De beste verpakkingstechnieken voor de voedingsmiddelenindustrie

De beste verpakkingstechnieken voor de voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie staat kwaliteit op nummer één. Dit betekent dat producten niet alleen van hoogwaardige kwaliteit moeten zijn, maar dat de verpakkingen ook kwaliteit - lees: de houdbaarheid en voedselveiligheid - waarborgen. Er zijn drie verschillende verpakkingstechnieken, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Maar waarom verpakken we voedingsmiddelen überhaupt? Al sinds mensenheugenis doen we dit. De belangrijkste reden is om producten in te kapselen, kleine voedingsmiddelen bij elkaar te houden, of voor portiecontrole. Daarnaast worden voedingsmiddelen tegenwoordig verpakt om het product te beschermen, de consument te informeren en het product te transporteren.

Voedingsmiddelen worden tegenwoordig verpakt in glas, blik, papier en plastic. Van al deze verpakkingsmaterialen biedt plastic de beste optie wanneer houdbaarheid en voedselveiligheid van het product de hoogste prioriteit hebben. De drie meest bekende plastic verpakkingstechnieken worden hieronder beschreven.

Topseal op traysealer

Met deze verpakkingstechniek worden voorgevormde plastic trays door middel van een plastic bovenfolie luchtdicht afgesloten. Over de bovenfolie kan nog een extra deksel worden geplaatst. Trayseal is geschikt om voedingsmiddelen van een hoog industrieel volume te verpakken en de producten kunnen MAP begast worden. Het voordeel van de trayseal techniek is dat deze verpakkingsoplossing de mogelijkheid tot het gebruik van een aluminium schaal biedt.

Het nadeel is alleen wel dat de schalen voor trayseal zijn voorgevormd, meer ruimte in beslag nemen in opslag en vaak ook van dikker foliemateriaal worden gemaakt. Door de dikte van het folie en het restmateriaal dat bij het voorvormen van de trays ontstaat, is dit een relatief minder duurzame verpakkingsoplossing.

Flowpack: verticaal en horizontaal

Bij een horizontale flowpack verpakking wordt de plastic folie om het product heen gevouwen en dichtgeseald. Bij een verticale flowpack verpakking, ook wel ‘afvullen’ genoemd, vallen de producten in de folie die tot een zak wordt gevormd en wordt geseald. Beide verpakkingstechnieken kunnen op hoog industrieel niveau worden toegepast en zijn relatief kosteneffectief.

Dieptrekken

Een dieptrekverpakking bestaat uit een onder- en een bovenfolie. Op de dieptrekmachine wordt de onderste folie in de transportketting gevoerd en verwarmd d.m.v. voorverwarming of de dekselverwarming. Vervolgens wordt de folie gevormd in het vormstation door middel van vacuum en/of perslucht of stempelvervorming uitgevormd. De gevormde verpakking/tray die hierdoor ontstaat wordt dan gevuld met het te verpakken product. Hierna wordt de bovenste folie in het sealing-station geladen.

Het resultaat is een hoogwaardige en luchtdichte verpakking.”

Vervolgens wordt de gevulde tray luchtledig gemaakt via: de smalle bovenfolie, gaten in de zijkant of een dwarsstang met nozzels. Optioneel wordt hier nog een gemodificeerde atmosfeer (MAP) toegepast, waarna de verpakking kan worden gesealed. Het resultaat is een hoogwaardige en luchtdichte verpakking. Het grote voordeel van verpakken op een dieptrekmachine is dat er verpakt wordt op industrieel niveau. Daarnaast kan er zowel vacuüm, skin en MAP verpakt worden op een enkele machine.

Nadeel is wel dat een dieptrekmachine langere omsteltijden heeft en daardoor minder geschikt is voor het verpakken van veel verschillende verpakkingsafmetingen in één korte productieronde. De bovengenoemde verpakkingstechnieken hebben allemaal hun voor- en nadelen. Neem voor meer informatie over de verschillende verpakkingstechnieken contact op met een van de verpakkingsspecialisten van GEA Nederland.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...