Food Future Update: Smaakt een plantaardig alternatief voor kaas net zo goed als het origineel?

Food Future Update: Smaakt een plantaardig alternatief voor kaas net zo goed als het origineel?

Na vleesvervangers en zuivelalternatieven, staan plantaardige varianten voor kaas in de belangstelling. Maar hoe lastig is het om een vergelijkbare smaak en textuur te krijgen? Tijdens het online seminar Food Future Update op 2 november discussiëren experts van NIZO, Royal Avebe, Willicroft en Schuttelaar over dit onderwerp.

“Een Goudse kaas plantaardig maken met behoud van nutritionele waarde, is heel anders dan een roomkaas,” legt Fred van de Velde van NIZO food research uit. “Het gaat dan vooral om het eiwitgehalte, wat veel hoger is in een half-harde kaas, zoals een Goudse kaas, dan een roomkaas”, vult Roy de Vries, applicatietechnoloog bij Avebe uit.

Pizzakaas

De ingrediëntenleverancier maakt plantaardige alternatieven voor verschillende producten met aardappeleiwit en -zetmeel als basis. “In ons innovatiecentrum begeleiden we klanten om bijvoorbeeld plantaardige pizzakaas of roomkaas met de juiste smaak en textuur te maken. We zijn textuurbouwers en met behulp van enzymen kunnen we de eigenschappen van zetmeel zo veranderen dat we het juiste plantaardig alternatief voor kaas te vinden.”

Maar een half-harde kaas met een hoog eiwitgehalte en een goede smaak; dat is nog in ontwikkeling. Roomkaas is wat makkelijker wat dat betreft.

Online paneldiscussie

Over de bottlenecks bij de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor kaas, zullen naast Royal Avebe en Nizo food research ook Willicroft en Schuttelaar en partners op 2 november tijdens het online seminar Food Future Update discussiëren.

Onderwerpen zoals smaak, textuur, voedingswaarde en duurzaamheid komen aan bod, evenals clean label en de benamingen van deze producten.

Bekijk het hele programma.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...