TastyBasics wint Jaarprijs Goede Voeding 2020 met krokante muesli van noten en pitten

Het Drentse bedrijf TastyBasics heeft dit jaar de Jaarprijs Goede Voeding 2020 gewonnen. De muesli van noten en pitten werd door de vakjury genomineerd en kreeg via een stemming op de website van de Jaarprijs de meeste stemmen.

De twee andere genomineerden van dit jaar, een yogurtontbijt van BonDuo en een verspakket van supermarkt PLUS, eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Uitreiking JGV-Award 2020

Zonder coronacrisis zou de award die bij het winnen van de Jaarprijs Goede Voeding hoort, uitgereikt zijn op het live Food Future Event op 7 april. Door corona is de award afgelopen week, onder embargo, op locatie bij het bedrijf TastyBasics in Aalden uitgereikt en op video vastgelegd.

Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding van Wageningen Universiteit, voorzitter van de vakjury, spreekt de winnaar voor de prijsuitreiking op afstand toe, vanuit de proefkeuken van Wageningen Universiteit.

Jaarprijs belangrijk voor TastyBasics

Jan Buining, directeur en oprichter van TastyBasics neemt de prijs in Aalden in ontvangst. Hij noemt de Jaarprijs Goede Voeding 2020 een belangrijke prijs voor zijn bedrijf. Hij ziet erin de bevestiging voor het werk waar hij en zijn team in de afgelopen vier jaar aan gewerkt hebben. ‘Wij gebruiken hele producten, zoals groenten, noten en bijvoorbeeld peulvruchten, als basis, waardoor de voedingswaarde in balans is. We werken niet met bewerkte ingrediënten die een concentratie van koolhydraten en/of calorieën bevatten.’

Bekijk hier de video van de prijsuitreiking.

Juryrapport

De jury van de Jaarprijs Goede Voeding erkent in het juryrapport dat TastyBasics muesli noten en pitten is gemaakt op basis van zo onbewerkt mogelijke grondstoffen, waaronder, noten, pitten en zaden. Het product heeft een laag gehalte aan koolhydraten en is rijk aan vezels en eiwitten. Het lage koolhydraatgehalte wordt bereikt doordat voornamelijk hazelnoten, amandelen, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten worden gebruikt. Het is hierdoor rijk aan vezels en eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. De jury vindt het een smakelijke muesli die in een gezond voedingspatroon past. Als verbeterpunt geeft de jury de communicatie rond het product mee.

Voedingskundige toelichting

Bekijk hier een voedingskundige toelichting van de TastyBasics muesli noten en pitten van jurylid Willy Gilbert-Peek. Zij vindt de winnende muesli geschikt voor diabetici.


Bekijk hier een toelichting van jurylid Amber Ronteltap die keek naar de communicatie van TastyBasics rond het winnende product.

35 inzendingen

Dit jaar deden 35 inzendingen mee aan de Jaarprijs Goede Voeding. Een tienkoppige vakjury keurde de producten in de proefkeuken van Wageningen Universiteit. Drie producten werden genomineerd. Deze deden mee aan de publieksstemming. Aangezien het om drie prijswaardige nominaties ging, heeft de jury de uitslag van de publieksstemming gevolgd en TastyBasics tot winnaar uitgeroepen.

De Jaarprijs Goede Voeding is een initiatief van de vakbladen Voeding Nu, VMT en Distrifood. Deze is bedoeld om bedrijven te stimuleren producten gezonder te maken.

Bekijk hier een impressie van de jurydag.

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en...

In Nederland is 39,7% van de eiwitten die de consument koopt in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Zo blijkt uit de eerste gezamenlijke...

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van maart: FreeBrew craft soda en Arla Jörd Haverdrink

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...