Food Future Event 2020: zijn consumentenwensen en retaileisen nog bij te benen?

Het wensenlijstje van de consument anno 2020 is oneindig en het eisenpakket van de foodretail kolossaal. Is het op de markt brengen van een nieuw product dat aan alle eisen voldoet welhaast onmogelijk geworden? Dit vraagstuk staat centraal op het Food Future Event op 10 september.

Directies van voedingsmiddelenbedrijven staan met hun productontwikkelaars en kwaliteitsmanagers voor de buitengewone opgave zoveel mogelijk consumentenwensen te vervullen. Kan een product gezond, duurzaam, lekker, betaalbaar, voedzaam, transparant, clean label, plantaardig, biologisch, palmolievrij, lang houdbaar, allergeenvrij, emissievrij, plasticvrij, suikervrij, laag in zout, glutenvrij, vega(n), ethisch verantwoord, integer, vezelrijk, minimaal bewerkt, traceerbaar en voedselveilig tegelijk zijn? Dat is de centrale vraag op het Food Future Event.

Verenigen

Is het mogelijk om op zijn minst een aantal van deze criteria in één product te verenigen? Welke dilemma’s komen ontwikkelaars tegen, welke kwaliteits- en voedselveiligheidsissues duiken op en hoe gaan zij hiermee om? Het Food Future Event van VMT op 10 september 2020 geeft u in één dag een update. Ook wordt tijdens het event de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt aan een voedingsmiddelenbedrijf dat met een product aantoonbaar bijdraagt aan een gezonder en/of duurzamer voedingspatroon.

Tijdens het plenaire programma geven (internationale) sprekers uit de industrie en experts hun visie. Tijdens de breakoutsessies in de middag geven vooruitstrevende voedingsmiddelenbedrijven hun visie op de ontwikkelingsuitdagingen voor R&D en kwaliteitsmanagement.

De thema’s en highlights Food Future Event 2020

Is de voedingsindustrie de sleutel tot de redding van de wereld? De productie van voedsel bepaalt hoe onze steden, landschappen, politiek, sociale levens, economie en onze ecologische footprint eruit zien. Dat leidt nu tot uitputting van het systeem, maar hoe kunnen we de invloed van food aanwenden om de wereld te verbeteren? De Britse schrijver en docent Carolyn Steel van onder meer ‘De Hongerige Stad’ (2011) schetst oplossingen vanuit haar nieuwe boek Sitopia – How food can save the world.

Hoe Unilever’s met het nieuwe Unilever Foods Innovation Centrein Wageningen innovatie en productontwikkeling versnelt.Welke antwoorden worden in deze nieuwe ‘bijenkorf’ geformuleerd op de vraagstukken rondom groeiende consumentenwensen, klimaatverandering, voedselverspilling en gezondheid? Serpil Tascioglu, Director R&D Foods Transformation, licht toe hoe er wordt samengewerkt met alle stakeholders.

Gezondheids- en duurzaamheidseisen vanuit consument en retail:hoe kunnen producenten rekening houden met sociale en culturele aspecten rondom voeding? Learnings & lessons voor de voedingsmiddelenindustrie door Hilje van der Horst, Universitair hoofddocent bij Wageningen Universiteit & Research.

Hamburger-etenIs minder of geen vlees de oplossing?Vleesproducenten, ontwikkelaars van hybride producten en vleesvervangende producten delen hun inzichten rondom plantaardig.

MachineZijn minimaal bewerkte producten van alternatieve eiwitten mogelijk?Hoe spelen productontwikkelaars in op paradoxale consumentenwensen: voedingsmiddelen op basis van alternatieve eiwitten en toch minimaal bewerkt?

politiekdebat3Debat: voedselveiligheid van onbewerkte en minimaal bewerkte voedingsmiddelen:welke voedselveiligheidsrisico’s liggen er op de loer bij deze groeiende consumententrend? Illustratie met sprekende voorbeelden vanuit kwaliteitsmanagement. Hoe kan de industrie uitleggen waarom en welke bewerkingen nodig zijn voor een veilig product.

De opschaalbaarheid van duurzaamheid. Veel duurzame productalternatieven beginnen als een klein en vriendelijk initiatief. Maar echt verschil te kunnen maken, moeten deze ‘aaibare’ en ‘feelgood’ initiatieven worden opgeschaald of worden omarmd door grote partijen. Hoe dan?

houdbaarheidsdatumVoedselverspilling versus houdbaarheid en food safety. Reststroomverwerking is een hot topic. Maar hoe ga je om met issues als houdbaarheid, tht-data en voedselveiligheid?

koolhydratenWil de consument méér of minder koolhydraten?En hoe gaan we dat regelen? Producenten en ontwikkelaars delen hun cases met betrekking tot deze consumententrend.

Jaarprijs_Goede Opvoeding_Logo_Zonder_Winnaar_2019Jaarprijs Goede Voeding 2020.Ondernemingen laten binnen deze competitie zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon. De winnaar zet in een presentatie uiteen hoe het tot de ontwikkeling is gekomen van een gezonder product.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...