Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet

De rol van de QA manager is aan het veranderen. "De QA manager verdiept en verbreedt zich en krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit, maar ook de betrokkenheid bij het doen van investeringen wordt steeds groter",  zegt Geert Jan Rens, consultant business assurance bij KTBA.

Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering. Dat klinkt makkelijk, maar er komt veel bij kijken. “Verbetering van processen, het receptenmanagement, training van mensen en vergeet de bedrijfscultuur niet”, aldus Geert Jan Rens, die in het dagelijks leven bedrijven helpt om ze compliant te maken, denk aan label compliance. “Ik zie de rol van de QA manager veranderen. Hij of zij krijgt een veel meer integrale rol. De blik op productkwaliteit en de betrokkenheid bij investeringen wordt steeds groter. De rol van QA manager verdiept en verbreedt zich.

Aandacht voor cultuur

Rens gaat op 5 oktober tijdens de Food Safety Update samen met Martin de Groot, kwaliteitsmanager bij Olam Cocoa, in op de rol van cultuur. “Voedselveiligheidscultuur was lange tijd de blinde vlek terwijl het gedrag en de samenwerking van de medewerkers door de gehele organisatie van grote invloed is op kwaliteit en voedselveiligheid. Vanuit allerlei kanten is er nu meer aandacht voor cultuur, wat betekent dat we met elkaar ook beter snappen hoe we de cultuur kunnen veranderen zodat bedrijven nog hogere kwaliteit en voedselveiligheid leveren.”

Van reactief naar pro-actief

Geert Jan Rens

De stappen zijn echter niet gemakkelijk en de weg is nog lang, legt Rens uit. “Het delen van ervaring is belangrijk om te begrijpen wat je kunt doen in de ene situatie en je moet laten in een andere situatie. Of wat de voorwaarden zijn om succesvol te werken aan de cultuur. Belangrijk in deze is ook dat we veel meer naar een pro-actieve werkwijze willen overgaan in plaats van reactief. Tevens is het een onderdeel vanuit de GFSI standaarden. Veel klanten hebben dit inmiddels ook in het eisenlijstje opgenomen.”

Belangrijkste succesfactoren best practice Olam Cocoa

Hoe betrek je het MT er actief bij? Hoe maak je de voortgang meetbaar? Hoe stuur je bij? Wat is de rol van een cultuurteam? Op 5 oktober delen Rens en de Groot hun plan van aanpak hoe je met cultuur aan de slag gaat.  De belangrijkste succesfactoren voor het slagen van het cultuurproject bij Olam Cocoa zullen worden toegelicht. “Deelnemers kunnen de Olam casus gemakkelijk vertalen naar de eigen situatie en het zetje in de rug krijgen om ook met cultuur aan de slag te gaan.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten...

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze artikelen helpen je op weg

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze...

Welke wetgeving geldt er op het gebied van claims? Waar ligt de grens tussen 'verleiden' en 'misleiden'? Wat mag er wel en niet op het gebied van...

Dit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg

Dit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met...

Een eigenaar van een verwerker van rauwe melk in de VS, is er gloeiend bij. Eigenaar Johannes Vulto liet vanaf de oprichting van Vulto Creamery in...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergeen frambozenslofjes

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: sesampasta met salmonella en...

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Royal A-ware Food Group koopt Belgische The Dairy Food Group

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Royal A-ware Food Group koopt...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium botulinum

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium...

Vanwege een mogelijke besmetting met Clostridium botulinum zijn koffieproducten van 128 verschillende koffiebranderijen teruggeroepen in de Verenigde...

foto: shutterstock

Update: E.coli-uitbraak via sla op sandwiches zorgt voor 250 zieken

UPDATE: Meer dan 250 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak met E.coli (STEC) O145 in het Verenigd Koninkrijk (VK). Whole Genome Sequencing...