Puratos lanceert Sparkalis foodtech venture voor pioniers

Puratos lanceert de Foodtech venture Sparkalis om de ontwikkeling van baanbrekende producten, diensten en ingrediënten te ondersteunen en de samenwerking met start-ups en KMO's te stimuleren.

Het moet de eerste incubator ter wereld worden voor start-ups gespecialiseerd in innovaties voor de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. “Sparkalis is ontstaan uit onze ambitie om inspirerende food tech pioniers te ondersteunen en samen succesverhalen op te bouwen. Het onderstreept het engagement van Puratos om innovatie te stimuleren en om wereldwijd een gezondere en duurzamere ‘voedselafdruk’ te creëren”, zegt Filip Arnaut, Managing Director van Sparkalis en R&D Director bij Puratos.

De foodtech venture is voorgesteld op de Future Food Tech-beurs in San Francisco in de VS .

Sophie Blum, Managing Partner bij Sparkalis en Chief Marketing Officer bij Puratos, licht verder toe: “Sparkalis is op zoek naar de toekomstige changemakers onder de start-ups in de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. Ons team van wereldwijde experts, elk met hun eigen professionele achtergrond, is klaar om hun visie in realiteit om te zetten. Deze onderneming biedt de perfecte voedingsbodem om de volgende grote innovatie te ontdekken, bouwend op Puratos’ ervaring met R&D en consumentenkennis”.

Incubator voor start-ups

Sparkalis zal een incubator zijn voor start-ups, maar ook directe investeringen doen. Door zijn flexibele aanpak kan het aangepaste steun bieden om de groei van innovators op het gebied van voedingstechnologie te versnellen. Zelfs de meest innovatieve start-ups hebben vaak te weinig steun in de ‘seed’- of ‘pre-seed’-fase om hun ideeën om te zetten in productie op grote schaal.

Zoals de naam doet vermoeden, zal Sparkalis de vonk zijn die een geweldige innovatie laat ontpoppen, zodat deze zijn eigen vleugels krijgt en kan vliegen op eigen kracht. Sparkalis zal zich voornamelijk richten op het gezonder en duurzamer maken van producten. Er zal onder meer worden geïnvesteerd in projecten rond plantaardige producten, fermentatie en digitalisering. De onderneming zal ook productie-ideeën ondersteunen.

Puratos’ rijke geschiedenis

Voortbouwend op Puratos’ rijke geschiedenis en ervaring zal Sparkalis in staat zijn om snel innovatieve ideeën te lanceren en ze op de markt te brengen voor bakkers, patissiers en chocolatiers over de hele wereld. Een wereldwijd netwerk van bijna 100 deskundigen staat klaar om projecten snel te beoordelen en de meest veelbelovende start-ups persoonlijk te begeleiden.

Elk project zal begeleid worden door een toegewijde Puratos specialist, wat de kansen maximaliseert om innovatieve ideeën om te zetten in concrete successen. De nieuwe onderneming zal haar brede expertise kunnen aanbieden in productontwikkeling, wereldwijde opschaling van marktklare oplossingen, ondersteuning wat betreft reglementaire vereisten en opleidingen.

Taste Tomorrow onderzoeksprogramma

Sparkalis zal de partners ook toegang verschaffen tot Puratos’ eigen Taste Tomorrow onderzoeksprogramma. Dit is het grootste ‘always-on’ programma ter wereld in de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector, dat diepgaande inzichten biedt in globale en lokale consumententrends.

De voorbije jaren ontwikkelde Puratos ook projecten als Bakeronline, een start-up die bakkers toelaat om gratis gepersonaliseerde webwinkels te creëren.