'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

'Invriessnelheid massief karton is 35% korter dan golfkarton'

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat er een groot verschil is in vriessnelheid- om een versproduct in te vriezen - tussen gesloten massief kartonnen en golfkartonnen verpakkingen. Dat is te verklaren omdat massief karton in tegenstelling tot golfkarton geen isolerende eigenschappen heeft. De gemiddelde tijd die nodig is om -3° C te bereiken (vanaf circa 5° C) is bij massief karton ongeveer 35% korter dan bij golfkarton. In dit geval ging het om verpakkingen voor voeding, als gevogelte, vlees en vis.

Doelstelling van het onderzoek was de verschillen in invriessnelheid van de verschillende soorten verpakkingen vast te stellen. Hiertoe werden zowel massief kartonnen- als golfkartonnen-verpakkingen aan een praktijktest onderworpen. De verschillende verpakkingen waren gevuld met gevogelte, waarbij de temperatuursonde altijd in het geometrische midden van de doos werd geplaatst. Het onderzoek is uitgevoerd door het Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI.

Groot verschil tussen massief karton en golfkarton

Er blijkt een significant verschil in invriessnelheid te zijn tussen massief karton en golfkarton. De gemiddelde tijd die nodig is om -3° C te bereiken (vanaf circa 5° C) is bij massief karton ongeveer 35% korter dan bij golfkarton. Dit betekent dat het product dat wordt ingevroren in massief karton van een hogere kwaliteit zal zijn, doordat het natuurlijke bederf van het product eerder wordt gestopt.

Bij lagere temperaturen (-18° C, gemeten vanaf ongeveer 5° C) is het verschil 25% ten gunste van massief karton. Tijd is vaak een bottleneck in de verwerkingssnelheid. Dit betekent dat een productiviteitsstijging van 25% kan worden bereikt door te kiezen voor massief kartonnen verpakkingen om het product in te vriezen.

Het gebruik van luchtgaten lijkt geen invloed te hebben op de vriessnelheid. Daarbij moet worden aangetekend dat er geen snelvriessysteem werd gebruikt, wat het gebrek aan verschil in de aanwezigheid van luchtgaten zou kunnen verklaren.

Controle onderzoek

Tijdens controle-onderzoek zijn er verschillen waargenomen tussen de uitkomsten met hetzelfde verpakkingstype. Dit is te verklaren omdat het testmateriaal van natuurlijke oorsprong is: verschillen in vollastgewicht, verschil in positie van de temperatuursonde. Toch is het verschil tussen massief en golfkarton onbetwistbaar groot. Het experiment werd uitgevoerd met solitaire verpakkingen. Het is aannemelijk dat het waargenomen verschil in vriestijden waarschijnlijk verder zal toenemen bij palletstapeling.

Massief kartonnen verpakkingen

Johan de Neef

Johan de Neef, managing director bij Smart Packaging Solutions: “Wij zijn tevreden met de uitkomsten van dit onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijk Belgisch Verpakkingsinstituut IBE-BVI. Het voordeel in invriessnelheid was ons bekend. Het onderzoek is een bevestiging van onze jarenlange ervaring. Dit is tevens een bevestiging van de kwaliteit van onze massief kartonnen verpakkingen ten aanzien van de voedselveiligheid. Uiteindelijk gaat het ons om de kwaliteit van de producten van onze klanten.”

De eigenschappen van massief karton zijn verder ideaal bij condensatie, temperatuur- en vochtschommelingen. Zo is door de hoge vochtbestendigheid de verpakking bijzonder geschikt is voor de opslag en het vervoer van verse goederen in koelcellen of diepvriesruimtes. Door de stevigheid van massief karton zijn de verpakkingen bovendien hoger te stapelen, waardoor geprofiteerd wordt van meer laadvolume bij de uitgaande logistiek. Massief kartonnen verpakkingen dragen daarmee ook bij aan een kostenefficiënt logistiek proces.

Ervaar de kracht van massief karton

De bodem-dekselverpakkingen van Smart Packaging Solutions zijn stevig, compact en flexibel. De 4-punts verpakking kan ook uitgevoerd worden met versterkte hoeken of dubbele wanden, al naar gelang de eisen voor transport. De 6-punts variant heeft bodem en deksel gecombineerd en kan als opvallende schappresentatie worden gebruikt. Voor de meeste vochtige omgevingen kan, tot slot een PE-coating worden toegepast, die zelfs bij een luchtvochtigheid van 95% sterk en lekbestendig blijft. Door de vele mogelijkheden op het gebied van gewicht, bedrukking en afwerking is er voor iedere situatie een klantspecifieke oplossing.

"Smart Packaging Solutions is de toonaangevende producent van massief kartonnen verpakkingen," zegt De Neef. “Wij maken het mogelijk dat verse en diepgevroren producten onder de best mogelijke omstandigheden worden opgeslagen en vervoerd. Wij leveren duurzame, betrouwbare en innovatieve maatwerkverpakkingen, die garant staan voor kwaliteitsbehoud en voedselveiligheid. Met respect voor mens en milieu, door zo min mogelijk te verspillen en te recyclen waar we kunnen”, aldus Johan de Neef.

Dit artikel is gesponsord door Smart Packaging Solutions. 

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...