische voetafdruk, en de Nederlandse bio-industrie is mondiaal gezien een van de grootste spelers."

McDonald’s was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.